Viralni domaći kruh punjen mozzarellom – pripremljen na japanski način
Viralni domaći kruh punjen mozzarellom – pripremljen na japanski način

Viralni domaći kruh punjen mozzarellom
– pripremljen na japanski način

Novi radni tjedan odlučili smo započeti jednim receptom – i to za svježi domaći kruh s mozzarella sirom. Receptura je nešto drugačija, no ništa manje ukusna i mekana. Ovaj kruh sadrži jedan dodatni korak, posuđen iz japanske gastronomije. Naime, u receptu koristimo tzv. tangzhong – jedinstvenu smjesu od svega nekoliko sastojaka, koja se u Japanu koristi u izradi tijesta, kako bi se poboljšala njegova tekstura i kruhu dalo na mekoći. Na bazi je vode, mlijeka i brašna te je jednostavna za pripremu i primjenu.

Sastojci

Za tijesto

  • 2 jaja
  • 35 grama šećera
  • 580 grama brašna
  • 12 grama soli
  • 35 grama otopljenog maslaca
  • 60 grama mlijeka
  • 6 grama instant kvasca
  • 4 mozzarella štapića

Za tangzhong smjesu

  • 120 grama mlijeka
  • 120 grama vode
  • 40 grama brašna

Priprema

Prvo je potrebno napraviti smjesu za tangzhong. Umutite sve potrebne sastojke u manjoj posudi tako da nema grudica. Zatim na srednjoj vatri miješajte dok se smjesa ne zgusne pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta.

U veću posudu zatim stavite tangzhong smjesu pa dodajte sve sastojke, izuzev maslaca, kako biste zamijesili tijesto. Mikserom s posebnim dodatkom za tijesto miješajte oko 5 minuta ili dok ne primijetite da je tijesto dobro sjedinjeno. U smjesu zatim dodajte otopljeni maslac pa miješajte još 8-10 minuta. Tijesto zatim oblikujte u loptastu smjesu pa prebacite u posudu i ostavite da naraste sat i pol do dva. Nakon toga, probušite tijesto kako bi splasnulo pa ga podijelite na 12 jednakih dijelova i od svakog formirajte loptice. Tako podijeljeno tijesto ostavite da odleži još 10 minuta.

Nakon toga, pojedinačne loptice tijesta razvucite valjkom za tijesto pa napravite tanke proreze po sredini. Na vrh zatim stavite štapić mozzarella sira pa zarolajte tijesto. Ovako zarolano tijesto stavite na prethodno premazan pleh pa ostavite da odstoji prekriveno krpom još 30-ak minuta. Tijesto premažite tankim slojem mlijeka pa u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite kruh 25-30 minuta. Dobar tek!

Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@cookim_mama)

Učitati još
Zatvori