Destilerija Aura – idealna istarska destinacija za kušanje gina, rakija, marmelada i drugih delcija

Destilerija Aura

Prošli vikend bio je obilježen putovanjima i isprobavanjima novih stvari… Tako smo se odlučili i na kušanje proizvoda karakterističnih za Istru i destilerija Aura se pokazala kao idealna destinacija.

Radi se svakako o jednom od najzanimljivijih mjesta domaće proizvodnje. Destilerija Aura se bavi proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije i džemovi te ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije daleko od cesta i naseljenih mjesta.

Od početne proizvodnje za vlastite potrebe razvili su se u obiteljsku tvrtku koja prvenstveno vodi računa o kvaliteti svojih proizvoda, onakvih kakve su mogle proizvesti samo bake u kućnoj radinosti bez ikakvih konzervansa i umjetnih sastojaka.

Pri samom dolasku u posjet dočekao nas je šaramantan vrt u kojemu se nalazi začinsko bilje koje se koristi i u proizvodnji te svojim mirisima nagovješćuje što nas je čekalo čim smo ušli.

Hladni domaći zalogaji i čašica teranina bili su odličan početak ovog obilaska koji će svaki gurman i tzv. foodie pamtiti. Rustikalno, autentično istarski, uređen prostor dočekuje goste koji se, osim što mogu kupiti proizvode, mogu i pobliže upoznati s proizvodnim procesima destilerije Aura.

U destileriji Aura koja se prostire na više od 600 m2 interijera odvija se cjelokupan proizvodni proces rakija i džemova. Zanimljivost je to što posjetitelji mogu vidjeti i doživjeti čitav proizvodni proces – od fermentacije voća, destilacije u ručno rađenom bakrenom kotlu, maceracije voća, odležavanju rakija pa sve do punjenja, etiketiranja i pakiranja.

U njihovoj proizvodnji mogu se naći zanimljive delicije, od džemova koji se rade od maslačka, kupine, maline, borovnice, smokve, šljive i drijena do rakija koje odležavaju do tri godine, pola godine na maceraciji, nakon toga se talože te pretaču kroz sljedeće dvije i pol godine te do šest puta kako bi se na prirodan način izgubio talog. Baza svih rakija je domaća kuhana rakija od dropa, kruške ili jabuke. Uz tradicionalnu bisku, medicu, teranino proizvode rakije od kadulje, drijena, rogača, masline i badema, divlje kruške, divlje jabuke, latica ruže, šipka, divljeg voća, peperminta, šljive, suhe smokve te travaricu, medimelu, grappu biancu, i grapu moscato.

Neizostavna je Biska extra koju proizvode jedini na tržištu. Proizvedena je od bijele imele ubrane isključivo sa stabla jabuke, te barikna rakija Millefrutti.

Njihovi proizvodi mogu se pronaći u boljim vinotekama diljem Hrvatske, trgovinama delicija, renomiranim hotelskim kućama, vrhunskim restoranima te zračnim lukama, uz to imaju i svoje trgovine u Istri koje se nalaze u najmanjem gradu na svijetu Humu, gradu tartufa Buzetu, gdje se i nalazi destilerija u kojoj se odvija i proizvodnja, Novigradu te gradu umjetnika Grožnjanu, a osim u Istri njihova trgovina može se posjetiti i u Vrbniku na otoku Krku.

Na ulazu, ili izlazu, kako se uzme, dočekat će vas šarmantan prostor za degustraciju i trgovina gdje možete naći sve proizvode o kojima je ekipa Aure pričala dok vas vodi kroz proizvodni prostor i proces tako da svaki posjetitelj na kraju i kuša ono čijem je nastajanju i svjedočio.

Iz Aure sigurno nećete izaći praznih ruku, a ako vas pun ne nanese skoro u Istru, sigurno ćete naći svoje novo omiljeno mjesto gdje ćete naručivati njihove proizvode.

U nastavku donosimo fotografije proizvodnje, ambijenta i atmosfere – vikend izlet do Buzeta sada sigurno izgleda kao dobra ideja!

Foto: Sanja Jagatić

0