David Skoko je prvi hrvatski chef na 24Kitchen – pitali smo ga par stvari uoči premijere emisije

David Skoko je prvi hrvatski chef na 24Kitchen – pitali smo ga par stvari uoči premijere emisije

PRVI HRVATSKI KUHAR NA KANALU 24KITCHEN

U rujnu je hrvatskim medijskim prostorom odjeknula zanimljiva vijest – na obožavanom kulinarskom kanalu 24Kitchen napokon ćemo imati priliku gledati hrvatskog kuhara! Čast je pripala poznatom hrvatskom chefu Davidu Skoki koji će svojom emisijom David Skoko: Stari gušti, nova kužina stati uz bok chefovima čije emisije dobro znamo – Jamieju Oliveru, Gordonu Ramsayu, Rudolphu van Veenu, Lorraine Pascale i drugima.

Iako njegove delicije ovog puta nismo uspjeli isprobati u obiteljskom restoranu Batelina, imali smo priliku uživati u jednom slijedu na gala ručku u sklopu Hedonist Gourmet & Wine festivala gdje je poslužio soljenog cipla na heljdinoj palenti u društvu drugih poznatih chefova, Hrvoja Zirojevića, Ivana Pažanina, Roberta Benzije i Denija Srdoča.

David Skoko je rođen u obitelji s četiri generacije ribara, što je u konačnici postao temelj restorana i inspiracija za njegove recepte. Uz kreativnu notu koju unosi u svako jelo zbog čega je Batelina redovito na popisu najboljih, u sklopu emisije predstavit će svoje viđenje nekih jela, ali i cijelu hrvatsku gastronomiju.

Prva epizoda serijala bit će prikazana 16. studenog u 13 sati, a uoči premijere razgovarali smo s Davidom o konceptu emisije, receptima, kako je to izgledalo iza kulisa snimanja, radnom tempu i mnogim drugim zanimljivostima.

DAVID SKOKO: STARI GUŠTI, NOVA KUŽINA

1. Kako se dogodila suradnja s 24Kitchen? Jesu li oni pristupili vama ili ste vi predložili projekt njima?

24Kitchen, kao dio grupacije Fox, medij je koji prenosi kulinarske emisije, oni ih ne stvaraju. Fox Hrvatska već dvije godine potencira izradu projekta, odnosno emisiju s hrvatskim kuharom. Kroz projekt BalCanDoIt radi se na promociji balkanske kuhinje i balkanskih kuhara, cijele regije od Slovenije pa sve do Bugarske, na europskom, pa i na svjetskom tržištu. I tako su iz Fox Hrvatska kontaktirali mene kako bi vidjeli jesam li zainteresiran, što sam, naravno bio. Biti predstavljen na 24Kitchen i na taj način za mene je velika stvar, mogućnost da se pojavim na međunarodnom tržištu po prvi put.

Za prvi korak morali smo snimiti emisiju u okvirima Foxa, da bi uopće ostvarili mogućnost da se Hrvatska i ja kao hrvatski kuhar pojavimo na kanalu. Nakon cjelokupnog snimanja, iskustvo mi sada govori da bi takvu emisiju mogli snimiti na našem terenu, ako bi 24Kitchen takav koncept htio prikazati. Tome se sada nadamo i to bi bio drugi korak.

2. Znači, Fox i 24Kitchen predlažu koncept kojem se daljnji razvoj projekta prilagođava?

Tako je. Dobili smo zadane okvire u kojima smo se mogli igrati. Cilj je prikazati tradicionalna jela iz mog okruženja i ja sam gledao kako najbolje predstaviti iskustvo kuhinje na kakvoj sam ja odrastao.

To je kuhinja koja obuhvaća cijelu Hrvatsku i, zapravo, regiju. Živim u zoni koja je multikulturalna i u kojoj se miješaju razni utjecaji. Od tradicionalno venecijanskog, preko slavenskog utjecaja do austro-ugarske, turske, makedonske, srpske, slovenske kuhinje. Stari gušti, nova kužina je priča o mom kulinarskom odrastanju, utjecaju ljudi, kuhara i jela, na moju kuharsku karijeru.

3. Kakve ćemo recepte imati priliku gledati?

Predstavljaju se tradicionalna jela s malim twistom i namirnice koje su nama poznate, u okvirima koji su bili ostvarivi na snimanju u Sofiji.

4. Je li bilo komplicirano nabaviti sve što ste željeli i trebali?

Apsolutno. Bilo je jako kompleksno, pogotovo što se ribe tiče. Puno smo toga rješavali u hodu, jer bi isplanirali da jedna namirnica bude u fokusu, a onda otkrili da te namirnice nigdje nema. Pa smo na licu mjesta morali smisliti nešto novo, biti inovativni i brzi. Meni to nije neobično jer i kod kuće vučem recepte iz trenutne inspiracije, ali ekipi oko mene je to sve bilo nepoznato jer ne rade inače na taj način. Stvari su uglavnom isplanirane u potpunosti da ne bi bilo iznenađenja, ali ovdje to nije bilo moguće. Da smo snimali kod kuće, to bi bilo puno jednostavnije, ali ja sam iz ovog iskustva jako puno naučio na području produkcije i sad znam kako bi mogao olakšati cijeli proces.

Odrađen je veliki posao i sad se u montaži i postprodukciji to sve mora finiširati. Uz problematiku namirnica, nailazili smo i na jezične barijere zbog internacionalne ekipe koja je radila na setu, ali znam da će priča u konačnici ispasti fantastično. Nadam se da će emisija uspjeti, da ću zadovoljiti očekivanja. Dao sam od sebe više nego što sam i mislio da mogu dati…

5. U Sofiji ste bili 25 dana, od jutra do sutra na setu…

Cijeli dan na setu, u pripremi, prezentaciji, organizaciji… Ali sve je jako dobro posloženo da teče bez većih zadrški. Kad dođete tamo onda niste zvijezda, nego ste šljaker. Pa ako sve bude odrađeno kako treba, onda postoji mogućnost da se priča razvije dalje. Početak i mogućnost da se razvije u nešto moćno.

6. Razmišljate li sad o snimanju svoje emisije na domaćem terenu?

Ako bi bilo ekonomski isplativo na producentskoj razini, onda da. Nadam se da ćemo tako nešto uspjeti ostvariti u suradnji s 24Kitchen, velikim i moćnim medijem, iako znam da ni tada ne bi imali u potpunosti odriješene ruke po pitanju svega već neki oblik zadanog okvira.

7. Premijera je 16. studenog…

Tako je, 16. studenog u 13 sati. Nažalost neću stići gledati premijeru jer ću tada biti na putu, ali veselim se snimci.

8. Kako će točno izgledati koncept?

Koncept je vrlo jednostavan, klasičan 24Kitchen format sa mnom iza pulta, koji gledatelji najviše vole. Emisija traje 25 minuta i bit će prikazana tri jela – predjelo, glavno jelo i desert. Jela su inspirirana mojim odrastanjem i svim kuhinjama koje su me okruživale. Gotovo svako jelo ima neki twist, ali ne idemo u eksperimentalnu, modernu kuhinju, već je sve zabavno. Sve što smo tamo snimili, svaki će gledatelj moći ponoviti. Ukupno smo pripremili 60 originalnih recepata koji će biti prikazani kroz 20 epizoda.

9. Jesu li vam prijašnji TV angažmani pomogli pri snimanju ove emisije?

Apsolutno. Moje vatreno kršenje je bila Jezikova juha gdje sam zaista puno naučio. Nisam imao straha od neuspjeha jer sad znam što se sve može dogoditi na setu i kako se to u postprodukciji može lijepo zaokružiti. A moje najdraže iskustvo prije snimanja emisije za 24Kitchen bile su Kruške i jabuke, jedan ugodan i divan show.

10. Što je najvrednije iskustvo koje ste ponijeli sa sobom sa snimanja Starih gušta, nove kužine?

Cijelo iskustvo snimanja mi je pomoglo staviti stvari u perspektivu te osvijestiti realistične okvire jedne takve emisije. Nevjerojatna mi je čast da sam, dolazeći iz ovako male sredine, uopće dobio priliku prikazati svoj maksimum i svoj pogled na hrvatsku kuhinju. Shvatio sam da Hrvatska ima još jako puno toga za pokazati i imamo nevjerojatan potencijal rasta. Ako ćemo cijeniti lokalne namirnice i svoju tradiciju stvarno počnemo prezentirati na adekvatan način, onda nas čekaju velike stvari.

Foto: Robert Pichler

Učitati još
Zatvori