Zbog kuhinje Bernarda Koraka definitivno ćete se vraćati u Vinariju Korak

Zbog kuhinje Bernarda Koraka definitivno
ćete se vraćati u Vinariju Korak

Čini se kako su pravi topli dani napokon stigli, a to znači još veću slobodu u obilaženju svih ljepota koje nas okružuju – od izletišta, restorana, konoba, vinarija, rijeka, mora, toliko toga još o Hrvatskoj želimo otkriti i vama prenijeti.

Vinarija Korak koja se nalazi u plešivičkom gorju bez sumnje je jedna od tih destinacija koje ćete dugo pamtiti. Ne samo da se nalazi na pitoresknoj lokaciji okruženoj vinogradima i zelenilom, nego zato što ju prati uzbudljiva eno i gastro priča.

Naime, ako se u vinariju zaputite – logično – zbog vina, kod obitelji Korak pronaći ćete puno, puno više. A na prvom je mjestu kuhinja, odnosno restoran koji odnedavno vodi chef Bernard Korak. O Bernardu se naveliko priča otkad je Vinarija Korak predstavljena u svojem obnovljenom, novom i još boljem ruhu 2020. godine. Tko god je probao njegov degustacijski menu morao se vratiti po još, a riječ hvale širila se daleko. Tako je Bernard baš proglašen mladim talentom 2021. godine prema prestižnom vodiču Gault & Millau pa ako vam je trebala dodatna potvrda da Vinariju Korak uvrstite na popis vikend destinacija, to je onda to.

Fine dining u plešivičkom gorju

Bernardova kulinarska priča i više je nego zanimljiva. Umjesto nesuđene karijere u građevini, odlučio je ući u neke od najprestižnijih svjetskih kuhinja te se obrazovati za chefa. Stažirao je u Dubravkinom putu, ali i u Michelinovim zvjezdicama ovjenčanima Hiši Franko kod Ane Roš i Osteriji Francescani kod Massima Botture. Nakon pozicije sous chefa u Hiši Franko vratio se u Hrvatsku, u tek obnovljenu obiteljsku vinariju i krenuo krojiti svoj put u fine diningu.

Bernard Korak

Nas je dočekao s proljetnim degustacijskim menijem na kojem se službeno nalazi osam jela, no ovisno o dostupnim namirnicama i Bernardovoj inspiraciji može ih biti i deset ili više. Također, mijenjaju se komponente jela tako da se može dogoditi da kroz dva odvojena posjeta zapravo možete doživjeti kuhinju na potpuno drugačiji način ako neka zanimljiva, svježa namirnica dođe Bernardu pod ruke. Kako chef sam kaže, uvijek je inspiriran onime što ga okružuje i lokalnim namirnicama koje može nabaviti od dobavljača u okolici. Rijetko će se na meniju naći nešto što ne ulazi u gabarite kontinentalne kuhinje, a i tada će obavezno biti hrvatskog podrijetla.

Kuhinji Bernarda Koraka sigurno ćete se vratiti

Smjer fine dininga odabrali su obiteljski, vođeni Bernardom, kao najbolji mogući smjer za vinariju kako bi mogli prezentirati sve ono vrhunsko od regije i predstaviti svoju kompletnu paletu vina onako kako bi i trebala biti ponuđena gostu, uz posebno osmišljeno jelo.

Budući da je odrastao u vinariji, Bernard u startu zna koje vino bi odgovaralo kojem jelu pa se u skladu s time i slaže cijeli menu u kojem gosti uživaju. Jelovnici se u potpunosti mijenjaju sezonski, u skladu s godišnjim dobima, a zatim se i vina prezentiraju u novom svjetlu. Široka paleta Vinarije Korak tako se savršeno može provući kroz godišnju rotaciju.

Kušanje destinacijskog menija uz wine pairing traje oko četiri sata, ali kako nam kaže Vera Korak koja je zadužena za marketing obiteljskog posla, mnogi ostaju i duže, uživajući u magnentnoj privlačnosti ovog mjesta, terase i smirujućeg pogleda u zelenilo. Osim samog menija, možete uz nekoliko zalogaja isprobati i što se nudi od vina. Za sve je potrebna rezervacija jer vinarija ima ograničeni broj mjesta i ograničeni broj osoba kojima mogu ponuditi najkvalitetniju uslugu kojoj teže.

Vepar, bob i hren: Tortellini s raguom od vepra i smrčaka, mladim bobom i hrenom

U planu je samo biti iskren.

Vera za svog brata Bernarda kaže da je u kuhinji pravi perfekcionist i da uvijek traga za nečim više. Dogodi se da taman usavrši neko jelo, a već sljedeći dan je spreman sve mijenjati u nadi da može kreirati nešto još bolje. Na pitanje kako vide godinu pred sobom i planove za budućnost, Bernard skromno odgovara da je u planu samo biti iskren. Zbog pandemijske situacije zapravo nisu ni uspjeli pokrenuti se punom parom već se nadaju da će to moći u danima pred nama.

Bernard o inspiraciji razmišlja isključivo iz prirode i ne razmišlja o planovima dugoročno već samo s onime što mu je dostupno. “Inspiraciju pronalazim u onome što vidim pred sobom”, govori i nastavlja, “Jako sam zadovoljan ovim menijem, ne podsjeća me na ništa što sam radio prije jer se želim odmaknuti od onoga što sam naučio prije, s time sam se na početku borio.”

Chardonnay iz serije “U traganju za izgubljenim vremenom”

A kako dio menija izgleda na fotografijama možete pogledati u nastavku. Nismo u mogućnosti virtualno dočarati sve okuse, mirise i atmosferu ovog mjesta, no na samo 40-tak minuta vožnje od Zagreba, definitivno se isplati vinariju posjetiti u vlastitom aranžmanu.

Prve zrake: Kratko usoljeni repovi pastrva, salata od samoniklog začinskog bilja, divljih šparoga i medvjeđeg luka, usoljeni limun
Čips od odstajalog kruha kuhanog u sirutki
Sauvignon Kamenice, domaći sourdough kruh
Četiri češnjaka: reska juha od divljeg češnjaka, krema od mladog češnjaka, puževi i artičoke glazirani na putru od smeđeg češnjaka, lišće mlade lipe ukiseljeno u zelenom soku od grožđa
Chardonnay Sur lie
Mahune: prve mahune u umaku od školjaka, ikra od pastrve, tostirana palenta
Rajnski rizling
Vera i Bernard Korak

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori