Kako su Mišel i Daša Sirotić stvorili poznatu domaću destileriju čije proizvode obožavamo

Kako su Mišel i Daša Sirotić stvorili poznatu domaću destileriju čije proizvode obožavamo

Zasigurno više ne postoji nijedna osoba u našoj zemlji (a i dalje) koja nije čula za fenomenalne Aura proizvode. Dugogodišnja tradicija, pažljivo istančana receptura i puno ljubavi rezultirali su s više od dvadeset vrsti rakija i likera, sedam vrsti džemova, jednim posebnim ginom te deset trgovina po Istri i u Vrbniku. Nas je ovaj put posebno zanimalo što to stoji iza natpisa koji se nalazi na prekrasno uređenom starom podrumu u Buzetu – Family distillery.

Od galerije slika do obiteljske destilerije

Naime, cijela priča o Auri započela je davne 2005. godine u Humu, gdje su roditelji vlasnika Mišela Sirotića vodili suvenirnicu i galeriju slika. U to vrijeme, mnogi posjetitelji su bili u potrazi za tradicionalnom biskom, rakijom koja se sprema od domaće komovice i bijele imele. Recept za bisku star je otprilike dvije tisuće godina, ostatak je to druidske magije starih Kelta koji su nekada živjeli na ovim prostorima. Najpoznatija je humska biska, koja se sprema prema recepturi pokojnog humskog župnika, vrsnog travara, Josipa Vidala. U trenutku kad je Mišelova obitelj odlučila proizvesti svoju prvu bisku (isključivo za prodaju u sklopu suvenirnice, na zahtjev posjetitelja), u tu svrhu na raspolaganju su imali jednu sobu od desetak kvadrata unutar svoje kuće i otamo su krenuli. Moglo bi se reći da zaista sve genijalne ideje i velike poduzetničke priče imaju skromne početke.

2011. godine Mišel i Daša vratili su se iz Rijeke, gdje su završili fakultet ekonomije i tada ozbiljno krenuli s poslom. Soba od deset kvadrata postala je pretijesna pa su se proširili na cijeli kat kuće, a potom, 2013. godine uzeli stari vinski podrum koji je 30 godina prije toga bio neupotrebljavan te ga pretvorili u ono što danas vrlo dobro znamo kao must-go lokaciju u Buzetu. Prije spomenuta galerija slika u Humu pretvorena je u Aurinu prvu maloprodajnu trgovinu s njihovim, a i autohtonim visoko kvalitetnim proizvodima drugih tradicionalnih istarskih proizvođača. Osim nje, druge trgovine nalaze se u Buzetu, Grožnjanu, Vrbniku, Novigradu, Poreču, Motovunu i Rovinju, a trenutno je u planu i otvaranje novih trgovina diljem Istre, a i u većim gradovima u ostatku Hrvatske.

Zlatni Teranino i srebrni gin

U veljači ove godine, poslali su Teranino i gin Karbun u London, prijavljujući ih na njihovo prvo međunarodno natjecanje. Mišel kaže kako su radi cjelokupne situacije s Covid-om zaboravili na prijavu i fokusirali se na druge, u tom trenutku važnije stvari. Da je njihov Teranino osvojio zlatnu, a gin srebrnu medalju na tom prestižnom natjecanju, kroz smijeh kažu da su saznali preko jednog hrvatskog portala iz Zagreba koji je prvi prenio tu vijest. Iznenadilo ih je, ali i veoma razveselilo pa su u međuvremenu poslali svoje proizvode na još natjecanja i sada čekaju rezultate, za koje ne sumnjamo da će biti izvrsni.

Prošle su godine sudjelovali na preko trideset sajmova, evenata i sličnih događanja, no budući da je ove godine situacija specifična, velika su okupljanja zamijenili Gin Karbun partyji po nekima od najboljih kafića u Istri te je Aura bila i ponosni sponzor jednog od najposjećenijih partyja ove sezone, Polidor White Partyja. Njihov je Teranino ovog ljeta dobio i svoju ledenu varijantu u obliku najukusnijeg sladoleda izumljenog u Fažani pokraj Pule (Gelateria Leone) pa možemo zaključiti kako se ova obiteljska destilerija čak i u “novonormalnoj situaciji” snašla i uspijeva rasti te stvarati nove ideje, suradnje i iskustva. Osim toga, veoma su zadovoljni i zahvalni na svom timu zaposlenika koji su predani i vrijedno rade svoj posao te na taj način svi zajedno doprinose odličnim poslovnim rezultatima.

Bračni par koji se savršeno nadopunjuje

Na pitanje kako provode jedan dan u svom životu, Daša i Mišel s velikim osmijehom odgovaraju: “Svatko ima svoje zadatke i savršeno se nadopunjujemo.” Mišel, kažu, započinje svoj radni dan puno ranije, dok Daša razvozi djecu u vrtić i školu. On je posvećen prodaji i organizaciji proizvodnje, a ona računovodstvu i dijelu marketinga. On je pokretač svih kreativnih ideja, a ona njegova najveća podrška. On je zadužen za kreiranje planova, a ona za to da ti planovi budu ostvarivi. Jako su dobar spoj, gledaju u istom smjeru i kreću se k ciljevima koje su zacrtali s takvom lakoćom da bi mogli služiti kao primjer svima nama.

Uz dvije prekrasne kćeri, ova obiteljska destilerija suđena je za rast i za velike stvari. Daša nam kaže kako starija kćer Lucia (7) već pomaže svojim roditeljima kada primaju grupe ili individualne goste na degustaciju i obilazak procesa proizvodnje rakija te kuhanje gina. Ona postavlja stolove, priprema sve za posjetitelje, cijela ju proizvodnja fascinira i voli provoditi svoje slobodno vrijeme u destileriji. Mlađa kćer ima tek dvije godine, ali sigurni smo da će i ona poći stopama svojih roditelja i da će zajedničkim snagama u godinama koje dolaze samo nastaviti oduševljavati Hrvatsku (a i svijet) svojim odličnim proizvodima.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori