Novo cool piće u kojem uživamo ove jeseni

Uz kišu i niske temperature, listopad je pokazao da je jesen uistinu počela i da su bezbrižni ljetni dani daleko iza nas. Haljine i sandale već smo davno pospremili na dno ormara i iz njega izvukli najtoplije i najudobnije komade, a garderobu smo osvježili nekim novim jesenskim trendovima. Promjena godišnjeg doba uvijek je dobra prilika za napraviti male, ali vidljive promjene i u interijeru pa smo tako i svoje životne prostore osvježili sitnicama savršenim za stvaranje onog pravog jesenskog ugođaja.

Uz sve navedeno, jesen nam je donijela i bogatstvo novih sezonskih namirnica pa uživamo u raznim comfort food jelima pripremljenima od bundeve, kestena, jabuka, krušaka… Promjene su vidljive i u odabiru omiljenog pića pa smo šarene koktele koje tradicionalno ispijamo ljeti zamijenili aromatičnim verzijama napitaka koji će nas grijati tijekom prohladnih dana i noći. Kao novo omiljeno piće u kojem uživamo ove sezone istaknuo se dobri stari štrukani pelin koji ove godine pijemo na novi način.

Koktel s mirisom jeseni

Štrukani pelin se, uz nezaobilazne kockice leda, priprema sa svježe iscijeđenim limunom. Oduvijek je bio popularan pa su u njemu nekada uživali naši roditelji, a s godinama nije izgubio na popularnosti pa je i danas mnogima omiljeno piće. Uz klasičnu verziju s iscijeđenim limunom, štrukani pelin ove se jeseni vratio u novoj koktel verziji i bit će odličan odabir za ugodna druženja s prijateljima.

Glavni sastojak ovog koktela s mirisom jeseni je Antique Pelinkovac, najstariji i najpoznatiji premium biljni liker tvrtke Badel 1862. Te davne 1862. godine osmislio ga je utemeljitelj Badela, Franjo Pokorny, a prodavao se isključivo u ljekarnama kao ‘želudačno okrepljujuće sredstvo’. Vrlo brzo je postao toliko tražen da se već u ono doba izvozio u Ameriku, bečki i francuski dvor.

Antique Pelinkovac se od svojih početaka pa sve do danas proizvodi po izvornom receptu koji je dobro čuvana tajna, od 100% prirodnih sastojaka. Birane začinske biljke se prvo odležavaju u alkoholu, a potom se odležani macerat u malim serijama destilira u bakrenim kotlovima. Liker se nakon odležavanja ručno puni u boce, što Antique svrstava u iskonski hrvatski craft proizvod. Njegovim okusom dominira pelin, aromatska biljka koja se izdvaja mirisom i notom gorčine pa ima blagotvorno djelovanje na organizam.

Kraj radnog tjedna uvijek je u znaku posebnih afterwork rituala koji nam pomažu prevladati stres i uvesti nas u opuštajuću atmosferu vikenda. S obzirom da s dolaskom hladnijih dana sve više vremena provodimo u toplini svog doma, ovog petka pozovite prijatelje na kućno druženje i uz ugodan razgovor pripremite koktel s Antiqueom u glavnoj ulozi.

Recept za koktel s Antiqueom

Osim što se konzumira samostalno, dobro rashlađen s jednom do dvije kockice leda i komadićem limuna ili naranče, Antique je i omiljeni sastojak ukusnih koktela. Upravo zbog toga je savršen za koktel verziju štrukanog pelina čiji recept možete pronaći u nastavku.

Sastojci:

Priprema:

U čašu ulijte pelin, iscijedite limun i promiješajte. Zatim dodajte 2-3 kockice leda i ulijte malo mineralne vode ili tonik, ovisno o tome koji okus preferirate.

A da bi koktel bio kompletan, sve što vam treba je Antique Craft Box. Naime, Antique Pelinkovac vas daruje jedinstvenim craft boxom koji sadrži dvije originalne Antique čaše i profesionalne kockice za hlađenje pića.

Igramo se do nedjelje, 18. listopada u ponoć, a sve što trebate napraviti je lajkati Instagram profil Antique Pelinkovac i svoje podatke (ime i prezime, adresu) uz predmet maila Antique Pelinkovac poslati na e-mail: ifeellucky@journal.hr.

Update: Dobitnice Antique Craft Boxa su Nives Jakob i Vesna Degmečić!

Foto: Badel 1862

2