Ovog Božića pravimo alfajores, kolačiće punjene mliječnom karamelom

Ovog Božića pravimo alfajores, kolačiće
punjene mliječnom karamelom

Ova ukusna slastica povezana s argentinskom gastronomskom tradicijom vuče korijene s juga Španjolske, a Španjolska ju je preuzela iz arapske kulture. Međutim, kolačić alfajor kakvog ga danas poznajemo, od kukuruznog brašna i punjen mliječnom karamelom, nesumnjivo je argentinski izum.

Kako biste postigli savršen alfajor, kolačić mora biti zlatno ispečen na dnu, ali nikad na vrhu. Kukuruzno brašno kolačiću će pružiti vrlo laganu strukturu koja se topi u ustima.

Najčešći alfajoresi su oni koji se sastoje od dva kolačića između kojih je mliječna karamela i koji su posipani šećerom ili ribanim kokosom, ali postoje i mnoge druge vrste. Recept Zare Home za alfajores donosimo u nastavku.

Sastojci:

Za desetak kolačića:

  • 320 g kukuruznog brašna
  • 180 g glatkog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žumanjaka
  • 1 bjelanjak
  • Naribana korica jednog limuna
  • 1/2 žlice brendija ili konjaka

Za nadjev:

  • 300 g mliječne karamele (dulce de leche)
  • Ribani kokos
  • Šećer u prahu za posipanje

Postupak:

Vrlo je važno prvo prosijati sve suhe sastojke kako bi tijesto imalo prozračniju teksturu.

Umutite maslac i šećer dok ne postignete kremastu gustoću. Dodajte žumanjke i bjelanjak, umutite i dodajte brendi, nariban kokos i suhe sastojke. Trebali biste dobiti glatku smjesu koja se ne lijepi. Ako je potrebno, dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Razvaljajte tijesto valjkom na debljinu od 4 milimetra i izrežite krugove promjera oko 6 ili 7 centimetara. Posložite krugove na lim s papirom za pečenje. Prije pečenja ostavite da se ohladi u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Budući da tijesto ne smije pozlatiti, možemo ga staviti u pećnicu na 160 ºC tijekom 15 minuta ili na višu temperaturu (170 ºC) manje vremena, nekih 8-10 minuta. Nakon pečenja ostavite da se ohladi na rešetki.

Na kolačić dodajte mliječni karamel, toliko da kada stavite drugi na vrh i pritisnete ostane gusti nadjev. Prekrijte naribanim kokosom i posipajte šećerom u prahu.

Gotovi alfajoresi savršeno se mogu čuvati 3 dana.

Foto: Zara Home

Učitati još
Zatvori