Božićni vodič kroz najbolje pjenušce za blagdanski stol

Božićni vodič kroz najbolje
pjenušce za blagdanski stol

Blagdani su vrijeme kada se pjenušava vina piju više nego inače, iako novi eno i gastro trendovi preporučuju pjenušava vina kao aperitiv u svim prigodama cijele godine.

Jedan od najpoznatijih proizvođača pjenušavih vina s tradicijom duljom od 150 godina jest Freixenet, koji korijene ima u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Danas je Freixenet svjetski brend koji proizvodi vina i pjenušce u šesnaest prestižnih vinskih pokrajina po cijelom svijetu, od Španjolske i Italije pa sve do Kalifornije, Argentine i Australije.

Freixenet u svojem portfelju ima vrhunsko pjenušavo vino koje nosi zaštićenu oznaku geografskog podrijetla cava, specifičnu za pokrajinu Kataloniju. Cava je vrsta pjenušavog vina koja se proizvodi tradicionalnom metodom vrenja u boci, u svijetu poznatom i kao šampanjska metoda, a tu vrstu vina odlikuju bogati mjehurići i zlatna boja.

Također, Freixenet posjeduje podrume u talijanskoj regiji Veneto, koja je poznata u cijelom svijetu po proizvodnji prosecca. Riječ je o pjenušavom vinu lagane i osvježavajuće teksture koje se proizvodi charmat-metodom i obiluje vrlo finim i sitnim mjehurićima.

Blagdanski vodič za najbolje pjenušce

Kako odabrati najbolji pjenušac za blagdanski stol i sljubiti ga s hranom, saznajte u vodiču za slane i slatke sljedove pripremljene u suradnji s eno i gastrostručnjacima upravo za Freixenet.

Ako vam obitelj ili bliski prijatelji pozvone na vrata, uvijek ih možete ponuditi unaprijed pripremljenom finom paštetom od pileće jetrice, oraha, smokava i prošeka, uz koju će se izvrsno slagati Freixenet Carta Nevada. Riječ je o cavi koja je lagana, cvjetne arome s nagovještajem jabuka i citrusa, a odlična je kao aperitiv i uvod u kompleksnije sljedove hrane.

Umjesto purice s mlincima ovih blagdana pripremite glazirani lungić s pekmezom od šljiva uz pire od pastrnjaka, celera i hrena. Uz to složenije jelo poslužite Freixenet Cordon Negro svježega i crispy okusa, bez dodanog šećera. Freixenet Cordon Negro Brut sazrijeva u boci između deset i 14 mjeseci te je odličan odabir za sve ljubitelje reskoga pjenušavog vina s izraženim karakterom.

Desert u obliku mini Pavlove tortice sa svježim šipkom razigrat će vaš blagdanski stol, a s njim sljubite pjenušac Freixenet Italian Rosé. Riječ je o majstorskom cuvéeu tipične prosecco sorte glera i pinota crnog, a odlikuju ga privlačne arome crvenog voća te elegantna baza koja asocira na bijelo cvijeće i savršeno se kombinira sa slatkim jelima, a može se poslužiti i samostalno.

Za kraj večeri, kada se samo želite opustiti u dobru društvu i uživati u malim noćnim razgovorima, kušajte klasični Freixenet prosecco proizveden od 100 % autohtone sorte glera koji neodoljivo podsjeća na svježinu zelenih jabuka.

Vlasnici vinarije Freixenet, obitelj Ferres, predani su namjeri da njihova pjenušava vina budu u središtu proslave svakoga lijepog trenutka u životima njihovih potrošača uz moto #CelebrateLaVida, koji slavi mediteranski duh. Proslavite ove blagdane uz Freixenet, u odabranom društvu najbliskijih osoba.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori