Domaći kikiriki maslac ultimativna je comfort food poslastica gotova za čas

Domaći kikiriki maslac ultimativna je comfort
food poslastica gotova za čas

Maslac od kikirikija je jedna od onih zaraznih stvari koje bi najradije smazali na žlicu, ali ujedno je i namirnica u kojoj, zbog visokih energetskih i kalorijskih vrijednosti, ne bi trebali pretjerivati. No, napravljen u domaćoj varijanti, bez šećera, soli, prženja kikirikija na ulju i u ograničenim količinama postaje kvalitetan izvor nezasićenih masti, proteina i dodatak balansiranom obroku. Pod ograničene količine podrazumijeva se maksimalno dvije čajne žličice, ali se podrazumijeva i da se bavite sportom kako bi dobivenu energiju i potrošili.

Domaći kikiriki maslac je nevjerojatno lako napraviti kod kuće – sve što trebate je oljušteni kikiriki i blender. Pazite da birate kikiriki koji nije prethodno pržen u ulju i zasoljen, najbolje možda da ga sami ljuštite, iako je to mukotrpan posao koji se može zaobići. U odnosu na količinu sirovog kikirikija koji sameljete, dobit ćete upola manje maslaca koji možete čuvati u frižideru.

Što vam je potrebno:

400 g kikirikija
blender
staklenka

Stavite oljušteni kikiriki u blender i uključite ga na nisku brzinu. Trebat će mu neko vrijeme da počne pretvarati komadiće kikirikija u kompaktnu smjesu, s vremena na vrijeme zaustavite i očistite strane blendera. Sami procijenite kad želite zaustaviti – želite li malo crunchy varijantu ili potpuno glatku. Za varijantu s okusom pak možete se poigrati s ekstraktom vanilije ili cimetom, no kod eksperimentiranja pazite na nutritivne vrijednosti kako ne bi poništili sve što ste domaćim maslacem htjeli dobiti. Čuvajte ga u frižideru i prije korištenja miješajte jer će se ulje prirodno odvojiti od ostatka.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori