Bez šećera i glutena: Tart od badema i kupina

Bez šećera i glutena: Tart od
badema i kupina

Prehrana bez glutena i osobito bez šećera je sve raširenija s obzirom da postajemo svjesni kako nam je konzumacija šećera i svih onih slatkiša, šarenih bombona, čokoladica, previše kolača, torti i ostalog nepotrebna, jer zapravo samo mami na još više i više… A onda, jednog lijepog sunčanog dana dođe dan kada su nam omiljene traperice nekako uže nego prije i iz nekog razloga se ne usudimo stati na vagu…

tart od badema i malina

Po pitanju glutena događa se slična stvar… Današnje žitarice nisu više onakve kakve su naše bake i djedovi sijali i želi na svojim njivama, nosili u mlin i mljeli. Koliko god mi to negirali, zatvarali oči pred tim ili se tješili da nije sve baš tako strašno – činjenica je da je genski kod žitarica promijenjen, one su danas većeg rasta, debljeg zrna, bogatijeg prinosa, a nisu evoluirale same od sebe…

U današnjoj svakodnevnoj kuhinji brašno i šećer se ne mogu u potpunosti izbjeći, no sve je lakše utjecati na količine istih. Može se birati med umjesto šećera ili bademi/orasi umjesto brašna – zdraviji su, probavljiviji su, ne izazivaju ovisnost i dosta je mali komadić takve slastice da zadovolji dnevne potrebe za slatkim. Ako nemate zdravstvenih ograničenja po pitanju ovih sastojaka, prilagodba recepata postaje zdrava i ukusna igra.

tart od badema i malina

Sastojci za tart promjera 20-22 cm:

Podloga
150 g mljevenih badema
60 g maslaca
30 g meda
1 bjelanjak
malo soli

Navedene sastojke pomiješajte i utisnite u kalup – najpraktičnije onaj odvojivog dna. Malo ga podignite uz rubove. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C na 12 minuta.

tart od badema i malina

Nadjev 1

200 g smrznutih kupina (malina ili drugog bobičastog voća po želji) – stavite u širu posudu i prokuhajte da ispari višak vode kako bi dobili marmeladu od voća.

Nadjev 2

55 g maslaca- otopiti
70 g sirnog namaza (ABC ili Vivis)
30 g meda
1 jaje
1 žumanjak
75 g mljevenih badema

badem u listićima za posipanje
(ili grubo sjeckani bademi)

tart od badema i malina

Izmješajte otopljeni maslac, sirni namaz, med, jaje i žumanjak u pjenastu smjesu. Dodajte bademe.

Na polupečenu podlogu stavite pripremljenu marmeladu od voća i preko nje izlijte drugi nadjev. Pospite bademima u listićima ili grubo sjeckanim bademima. Sve skupa vratite natrag u pećnicu još 30 minuta. Ukoliko vidite da vam rubovi tarta počinju previše tamnjeti, a tart još nije pečen – prekrijte ga pek papirom.

Tart ostavite da se ohladi u kalupu te ga hladnog narežite.

tart od badema i malina

Ovaj, ali i druge slasne recepte možete pronaći na blogu Torta, pinjur, pjat.

Učitati još
Zatvori