5 načina kako odmah možete početi živjeti na održiv način

5 načina kako odmah možete početi
živjeti na održiv način

Održiv način života ili sustainable living je tema o kojoj se mnogo ne priča i ne zna. Još se naziva “život u harmoniji s prirodom” i “neto nultim životom”. Obuhvaća način života koji smanjuje upotrebu prirodnih izvora kao npr. ne koristi se osobni automobil nego se koristi bicikla, električna energija se koristi što je manje moguće, sve od hrane se iskorištava i sl. Kod kuće možemo poduzeti male korake kako bi održivo živjeli. Donosimo vam 5 jednostavnih načina kako živjeti u skladu s prirodom.

1. Ne kupujte hranu koja je unaprijed zapakirana

U trgovinama je sve više zapakirane hrane u plastiku, što unazad nekoliko godina nije bio slučaj. Ako ne trebate, ne uzimajte plastične vrećice koje su nude u trgovinama ili više artikala stavite u jednu. Također, možete nositi svoje platnene kesice ako ih imate i tako smanjiti nepotrebno uzimanje plastičnih.

2. Uđite u vinatge i second hand trgovine

Nove kolekcije u trgovinama izlaze jako često što podrazumijeva velike količine robe koja se ne uspije kupiti, pa se baca. Pronađite second hand i vintage trgovine koje vam odgovaraju i kupujte već nošenu robu jer ne mora značiti da roba nije dobra ako je iz second hand i sl. Tako ćete nositi komade koji su već iskorišteni, a nećete kupovati novu i stvarati dodatni otpad.


3. Digitalizirajte se

Nema potrebe da sve printate kad smo u digitaliziranom dobu gdje se sve može zapisati na laptop ili mobitel. Trošenjem papira, sijeku se šume što rezultira manjom proizvodnjom kisika. Također, nema potrebe za kupnjom novih knjiga nego možemo posuditi u gradskim knjižnicama.

4. Sastavite popis za kupnju

Održiv način života uključuje i racionalnu kupnju u trgovini. Često nam se dogodi da uđemo u trgovinu bez nekog konkretnog popisa i kupujemo što vidimo. Znamo uzeti nešto što nam ne treba jer se nismo pripremili, pa dolazi do gomilanja hrane i na posljetku bacanja. Sastavljanjem popisa radi se prevencija kupovanja namirnica koje nam nisu potrebne.

 

 

 
 

 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 

 

Objavu dijeli Borough Market (@boroughmarket)

5. Pripazite na potrošnju vode

Puno puta možemo sami sebe uhvatiti da dok peremo zube, voda ostane teći. Nema potrebe da je slavina otvorena ako u tom trenutku ne koristite vodu. Ako vam se ukorijenilo ostavljanje vode, iznad umivaonika stavite sebi mali podsjetnik da ne zaboravite.


Tekst: Lea Jajaš

Photo: Instagram

Učitati još
Zatvori