Zanimljiva izložba o rješenjima za globalne izazove gostuje u Zagrebu
Zanimljiva izložba o rješenjima za globalne izazove gostuje u Zagrebu

Zanimljiva izložba o rješenjima za
globalne izazove gostuje u Zagrebu

Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb predstavlja izložbu suvremenog mađarskog dizajna na Zagreb Design Weeku 2022.

Mađarska, na pametan način, od 2015. sustavno promovira državu i gospodarstvo putem dizajna. Ideja je nastala u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine i nastavila se sve do danas. Mađarska putujućim izložbama predstavlja svoje najuspješnije izvozne proizvode.

Ove godine, u suradnji s Mađarskom udrugom za inovacije i Nacionalnim uredom za intelektualno vlasništvo, kustosica Rita Mária Halasi odabrala je 24 pametno dizajnirana proizvoda kojima Mađarska odgovara na globalne izazove. Izložba „Pametna Mađarska“ („Smart Hungary“), nakon New Yorka, gostuje od 6. do 11. rujna na Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85.

Dodana vrijednost i konkurentnost dva su ključna koncepta gospodarskog razvoja u 21.stoljeću. Svojim svježim, izvoznim razvojem i proizvodima Mađarska želi pokazati da može pružiti međunarodno valjane i konkurentne odgovore na probleme — gospodarske, ekološke i društvene izazove svijeta.

Grupirani oko sedam tema iz svakodnevnog života (pametni grad, pametna kuća, pametna mobilnost, pametno slobodno vrijeme, pametni sport, pametna poljoprivreda, pametno zdravstvo), izložba prikazuje intelektualni kapital i inovativni potencijal Mađarske u obliku 24 proizvoda.

Otvara se dijalog o tome kakav je pametan svijet na mađarski način, kroz razvoj koji obuhvaća mnoga područja znanja. Izloženi projekti rezultat su desetljeća istraživanja i razvoja te znanstvenog rada, koji je često zaštićen i svjetskim patentima. U nedostatku prirodnih resursa, izvanredne ideje i njihova provedba mogu se smatrati ključem uspjeha.

Izložba uključuje EKG integriran u pametni telefon, univerzalni ergometar, računalni program za timsko mjerenje s umjetnom inteligencijom, bicikl na užad i invalidska kolica na užad i ručni pogon, dvosjed za trening i rekreacijski sport, pametno spremište za bicikle, električni čamac, infrastrukturu za punjenje električnih automobila, pokretni hologramski prikazni sustav, računalni program za izgradnju LEGO objekata, hi-fi zvučnik, samodezinficirajuće zidne i podne obloge, električna invalidska kolica, digitalni sustav za provjeru učinkovitosti dezinfekcije ruku, opremu za dijagnostiku srca, GIS program, solarni kolnik, informacijski sustav nogostupa za promet bez prepreka, sustav nadzora i upravljanja za staklenike, aplikaciju koja mjeri težinu i veličinu tijela goveda bez stresa, sustav proizvodnje na bazi huminske kiseline…

Pametna Mađarska otvara dijalog sa svijetom, u nadi da ćemo zajedno riješiti globalne izazove.

Foto: Institut Liszt, PR

Učitati još
Zatvori