Provjerili smo koji su zagrebački muzeji otvorili svoja vrata, a na čija ćemo otvaranja još pričekati

Provjerili smo koji su zagrebački muzeji otvorili svoja vrata, a na čija ćemo otvaranja još pričekati

Lauba

Online posjeti muzejima postali su stvarnost unazad mjesec dana zbog aktualne situacije oko pandemije koronavirusa. No postupno smanjivanje mjera, čiji je prvi val nastupio u ponedjeljak, 27. travnja, doveo je do toga da su muzeji i fizički ponovno otvorili svoja vrata.

Osim zbog pandemije, njihov rad otežan je i zbog razornog potresa koji je neke kulturne institucije bacio na koljena. Istražili smo koji su muzeji trenutno otvoreni, a na čija ćemo otvaranja nažalost ipak još morati pričekati.

Neki muzeji rade djelomično

Etnografski muzej svoja će vrata otvoriti u utorak 5. svibnja. Posjetiteljima će biti dostupan samo dio izložbenog prostora, izložba “Kapa dolje! – Priča o (ne)pokrivanju glave”. Dok se obnova kompletno ne završi, muzej nastavlja s online programom Muzej s kauča i u svibnju donosi nove i zanimljive sadržaje za djecu i odrasle koje možete pratiti na njihovim društvenim stranicama.

Tehnički muzej Nikola Tesla

Zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla je za 5. svibnja najavio ponovno otvaranje za javnost, ali samo za ograničeni broj individualnih posjeta (45 posjetitelja), uz pridržavanje higijenskih i mjera socijalnog distanciranja. Do daljnjega neće biti mogući grupni posjeti ni obilazak rudnika unutar muzeja, a neće se održavati ni predavanja u Planetariju i Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle. Svoja vrata otvorio je i MSU, ali samo za tri izložbe „Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma“, „Kolekcija za budućnost – Akvizicije 2009.-2019.“ i „Tomo Savić-Gecan: Retrospektiva 2020.“

Izložba u MSU

LaubaKuća za ljude i umjetnost otvorila se u utorak ponovno za posjetitelje i nastavlja s izložbom ‘Klizanje u nepoznato’ Ivana Marušića Klifa, koja je u ožujku bila otvorena, no ubrzo potom i zatvorena zbog proglašenja pandemije koronavirusa. Svoja vrata 30. travnja otvara i galerija Klovićevi dvori izložbom Miljenka Domijana ‘Od oka k srcu- Biljezi sjećanja’. Posjet izložbi bit će omogućen u skladu sa svim preporukama i mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Muzej prekinutih veza radi, a svoje termine možete rezervirati putem njihove Facebook stranice.

Neki muzeji su jako oštećeni i do daljnjeg rade online

MUO je u potresu jako nastradao te još neko vrijeme neće otvoriti svoja vrata. Na njihovim stranicama možete pogledati nekolicinu zanimljivih online izložbi, poput „Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost“. Uz to, razgledajte i Rino Gropuzzo: Fotomorfoze”. Autor je radio s nizom zvijezda iz svijeta filma i mode, od Brooke Shields i Otavija Missonija do Charlize Theron, koju je snimao na samom početku njezine karijere, dok je imala šesnaest godina. Tešku štetu pretrpio je i Arheološki muzej, a stradalo je jako puno izložbenih predmeta i šteta će biti golema. Otvaranju se nadaju na jesen, a sada su dostupni online. Hrvatski povijesni muzej također je svoje izložbe postavio online, kao i Muzej Grada Zagreba koji se još bori sa sanacijom štete od potresa.

Muzej Mimara nakon potresa
Muzej Mimara nakon potresa
Muzej Mimara nakon potresa

Muzej Mimara pod motom ZatvoreniAliAktivni pokušavaju nuditi virtualne sadržaje publici. Tako imaju virtualnu šetnju muzejem i Smart Guide – vodič na hrvatskom i engleskom. Jedna od interesantnijih izložbi je svakako i Virtualna izložba Sakač. Postavljena je na raspolaganje publici online na webu muzeja i njihovoj Facebook stranici.

Foto: MSU, Licegrada, Mimara, Lauba

Učitati još
Zatvori