Journal man: Akademski kipar Ante Guberina

Journal man: Akademski kipar Ante Guberina

Ante-Guberina-with-broken-heart

Ante Guberina hrvatski je akademski kipar, dobitnik mnogobrojnih nagrada od koje je najznačajnija ona međunarodnog olimpijskog odbora na olimpijadi 2000 god. u Sydneyu s radom “Olympic chain”, čiji se original nalazi u olimpijskom muzeju u Laussani.

“Olympic chain”

Akademski kipar Ante Guberina iz Šibenika, već je kao student Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovao sa svojim radom „Olimpijski lanac“ na umjetničkom natječaju koji je organizirao Međunarodni olimpijski odbor (MOO) Olympic Art & Sport Contest 2000 uoči održavanja Olimpijskih igara Sydney 2000. Osvojio je prvo mjesto u kategoriji skulpture, a njegov rad dio je fundusa Međunarodnog olimpijskog muzeja u Lausanni. Replika se nalazi u Hrvatskom športskom muzeju u Zagrebu.

Sydney-grand-prix-mala
“Olympic chain”

Umjetnički rad „Olimpijski lanac“ karakteriziraju izuzetne formalne i oblikovne vrijednosti putem kojih umjetnik progovara univerzalnim jezikom na transnacionalnoj razini o olimpijskim vrijednostima. Skulptura izlijevana iz teškog željeznog materijala sugerira napor karakterističan za vrhunske sportaše. Tematska odrednica lanca djeluje kao univerzalni simbol za transmisiju koja pokreće i povezuje olimpijske krugove. Krugovi koji se najčešće prikazuju plošno u ovom kontekstu iščitavaju se u tri dimenzije u skladnom odnosu s lancem.

Zanimljivi radovi

Kipar Ante Guberina izlagao je u galerijama diljem hrvatske i svijeta, a njegovi su radovi poznati brojnim ljubiteljima umjetnosti. Sudjelovao je i u grupnoj izložbi koja je bila najava za stalni postav Hrvatskog muzeja sporta, među kojima su i Meštrovićeva i Warholova djela. Pogledajte neke od njegovih radova koji su nam se posebno svidjeli.

a-slice-of-vanity2
” A slice of vanity”
the-core-pink
“The core pink”
the-core-turquise
“The core turquise”
the-gold-core
“The gold core”

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori