Jeste li se okušali u zračnim plesovima? Evo zašto biste trebali 
Jeste li se okušali u zračnim plesovima? Evo zašto biste trebali 

Jeste li se okušali u zračnim plesovima?
Evo zašto biste trebali 

Ples je jedna od najljepših umjetnosti. Kod ljudi usvojena od davnina, oduvijek mitskog i važnog značaja. Ples je spajao i razdvajao, bio dio najviših i najnižih slojeva društva. Strastven i suzdržan, elegantan i divlji, ali oduvijek prisutan i važan. Danas je dio kulture, ali i osobnog vremena. Brojni benefiti plesa odavno su poznati, a njegov učinak na psihičko i fizičko zdravlje nikako nije zanemariv. Kako su se razvijali razni stilovi, tako se razvijao i jedan drugačiji pravac – zračni plesovi. Trapez, uže, svila, hammock ili hoop iz cirkuskih su vještina i akrobacija postali dio svakodnevne rekreacije. Scena u Hrvatskoj jača, nekoliko je klubova i udruga koji stalno djeluju, a kroz razne radionice i festivale brojni se znatiželjnici mogu upoznati s ovom predivnom vrstom plesa. Evo zašto bi svatko barem jednom trebao probati plesati u zraku.

Ples na svili ne poznaje predrasude

Plesom na svili ili drugim zračnim aparatima mogu se baviti svi, bez obzira na dob, prijašnju fizičku spremu, građu ili spol. Naravno da će cijeli proces biti lakši onima koji iza sebe imaju određenu kondiciju ili plesnu i sportsku povijest, no potpuni početnici dosta često iznenade i pokažu kako svatko tko tako odluči, može napredovati. Važno je biti ustrajan, neobeshrabriti se i prepustiti se.

Učenje i rad na sebi

Kroz bavljenje zračnim vještinama učimo mnogo o sebi. Od razbijanja straha primjerice visine ili slabosti, do učenja da je strpljenje i ustrajnost veliki faktor svakog napretka pa i uspjeha. Prvi trening obično pokaže kako sve što smo mislili da znamo ne znamo, a nakon njih nekoliko, već toliko vjerujemo sebi i svojoj snazi pa se odvažimo u penjanja i osvajanja visina. Akrobacije dolaze nakon savladanih osnovnih vještina, a nema boljeg osjećaja od onoga kada znate da vjerujete sebi i da ćete uspjeti i da je vježbanje imalo smisla. Napredak u primjerice bavljenju svilom je brz, ako učite pravilno i ispočetka te ne odustajete.

Rad cijelog tijela i mišića za koje nismo ni znali da postoje

Zračni sportovi specifični su upravo po tome jer otkrivamo naše tijelo do posljednjeg detalja. Mišići za koje nismo ni znali da postoje, naše ruke, noge, trbuh – jačanjem svih ovih dijelova tijela počinjemo se osjećati bolje i snažnije. Vježbanje je savršen lijek i za tijelo i duh, a kada pritom i plešete osjećaj je, možete zamisliti, nevjerojatan.

Razvoj motoričkih i socijalnih vještina pogotovo kod djece

Kod bavljenja zračnim plesovima izuzetno je važna koordinacija. Ona se uči, brusi i njeguje. S vremenom postajemo sposobniji u prostoru, otvaraju nam se drugačiji vidici. Ipak kada ste gore ne postoje lijeva i desna noga, već gornja i donja, percepcija je okrenuta, a vi se u njoj snalazite kao riba u vodi. Djeca koja se počnu baviti zračnim plesovima, od malena odrastaju u sjajnoj fizičkoj spremi, a da ne govorimo koliko je zabavno visiti naglavačke.

Ljubav koje se nećete moći tako lako riješiti

Svakom treba malo ljubavi, a kada ona dolazi iz nas i manifestira se kroz aktivnost u kojoj se osjećamo dobro, ne može bolje. Mnogi koji su se probali baviti barem jednom od zračnih umjetnosti ostaju zaljubljeni i vezanu za nju čitav život. Neobjašnjiva je to spona, vašeg odnosa sa samim sobom, visinom i komadom tkanine ili metala. Otvara neki potpuno novi svijet u koji vrijedi probati ući, zar ne?

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori