Na radaru: U Zagrebu možemo pogledati 5 sjajnih izložbi koje potpisuju žene
Na radaru: U Zagrebu možemo pogledati 5 sjajnih izložbi koje potpisuju žene

Na radaru: U Zagrebu možemo pogledati 5
sjajnih izložbi koje potpisuju žene

U Muzeju suvremene umjetnosti postavljena je izložba Vidljive koja okuplja 108 umjetnica s domaćeg područja. Kao što joj ime sugerira, nastala je s ciljem povećanja vidljivosti i zastupljenosti autorica u muzejskim kolekcijama i umjetničkim programima.

Autorice zastupljene na izložbi pripadaju raznim generacijama, a radovi im obuhvaćaju široki raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuju veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti. Među njima su i dobro poznata imena, poput Vlaste Delimar, Sanje Iveković, Nives Kavurić-Kurtović i Jagode Kaloper. Moguće ju je razgledati do 1. listopada. 

Ivana Pegan
Jadranka Fatur
Mara Bratoš

Neka postanu vidljive

Izložba kroz tematske cjeline predstavlja suvremenu umjetničku produkciju autorica koje su se kroz svoj rad kvalitetom visoko pozicionirale na umjetničkoj sceni, ali ne i u fundusima muzejskih zbirki.

Naime, projekt je potaknut činjenicama proizašlima iz istraživanja o zatupljenosti umjetnica u zbirkama, javnim prostorima i galerijama, te općenito na tržištu umjetnina gdje autorice prema statističkim podacima uspijevaju doseći tek 10% zastupljenosti. 

Sukladno iznesenom podatku posebno nas veseli što u Zagrebu trenutno možete razgledati pet samostalnih izložbi koje potpisuju autorice. Naših 5za5 otkrivamo u nastavku.

Maša Barišić

Dark Euphoria/The Afterparty

U Galeriji SC do 31. svibnja možete razgledati izložbu Dark Euphoria/The Afterparty autorice Maše Barišić. Postav nam otkriva djela u kojima ne zazire od boja, a koloristički opijenim kompozicijama autorica namjerno izaziva kič.

Kao što je istaknuto u predgovoru, iz njih gotovo da vrišti stanje svijesti društva spektakla, generacije rastrgnute između privatnog i javnog, stvarnog života i iluzija serviranih na društvenim mrežama, tuluma i afterpartija. Izložba je to koja nam donosi portret distopijske generacije u kojem bi se i sami mogli prepoznati.

Adresa: Savska cesta 25

Ivana Mrčela

Šavovi

Umjetnica Ivana Mrčela u Galeriji Bernardo Bernardi predstavlja Šavove, tekstilnu prostornu instalaciju “crtanu” pomoću šivaće mašine. Nastanak instalacije inspiriran je životom tekstilnih radnica. Ideja je nastala autoričinim čitanjem knjige Ivane Biočine Proizvedeno u Hrvatskoj, koja se bavi istraživanjem socijalne i ekonomske povijesti tekstilne industrije u Hrvatskoj. Uslijedilo je istraživanje istraživanje cijele tematike iz različitih izvora.

Rezultat su uvećane ženske figure tekstilnih radnica koje su poput silueta postavljene u prostoru. Pritom, svaka figura stoji zasebno i priča neku svoju priču, dok izvitoperenost svake figure govori o surovim uvjetima tog posla. Autorica ističe kako su one sada gotov tekstilni proizvod postavljen u “izlog” s pripadajućom etiketom sa svojim imenom. Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja.

Adresa: Ulica grada Vukovara 68

Olga Karlovac

Buđenje/Awakening

Izložba fotografija Olge Karlovac nazvana Buđenje/Awakening otvorena je u Galeriji Modro. Predstavlja seriju radova, koji su dio opusa već demonstriranog svjetskoj javnosti na izložbama u Belgiji i Londonu, a autorica ih sada po prvi puta predstavlja hrvatskoj publici.

Baveći se isključivo u crno-bijelom fotografijom, snimajući uglavnom po mraku i u kišnim uvjetima, Olga stvara gotovo apstraktne prizore lirske ljepote i poetičnosti.  Razgledati ih možete sve do 3. lipnja.

Adresa: Radićeva 34

Iva Zagoda

Kretanja

Galeriji Matice Hrvatske od petka 26. svibnja moći će se razgledati izložba Kretanja autorice Ive Zagode. Ista ostaje otvorena sve do 8. lipnja, a na njoj će posjetitelji moći svjedočiti novim radovima mlade autorice koja je svoju polazišnu točku za nove radove pronašla u glazbi.

Ovom izložbom Iva nam predstavlja radove u kojima istražuje mogućnosti izražavanja u trodimenzionalnom obliku. Polazeći od opažanja, šetnji i osluškivanja u novom ciklusu opredmećuje svakodnevnu dinamiku svijeta. Prikazani objekti većinom su nastali od  industrijskih materijala, a u prostor ulaze kao upečatljivi čvorovi boja, linija i tekstura.

Adresa: Ul. Matice Hrvatske 2

Martina Miholić

Gallery of Floating Archipelagos

U Galeriji Karas umjetnica Martina Miholić priredila je samostalnu izložbu pod nazivom Gallery of Floating Archipelagos. Jedna od narativnih okosnica ciklusa, koja međutim nije doslovno inscenirana u samim postavima, jest popularna bajka Hansa Christiana Andersena o Maloj sireni.

Kao što je istaknuto u predgovoru, poznata bajka o žrtvovanju vlastitih vrlina postaje idealna referenca na suvremeni imperativ neprestane prilagodbe ženskog izgleda nametnutim kanonima ljepote. Izložbu je moguće razgledati do 13. lipnja.

Adresa: Ulica kralja Zvonimira 58

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori