Crtani Romani Šou ove godine dovodi legende iz svijeta stripa

Crtani Romani Šou ove godine dovodi
legende iz svijeta stripa

CRS19_plakati

Crtani Romani Šou, 19. međunarodni festival stripa u Zagrebu, sutra otvara svoja vrata svim ljubiteljima devete umjetnosti i pop kulture u domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma. Kao i svake godine, festival priprema pregršt sadržaja vezanih uz strip te dovodi niz vrhunskih domaćih i stranih autora koji će se družiti, imati predavanja i crtati za publiku.

Posebnost CRŠ-a je u okupljanju autora i posjetitelja koji vole strip i gdje se mogu družiti s publikom u neformalnom okruženju i ugodnoj atmosferi. Tako će publika ove godine imati priliku upoznati autore poput Hermanna, jednog od najvećih legend stripa na svijetu, autora Jeremiah; Alfreda Castellia i Giancarla Alessandrinia, tvorce popularnog Martin Misterije, Roberta Recchionia i Giovannia Freghieria, dvojca čiji je rad obilježio serijal Dylan Dog; Didier Pasamonika, jednog od najvećih francuskih teoretičara stripa i galerista, te mnoge druge.

CRS_HDLU post

Nisu zanemareni niti autori iz susjedstva, tako na festival dolaze Filip Andronik, široj javnosti poznat po animiranim spotovima za Dubioza Kolektiv, te Senad Mavrić, jedan od pionira stripa u BiH koji je kasniju karijeru gradio na Francuskom tržištu. Ovogodišnji službeni domaći gosti su Goran Sudžuka (Y the Last Man, Hellblazer) i Krešimir Biuk uz čije su radove odrasle mnoge generacije školaraca. Naravno, na festivalu će neformalno biti, kao i svake godine, većina domaćih autora stripa.

CRS19_plakati

Jedna od glavnih misija CRŠ-a je poticanje kreativnosti u djece, pa tako i ove godine dodjeljuje nagradu ‘Mladi Lav’ za najbolje stripove koje festivalu šalju školarci, te održava besplatne radionice crtanja tijekom trajanja festivala. Tu su i brojne izložbe, a kako na festival dolaze tvorci Martina Misterje, poseban naglasak biti će na originalnim crtežima iz tog stripa, uključujući i iznimno vrijedne table iz prvih brojeva.

CRS_Catwoman post

Biti će tu i niz predavanja, od utjecaja japanskog stripa na zapadna tržišta, razvoja stripa na Bliskom istoku i specifičnost talijanske škole strpa do kritike u stripu i samoizdavaštva. Biti će tu crtanja i potpisivanja za publiku, crtanja uživo na projektorima, razgovora s publikom, pub kvizova, pregleda portfolija mladih autora, izrada maski, promocija novih izdanja, neizbježan sajam stripova, te mnogih drugih sadržaja vezanih uz strip. A kakav raspored posjetitelje očekuje na festivalu saznajte na Facebook stranici i na web stranici festivala.

Učitati još
Zatvori