Muzej Apoksiomena nominiran za europski muzej godine

Muzej Apoksiomena nominiran za
europski muzej godine

Muzej Apoksiomena za European Museum of the Year Award 2019

Ovaj osebujan muzej, malo arhitektonsko-dizajnersko remek djelo posvećeno brončanoj skulpturi neprocjenjive vrijednosti – kipu Apoksiomena, jedini je projekt iz Hrvatske nominiran za ovogodišnje izdanje nagrade European Museum of the Year Award 2019. Riječ je o jednom od najvažnijih europskih muzejskih priznanja koji dodjeljuje Europski muzejski forum, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, koje na godišnjoj razini evaluira i nagrađuje inovativne, kvalitetne, promišljene te društveno angažirane i odgovorne pristupe muzejskoj praksi. Muzej Apoksiomena ove godine za nagradu konkurira među 40 muzeja iz 17 zemalja Europe.

Ovo nije prvi put da su vrijednost, jedinstvenost i uspješno funkcioniranje Muzeja Apoksiomena prepoznati izvan granica Lijepe naše, muzej je već bio nominiran za muzejsku nagradu Živa Award 2017., zatim arhitektonsku nagradu za najbolju europsku arhitekturu – EU Mies van der Rohe Award 2017. godine te regionalnu arhitektonsku nagradu Piranesi Award 2016. A da muzej osim struke itekako voli i publika pokazuje i činjenica da je 2018. godine po izboru i ocjenama korisnika TripAdvisora Muzej Apoksiomena rangiran na prvo mjesto ljestvice Top 10 najbolje ocijenjenih muzeja u Hrvatskoj.

Podsjetimo, arhitektonski projekt Muzeja Apoksiomena, u Malom Lošinju, potpisuju Idis Turato i Saša Randić, dok su pojedine prostorije u interijeru muzeja na poziv Turata radili razni autori. Tim Hrvatskog restauratorskog zavoda radio je postav Crne sobe, arhitektica Vanja Ilić je u izvedbi Ateliera Donassy zaslužna za Bijelu sobu Apoksiomena, nizozemsko-hrvatski dvojac Kulenturato potpisuje Šarenu sobu, tima koji čine Maja Bosnić, Ivan Dorotić, Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić osmislio je Žutu sobu, za mobilijar u prizemlju i Sobi Kaleidoskopa zaslužna je riječka dizajnerica Svjetlana Despot – Data by Despot, a vizualni identitet muzeja potpisuje Luka Predragović, pobijedivši na javnom natječaju o kojemu možete pročitati ovdje.

Nagrada European Museum of the Year Award dodjeljuje se već više od 40 godina, točnije od 1977., prepoznajući i nagrađujući kvalitetu muzeja koji doprinose poboljšanju muzejske djelatnosti, privlačenjem publike, jedinstvenim atmosferama, inovativnim interpretacijama u postavu i izložbama, kreativnom pristupu edukaciji te društvenoj odgovornosti. Dosadašnji pobjednici bili su veliki i mali muzeji iz čitave Europe, od ikoničkog Guggenheim muzeja u Bilbau i prestižnog Victoria and Albert muzeja u Londonu, preko amsterdamskog Rijksmuseum ili arhitektonski upečatljivog Riverside muzeja u Glasgowu arhitektice Zahe Hadid, pa do recentnih dobitnika; POLIN muzeja u Varšavi, Muzeja etnografije u Ženevi ili lanjskog laureata Dizajn muzeja u Londonu. Organizatori napominju kako im je pri izboru pobjednika oduvijek bilo najvažnije da su nagrađeni muzeji razvili neku posebnost koja je bila jedinstvena i koja je promijenila standarde kvalitete muzeja u Europi.

Osim same glavne nagrade za Europski muzej godine na dodjeli se već tradicionalno dodjeljuje i još nekoliko nagrada, kao što su The council of Europe Museum prize, The Kenneth Hudson Award, The Portimao Museum Prize – nagrada za “most welcoming” europski muzej te posebna priznanja, ali i The Silletto prize – posebna nagrada za povezanost muzeja s lokalnom zajednicom, koju je upravo prošle godine osvojio jedan domaći muzej – Muzej Betinske drvene brodogradnje.

Dodjela European Museum of the Year Award će se za 2019. godinu će se održati u Sarajevu od 22. do 25. svibnja 2019.. Upravo to je jedan od koncepata i tradicija ove nagrade – činjenica da se svake godine održava u drugoj državi i gradu. Podsjetimo da je domaćin ove nagrade prije 2 godine, odnosno 2017. bio Zagreb odnosno Muzej suvremene umjetnosti.

Više o muzeju i nagradi pročitajte ovdje.

Foto: Bosnić+Dorotić za Muzej Apoksiomena

Učitati još
Zatvori