Pronašli smo sjajne knjige koje nećete moći ispustiti iz ruke
Pronašli smo sjajne knjige koje nećete moći ispustiti iz ruke

Pronašli smo sjajne knjige koje
nećete moći ispustiti iz ruke

Odlični romani koji su oduševili kritičare i osvojili čitatelje diljem svijeta, važni publicistički naslovi koji progovaraju o vremenu i društvu u kojem živimo te naslovi za samopomoć koji ne silaze s top-ljestvica najčitanijih knjiga okosnica su Stilusova izdavačkog programa. Iz bogatog programa koji je osvojio i domaće čitatelje izdvojili smo četiri odlična naslova.

Mi koji smo preživjeli

Godina je 1939. Članovi obitelji Kurc pokušavaju živjeti uobičajenim životom dok se nad Europom navlače tamni oblaci rata i nacističke prijetnje. Gradić Radom u Poljskoj dijeli sudbinu cijele zemlje stisnute između njemačkih i sovjetskih kandži. Talentirani glazbenik Addy primoran je ostati u Parizu, odvojen od obitelji kojoj opstanak i preživljavanje postaju jedina zadaća u godinama koje će uslijediti. Činjenica da su Židovi nimalo im ne pomaže, naprotiv, prisiljeni su upotrijebiti sve svoje snage i sposobnosti kako bi izbjegli zlu kob i podijelili sudbinu drugih sunarodnjaka. Ali, ratni vihor raspršit će ih na sve strane, od sibirskih gulaga, Turkmenistana i iranske pustinje do talijanske bojišnice, Afrike, Brazila i SAD-a.

Roman Mi koji smo preživjeli zasnovan je na istinitoj priči židovske obitelji Kurc čiji su članovi na nevjerojatan način uspjeli preživjeti sve kušnje pred kojima su se našli tijekom Drugoga svjetskog rata. Riječ je o prekrasno napisanoj, potresnoj sagi koja govori o nevjerojatnoj snazi obiteljskoga zajedništva, donoseći spoznaju da čak i u najmračnijim vremenima ljudski duh može pronaći način da preživi, pa čak i pobijedi. „Iznimna povijest… Georgia Hunter zaobilazi šuplju sentimentalnost i nihilizam, a umjesto toga otkriva nam prekrasnu složenost i višeznačnost života u ovoj nevjerojatno ganutljivoj priči“, istaknuli su o romanu kritičari  Publishers Weeklyja.

Otkako je 2017. objavio svoj prvi roman, odlučivši napustiti posao novinara Daily Maila i posvetiti se isključivo spisateljskoj karijeri, T. M. Logan nanizao je ukupno šest trilera, dosad prevedenih na 22 jezika i prodanih u vrtoglavim nakladama.

Vjeruj mi

Roman Vjeruj mi priča je o Ellen, sredovječnoj ženi koja proživljava privatni obiteljski brodolom, u nemogućnosti da se realizira kao majka i koja u prigradskom vlaku od bivšeg supruga doznaje da će on s novom partnericom dobiti dijete. Kad mlada majka koja sjedi nasuprot njoj u kupeu zamoli da joj pomogne pridržati tromjesečnu bebu kako bi obavila telefonski razgovor, u Ellen se budi vulkan nerealiziranih želja i čežnji, kovitlac emocija koji postaje još intenzivniji kad kroz prozor vlaka ugleda ženu koja ju je zamolila da joj pomogne kako se udaljava peronom, dok vlak nezaustavljivo odmiče.

Drama se još više zapliće kad Ellen u bebinoj torbi pronađe poruku na kojoj piše da čuva dijete i ne vjeruje nikome, posebice ne policiji. Što je to natjeralo mladu majku da ostavi dijete neznanki? Ellen će otkriti da beba u njezinu naručju možda krije ključ užasna zločina. A pokušaj da postupi ispravno mogao bi je stajati svega… Roman Vjeruj mi donosi „sve ono što se od dobra trilera očekuje, pa i više od toga“, navodi se u britanskom tisku. Pohvale spisatelju idu toliko daleko da su neki roman okarakterizirali ne kao knjigu godine, nego kao „triler desetljeća“.

Ulov

Jednako sjajan je i Loganov roman Ulov. Priča je to o Edu, obiteljskom čovjeku koji živi mirnim životom sa suprugom i kćeri, mladom učiteljicom. Ali jedan događaj iz prošlosti zauvijek je obilježio sve njih, poput rane koja ne zacjeljuje. Svako jutro uvod je u dan u kojem se Ed okrivljuje za tragičnu smrt trogodišnjega sina. Kada Abbie upozna roditelje s dečkom, svi su oduševljeni. Ryan se doima kao savršen budući zet: mlad, naočit, uspješan, čini se poželjnom prilikom. Ali Eda kopka tama u dubini Ryanovih očiju, koja mu govori da nešto nije u redu s njim. No čini se da to samo on primjećuje.

Sumnja da njegov budući zet krije mračnu stranu i da mu je kći u vezi sa psihopatom natjera Eda da poduzme privatnu istragu. I što dublje kopa po Ryanovoj tajnovitoj prošlosti, to se sve više otuđuje od supruge i kćeri koje ga optužuju da je pretjerano zaštitnički nastrojen otac koji iz straha da ne ponovi pogreške iz prošlosti uništava idilu obiteljskoga života. Je li Ed u pravu, skriva li Ryan doista mračnu tajnu? I tko je tu lovac, a tko lovina? Romane Ulov i Vjeruj mi na hrvatski je preveo Vicko Ivanković.

Prestanite s tim sr*njem

I za kraj, tu je Prestanite s tim sr*njem novi prijevod omiljenog Garyja Bishopa u prijevodu Vjekoslava Čule.

Bez obzira jeste li zapeli u životnoj ili karijernoj kolotečini, lošoj vezi ili braku, beznadnoj financijskoj situaciji ili ste jednostavno nezadovoljni svojim fizičkim stanjem i izgledom – što god da je od toga vaš problem, gotovo uvijek je posrijedi isti krivac: samosabotaža. Riječ je o negativnim emotivnim i misaonim obrascima i ponašanjima koji se temelje na nizu negativnih zaključaka koje donosite o sebi, životu i drugima, a sprečavaju vas u postizanju dugoročnih ciljeva i ostvarivanju života kakvog želite živjeti. Nažalost, život vam je oblikovan da ih stalno ponavlja, ili, kako bi to, bez previše okolišanja, sročio Gary Bishop: „Stalno se iznova sj*bavate kako biste se mogli stalno spašavati od onoga što vas je sj*balo“. No dobra je vijest da je začarani krug samosabotiranja moguće prekinuti. Potrebno je samo osvijestiti svoja negativna uvjerenja i razmišljanja.

U knjizi Prestanite s tim sr*njem Gary Bishop podastire cijeli niz iznimno korisnih psiholoških mehanizama s pomoću kojih na samom začetku možemo prepoznati i presjeći struju negativnih misli i obrazaca ponašanja koji ispunjavaju naš život istim ograničenjima, obeshrabruju nas prošlošću, uvijek istom umornom nadom za boljim danom – ukratko, razaraju nam život.

I zato ako ste umorni, prezaposleni, nedovoljno voljeni, dosadno vam je, dosta vam je svega, nemate prebijene pare, previše ste tjeskobni, analitični, nesigurni u sebe, nenadahnuti, na krivom putu, na životnom dnu, zaglibljeni u prošlosti, zabrinuti za budućnost, razočarani, uplašeni, nepovjerljivi, ogorčeni, sumnjičavi, ljutiti, frustrirani – jednostavno zaglavljeni u začaranom krugu samosabotirajućeg ponašanja – ova knjiga idealno je štivo.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori