Najiščekivanije knjige 2022. godine o kojima će se pričati

Najiščekivanije knjige 2022. godine
o kojima će se pričati

Ako ste kao mi, početak svake godine donosi vam dozu uzbuđenja zbog svega što nam svijet kulture sprema. Od filmova najvećih filmskih kreativaca današnjice preko novih albuma do kojih odbrojavamo pa sve do književnih noviteta o kojima već sad bruje svjetski književni magazini i zajednice obožavatelja pojedinih autora. Uistinu, 2022. godina donosi nam novitete nekih od najinteresantnijih autorskih imena iz raznih dijelova svijeta, većinom već poznatih književnoj javnosti zahvaljujući prethodnim pisanim uspješnicama.

Najiščekivanije knjige 2022. godine

Ne sumnjamo da će se mnogi od ovih naslova tijekom godine svrstati na liste najtraženijih i bestseller knjiga pa ih tako vrijedi imati na umu i prije službenog izdavanja. U nastavku vam donosimo autorice i njihove nove knjige o kojima će se književne zajednice, book clubovi i magazini zasigurno raspisati…

To Paradise, Hanya Yanagihara

Godina u književnosti počinje jakim naslovom i autorskim imenom. Hanya Yanagihara 2015. godine iznenadila je književnu kritiku romanom A Little Life koji je iste te godine proglašen budućim klasikom nove generacije. I danas je jedan od omiljenih romana mnogih čitatelja ove autorice s Havaja, a nakon nekoliko godina Yanagihara vraća se s novim romanom To Paradise. Izuzetno kompleksan i raskošan roman rasteže se na tri stoljeća i tri verzije američkog života i sudbine kroz sagu o obitelji, ljubavi, političkim sustavima i njihovom učinku te sudbini koja čeka u svakoj od te tri verzije američkog života – onog u 1893. kad su ljudi mogli živjeti kako su htjeli i voljeti koga su htjeli, onog u 1993. kad je Manhattan okovan epidemijom ADIS-a te onog u 2093. u kojoj je svijet uništen totalitarizmom. Knjiga izlazi 11. siječnja!

The Christie Affair, Nina de Gramont

Nina de Garmont u svojoj je karijeri napisala broje young-adult romane i zbirke kratkih priča, a u uzbudljivu čitalačku godinu uvest će nas upravo njezin roman The Christie Affair koji je temom privukao pažnju svih koji prate nakladničku industriju. U pitanju je roman zamišljen kao reinterpretacija 11-dnevnog nestanka kultne autorice Agathe Christie koji je zaplijenio pažnju javnosti. Autorica nas u romanu uranja u raskošan svijet Londona 1920-ih, a sve počinje iz perspektive gospođice Nan O’Dea, fiktivnog lika koji se temelji na stvarnoj osobi. Dvadesetih se godina prošloga stoljeća infiltrirala u krugove kojima su se kretali i Agatha Christie i njezin suprug Archie, a u kratko je vrijeme, osim u njihove živote, ušetala i u njihov brak i postala Archiejeva ljubavnica. Kako bi nam otkrila na koji je način Agathin nestanak povezan s Archiejem i njegovom ljubavnicom, autorica nas vodi u Irsku mnogo godina ranije gdje je sve počelo. Knjiga izlazi 1. veljače!

In the Margins: On the Pleasures of Reading and Writing, Elena Ferrante

Elenu Ferrante, vjerujemo, ne trebamo pretjerano predstavljati. Radi se o jednoj od najpoznatijih autorica na svjetskoj razini, ali kod hrvatske je i regionalne publike ostvarila značajan utjecaj i svaki je njezin roman među domaćom čitalačkom publikom dočekan s oduševljenjem. Nakon što je 2020. godine objavila roman The Lying Life of Adults odnosno Lažljivi život odraslih, Ferrante se vraća zbirkom novih eseja. Budući da se o njezinom identitetu ne zna mnogo, eseji u kojima otkriva svoja razmišljanja o pisanju, utjecajima i poteškoćama sa stvaranjem znatno su intrigantniji. U njima se također osvrće na radove kultnih ženskih autorica kao što su Emily Dickinson i Gertrude Stein, Maria Guerra i druge. Knjiga bi trebala 24. veljače!

Burning Questions, Margaret Atwood

Margaret Atwood kulturna je ikona koja svoj status iz godine u godinu podiže na sve više razine. Autorica planetarno prepoznatih knjiga The Handmaid’s Tale, Freedom, Dearly, a nedavno i The Testaments vraća se ove godine s novim djelom, ovoga puta publicističke naravi. Njezina kolekcija eseja Burning Questions izlazi 1. ožujka ove godine, a u njima komentira i raspravlja upravo ta goruća pitanja kao što su pitanje budućnosti na planeti, financijskog kraha, političkog totalitarizma, života uz pandemiju i sličnih. Sve uz dozu njezinog britkog komentara i humora zbog čega ovu knjigu svakako želimo na svojoj polici.

Time is a Mother, Ocean Vuong

U travnju će literarni svijet napokon dobiti i drugu zbirku poezije Oceana Vuonga, mladog američko-vijetnamskog pjesnika koji se svojim radovima nametnuo kao ključno ime na svjetskoj pjesničkoj sceni. Uz autore kao što su Sally Rooney i Yaa Gyasa, Otessa Moshfegh i Dolly Alderton, Vuong je u krugu renomiranih autora milenijalaca koji posljednjih godina osvajaju književnost. Druga zbirka pjesama donosi potragu za značenjem i identitetom nakon šokantne smrti Vuongove majke i osoban osvrt na temu tugovanja. Mladi autor kroz svoju zbirku provlači pitanja osobnog gubitka, značenje obitelji i uopće značenje sreće, a sve kroz niz opisanih sjećanja. Knjiga stiže 7. travnja ove godine.

Companion Piece, Ali Smith

Škotska književnica Ali Smith svrstala se među najhvaljenije autore posljednjih godina svojođ tetralogijom Autumn, Winter, Spring i Summer koje je objavljivala između 2016. i 2020. godine. Romanima koji se ističu upečatljivom lirskom prozom i osvrtima na aktualne društvene situacije, Smith je postala jedan od najzanimljivijih književnih glasova svoje generacije. Iščekivani ‘nastavak’ (ali zapravo zaseban roman) Companion Piece pokušava zaviriti u budućnost nakon jeseni, zime, proljeća i ljeta i otkriti kako se svijet, ali i međuljudski odnosi, nastavljaju nezaustavljivo mijenjati.

This Time Tomorrow, Emma Straub

Emma Straub mlada je autorica koja se već istaknula romanima The Vacationers, a prošle godine i hitom All Adults Here koja je svojevremeno bila jedna od najpopularnijih novih knjiga 2021. godine. U svibnju bismo trebali dobiti njezin novi naslov This Time Tomorrow koji prati Alice, 40-godišnju ženu koja je relativno zadovoljna svojim životom. Međutim, njezin je otac fizički sve lošije, a ona postaje sve tjeskobnija. Jednog se jutra probudi i nalazi se ponovno u 1996. godini na svoj šesnaesti rođendan. Međutim, ono što je više iznenadi od pogleda na sebe u adolescenciji je upravo pogled na svog oca koji je tada bio u punoj snazi i s kojim je sad ponovno ujedinjena. Događaji kojima ponovno svjedoči mijenjaju njezinu perspektivu na sadašnjost, ali preostaje pitanje je li prekrasno?

Foto: Amazon, Penguin Books

Učitati još
Zatvori