Najiščekivanije knjige u 2021. godini za koje ćemo odmah stati u red

Najiščekivanije knjige u 2021. godini za
koje ćemo odmah stati u red

Dijeli nas samo nekoliko dana od 2021. godine u kojoj se nadamo da ćemo bezbroj planova, odlazaka u kino, putovanja i druženja nadoknaditi. Ako je 2020. bila po ičemu lijepa, onda su to svakako knjige; kako brojni noviteti stranih nakladnika, tako i puno odličnih novih prijevoda domaćih nakladnika. Na naše se police tako stigle knjige genijalne Sally Rooney, ali i novi roman Elene Ferrante. Sve smo ih već izdvojili ovdje.

Okupili smo najuzbudljivije nove knjige u 2021. godini i zvuče obećavajuće.

Let Me Tell You What I Mean, Joan Didion

Već u siječnju 2021. godine izlazi nova kolekcija eseja izvrsne Joan Didion. Zbirku čine 12 autoričinih eseja koje je pisala od 1968. do 2000. godine, nikad dosad objavljenih. Dotiče se široke lepeze tema od američkih novina do opčinjenosti Hemingwayjevim tekstom i brojnih doživljaja iz vlastitog života. Vjerojatno je nova knjiga Joan Didion na samom vrhu liste naših knjiških želja 2021. godine.

First Person Singular: Stories, Haruki Murakami

Murakami izdaje osam priča u novoj knjizi, a sve su (karakteristično za njega) ispričane kroz prvo lice. Ponovno se gubi u prostoru memoara i fikcije, možda je sami narator Murakami a možda je i on fiktivan lik. Priče pokrivaju razne teme i likove od sjećanja iz djetinjstva, razmišljanja o glazbi, ljubavi prema sportu i jazzu. Ne sumnjamo da će i Murakamijevo djelo biti potpuna globalna senzacija.

The Old Country Music, Kevin Barry

A Swim in a Pond in the Rain, George Saunders

George Saunders već 20 godina podučava kolegij ruske kratke priče na fakultetu, a ova je knjiga njegovo predavanje u sedam eseja. Saunders dijeli svoj pogled na neke od najveih pisaca poput Čehova, Turgenjeva i Tolstoja i približava nam njihov svijet, istovremeno govoreći zašto je fikcija danas važnija nego ikad prije.

Klara and the Sun, Kazuro Ishiguro

Kazuro Ishiguro 2017. je godine osvojio Nobela za književnosti, a ‘Klara and the Sun’ njegov je prvi roman nakon takvog uspjeha. Radnja prati Klaru, proizvod umjetne inteligencije koja ima nevjerojatne sposobnosti opažanja. U jednog trgovini oprezno promatra ponašanja onih koji lutaju trgovinom i kupuju te onih koji samo prolaze na ulici, a nada se da će jednom neki kupac odabrati baš nju.

We Run the Tides, Vendela Vida

Napeta priča Vendele Vide smještena je u San Francisco prije ogromnog booma tehnologije u tom gradu. U središtu su radnje dvije djevojke koje na putu do škole svjedoče strašnom događaju. No, ne slažu se oko toga što su vidjele i što se dogodilo, a jedna od njih zatim netragom nestaje. Otmica podiže prašinu u maloj zajednici, a na vidjelo izlaze brojne tajne.

The Committed by Viet Thanh Nguyen

Viet Thanh Nguyen trenutno je jedan od najjačih mlađih američkih pisaca. ‘The Comitter’ je dugoiščekivani roman koji prati protagonista koji stiže u Pariz kao izbjeglica. On i njegov brat tamo pokušavaju zaboraviti svoju prošlost i započeti novi život, a najbrži način do toga je dilanje droge. Naš se protagonist bori s asimilacijom u novoj kulturi, a istovremeno je očaran i prestrašen Parizom. Pridružuje se grupi lijevo orijentiranih intelektualca i političara na čijim večerama ostvaruje i najveći profit. No, to je tek površina onoga u što će se događaji rasplesti.

Aftershocks, Nadia Owusu

U nove knjige u 2021. godini uklapa se i memoar Nadije Owusu. Kao djevojka se zbog očevog posla često selila iz Europe u Afriku i tako iznova. I baš kad bi se ona i njezina obitelj uklopili i smjestili, ponovno su morali ići. Takvo nomadsko odrastanje i život ostavili su trag na obitelji u obliku brojnih tajni i zamjeranja. Njezina bi majka nestajala i vraćala se, a otac u kojem je vidjela i heroja je preminuo kad joj ebilo samo 13 godina. Ubrzo je ostala s pomajkom i samom sobom, a zatim stiže u New York potpuno izgubljena i bez vlastitog identiteta. Ovaj je memoar jedan od najuzbudljivijih noviteta nadolazeće godine.

Foto: Amazon, Unsplash

Učitati još
Zatvori