Celebrity knjige koje zaista vrijedi imati na svojoj polici

Celebrity knjige koje zaista vrijedi
imati na svojoj polici

Memoari su u posljednjih nekoliko godina doživjeli pravu malu književnu renesansu. Gotovo se uvijek nađu na kumulativnim popisima najboljih knjiga što ne čudi s obzirom na impresivnu, ponekad nevjerojatne ljudske priče koje donose. Među hvalevrijednim primjerima takve književnosti su romani Vanishing Twins: A Marriage autorice Leah Dietrich ili Educated spisateljice Tare Westover. Donijeli su nam uvid u identitete i svjetove kakve nam je prethodno bilo teško zamisliti, a njihove su ih životne priče transformirale u spisateljske zvijezde.

Što kad je proces obrnut? I kad oni koji su već po definiciji zvijezde – celebrityji poput glumaca, glazbenika i umjetnika, žele zakoračiti u svijet književnosti?

Celebrity književnost u najboljem izdanju

Odgovor je: sve i svašta. Od knjiga koje samo nose potpis određene slavne osobe, a zapravo su ih napisale nepoznate osobe tzv. ghostwriter preko onih koje su jednostavno osrednje pa sve do primjeraka koji se opravdano svrstaju na liste najboljih knjiga. Doza skepticizma oko knjiga s potpisom hollywoodskih imena je jasna, ali ne treba je slijepo pratiti jer postoji nekolicina recentnih primjera koji su antidot svim skeptičnim tvrdnjama.

Memoari poznatih upravo su najintrigantniji oblik celebrity književnosti jer nam daju uvid u njihovu stvarnost za koju nam se često može pričiniti da već ionako predobro poznajemo. I upravo nas onda resetiraju i podsjete da internetska razglabanja i medijski natpisi čine tek natruhu nečije svakodnevice. Ulogu neupitno igra i činjenica da ove ličnosti zaista imaju impresivnu životnu priču koja je sama po sebi jedinstvena, a kad tomu dodate sposobnost pitkog i upečatljivog pisanja – rezultat je potencijalni bestseller koji će, osim publike, kupiti i kritiku.

U nastavku vam donosimo nekoliko celebrity memoara i knjige poznatih osoba koje su zaista kvalitetne i vrijedi ih imati na svojoj polici.

Acid for the Children, Flea

Počet ćemo s knjigom novijeg datuma Acid for the Children kultnog basista i jednog od osnivača benda Red Hot Chilli Peppersa – Fleaja. Knjiga započinje pjesmom jednako velike glazbenice (čije se djelo također nalazi na ovom popisu) Patti Smith i tak otvara put prema memoarima u kojima Flea dokumentira svoj nevjerojatan put od sitnog kriminalca, gotovo uličara do rock zvijezde koja će ući u povijest. U knjizi oživljava početke svoje karijere i Los Angeles 70-ih i 80-ih godina pa nas tako vodi u svijet prepun zabave, partijanja, ali i kaotičnih odnosa u kojima je bio gotovo zaglavljen sve do trenutka kad je njemu i njegovim najboljim prijateljima na pamet dala jedna skroz otkačena ideja – osnovati bend. Kroz priče izlazi njegov jedinstven osebujan karakter, a iz njih prvenstveno žari još uvijek jasna opsesija glazbom koja je obilježila život ovog kultnog umjetnika.

Just Kids, Patti Smith

Na temelju silnih komentara oduševljenih čitatelja, kao i pohvala kritičara jakih svjetskih magazina i novina, usudili bismo se reći da je ovo najbolji memoar unazad posljednjih dvadesetak godina. Ova legendarna glazbenica, ikona newyorške scene i umjetnica u svom se memoari osvrnula na čitavu karijeru, od samih početaka, a posebice na jedinstveni odnos koji će joj zauvijek obilježiti život – onaj sa slikarom i fotografom Robertom Mapplethorpeom. Dojmljivo napisana knjiga, visoko stilizirana čime nas bez problema uvlači u boemsku priču, fokusira se na odnos ovo dvoje umjetnika i opisuje vrijeme za kojeg su živjeli u hotelu Chelsea (nekoć meku umjetničkih krugova) kad su im se životi presijecali s nizom drugih kulturnjaka. U principu je ovo jedinstveni hommage njihovom ljubavnom odnosu koji je zapravo oduvijek bio puno više od toga.

Popism, Andy Warhol i Pat Hackett

Šezdesete godine prošloga stoljeća bile su sinonim za kulturnu revoluciju – u gotov svakoj umjetničkoj grani. U glazbeni se događao Bob Dylan, cvjetalo je i vrtoglavo propalo zlatno doba Hollywooda i sve je bilo u znaku – pop arta. Čovjek koji ga je obilježio i postao sinonim za isti je upravo Andy Warhol, umjetnik kojeg ne moramo predstavljati. Bio je centralno lice kulturnih krugova New Yorka i poznavao baš sve – od pripadnika društvene kreme toga doba do važnih lica undergrounda. U svojoj knjizi POPism Warhol se, uz pomoć svoje dugogodišnje suradnice Pat Heckett, osvrće na vrtoglavu dekadu u kojoj je briljirao.

My Body, Emily Ratajkowski

Emily Ratajkowski jedna je od najslavnijih mladih glumica i aktivistkinja današnjice. Reakcije na njezin aktivizam i tako intonirane izjave pa i ovu knjigu podsjetile su nas kolektivno na duple standarde i internalizirane stereotipe protiv žena – posebice kad je u pitanju slavna, po normama predivna žena. Njezina kolekcija eseja progovara, između ostalog, upravo o tome. Na iznenađenje onih koji su je previđali, Ratajkowski je dobila lavinu pozitivnih komentara na svoj autorski rad u kojem britko komentira odnos feminizma i seksualnosti, uporabe moći i ženske racionalizacije tuđe diskriminacije. Oštroumno prenosi svoja iskustva iz industrije filma i modelinga koja su, po mnogobrojnim recenzijama, direktna, brutalna, ali vrlo odmjereno zbog čega je kroz eseje lako proći i dugoročno o njima razmišljati.

Chronicles, Bob Dylan

Jedan od najslavnijih memoara poznatih sakako su Chronicles Boba Dylana. U knjizi Chronicles: Volume One, kultni glazbenik koji je obilježio glazbenu povijest pušta publiku u svoj pogled na svijet, ljude i mjesta koja su pak obilježila njega. Od partyja u šezdesetima do prvog dolaska na Manhattan, prijateljstava sklopljenih i prekinutih te glazbenih doživljava poput Woodstocka. Radnja je podijeljena u tri veća dijela – 1961., 1970. i 1989., a svako veće pogavlje svjedoči o jednoj etapi glazbenikove karijere. Knjiga je izašla 2004. godine, a provela je čak 19 tjedana na bestseller ljestvici novina The New York Times. U pitanju je vrlo intimistički pisana kolekcija nevjerojatnih životnih priča koje su potvrdile Dylana kao impresivnog pripovjedača i autora.

Born to Run, Bruce Springsteen

Kultni američki glazbenik Bruce Springsteen počeo je pisati ovu autobiografiju nakon showa na Super Bowlu 2009. godine koji je ostao upamćen kao jedan od najboljih u povijesti ovog događaja. Springsteen je sedam godina pisao ovaj memoir u kojem svojoj publici piše o odrastanju kao Katolik u New Jerseyju, trenutku kad je prvi put vidio Elvisa Presleyja, kako je počeo pisati poeziju, osvrće se na početke i osobne borbe u karijeri, a sve uz dozu humora i iskrenosti koja glazbenika čini vrlo bliskim publici i koja skida onaj ‘celebrity’ veo s njegove ličnosti. Recenzije čitatelja dovoljne su da bismo ovoj knjizi dali šansu, a posebno ako želite biti uronjeni u iznimno osobni osvrt na megalomansku glazbenu industriju i to bez obzira jeste li oduvijek pratili njegov rad i slušali njegovu glazbu.

Yearbook, Seth Rogen

Seth Rogen, čini nam se, nije prvo ime kad pomislite na nevjerojatne celebrity memoare i tople ljudske priče. Bez brige, njegova knjiga ni ne ide u tom smjeru i zapravo je točno ono što bismo mogli očekivati od Setha Rogena, jednog od najzaposlenijih scenarista, producenata i glumaca danas. Poznat po svom specifičnom smislu za humor i pregršt šala koje uključuju konzumiranje marihuane, Rogena kontinuirano na televiziji i kino platnima gledamo već dvadesetak godina. U 2021. je objavio svoj prvi memoar koji zapravo ne bilježi uspon u karijeri, već niz anegdota – često urnebesnih i neugodnih koje se osvrću na bar micve, odrastanje u židovskoj obitelji, isprobavanje stan up komedija kao tinejdžer, njegove roditelje, bake i djedove te avanture u Los Angelesu. Njegov stil pisanja nije poetičan ni liričan, ali je sam narativ odnosno priča bila dovoljno dobra da zaludi cijeli svijet i nasmije čitateljsku publiku do suza.

Egghead, Bo Burnham

Te 2010. godine YouTube je vrvio fascinantnim pojavama koje će se kasnije profilirati u prve prave YouTubere iz raznih grana – gaminga, beauty zajednice, filmoljubaca i – komedije. Bo Burnham bio je među prvima i njegovi su video isječci satiričnih i politički nekorektnih pjesama imali više od 100 milijuna pregleda. Pretvorio se u online senzacija tog vremena i s niti 18 godina dobio svoj specijal na kanalu Comey Central – ultimativnom mjestu za sve komičare koji žele postati zaista zvučna imena. To je bio tek početak njegovog putovanja kroz brojne grane umjetnosti u kojima se našao (primjerice, prošle smo ga godine gledali u izvrsnom filmu Promising Young Women, ali i neobičnom hibridu mjuzikla i komedije Bo Burnham: Inside). Ova knjiga, uz koju dolaze i ilustracije Burnhamovog prijatelja Chancea Bonea donosi eklektičnu i upečatljivu poeziju koja otkriva drugu stranu komičara, glumca i glazbenika.

Becoming, Michelle Obama

Nekadašnja Prva dama SAD-a tijekom svog i suprugovog mandata postala je jedna od najmoćnijih žena u svijetu i već tad su svi htjeli dobiti savjet Michelle Obame. Međutim, tek krajem političkog predsjedanja Baracka Obame Amerikom, Michelle Obama zacementirala je svoj status najutjecajnije ženske ličnosti. Njezino odrastanje i suživot s Barackom oduvijek su interesirali javnost, a knjiga Becoming koja je izašla 2018. godine upravo je zato vrlo lako postala bestseller. No, nitko nije mogao računati da će knjiga zaista biti toliko impresivna, dirljiva, šokantna i inspirativna. U njoj je otvorila vrata dotad nepoznatoj strani čitave obitelji i otkrila detalje uspona od jednostavne, ali odlučne djevojčice iz Chicaga do Prve dame SAD-a. Ta ponekad ružna, ali realna strana ‘američkog sna’ slavne bivše Prve dame svrstale je ovu knjigu među neke od najboljih memoara.

Foto: Instagram, Amazon

Učitati još
Zatvori