Nekoliko jako zanimljivih knjiga koje će nam obilježiti početak jeseni

Nekoliko jako zanimljivih knjiga koje će
nam obilježiti početak jeseni

Neki od nas još uvijek na plaži ‘ispucavaju’ ljetna štiva, ali rujan i uhodavanje u jesenju atmosferu sve nam je bliže. Iako će nam odmor, više vremena za sebe i obitelj nedostajati, i rujan nam donosi stvari koje volimo: upečatljive boje svuda oko nas, ugodnije temperature i dulje večeri uz odlične knjige, filmove ili serije.

Opuštanje uz knjigu obilježit će nam početak jeseni, a nakladničke kuće punom parom pripremaju nove naslove koji će nam popuniti police. Izdvojili smo nekoliko interesantnih knjiga koje stižu u hrvatskom prijevodu, ali i dvije strane koje jedva čekamo naručiti.

‘Lažljivi život odraslih’, Elena Ferrante

Elena Ferrante jedna je od najvažnijih autorica suvremenih romana i za njezine romane iz tzv. ‘napuljske tetralogije’ svi smo čuli. Uskoro u hrvatskom prijevodu stiže njezino najnovije djelo ‘Lažljivi život odraslih’, knjiga prema kojoj će streaming gigant Netflix snimati seriju. Priča novog romana smještena je u 90-e godine prošloga stoljeća u Napulju. Vrti se oko mlade djevojke iz bogate obitelji koju pratimo u potrazi za misterioznom tetom koju jedva poznaje. Kako kreće u potragu za ženom koju njezini roditelji cijeli život pokušavaju zaboraviti, tako ujedno upoznaje i sasvim drugu verziju Napulja – onu radničku i industrijsku. Knjiga na naše police stiže 1. rujna!

Bekim Sejranović u pet knjiga

Jednog od najvažnijih suvremenih autora s naših prostora, Bekima Sejranovića, čitamo u pet knjiga koje za tri tjedna objavljuje VBZ. Sabrana djela uključuju romane ‘Nigdje, niotkuda’, ‘Ljepši kraj’, ‘Tvoj sin Huckleberry Finn’, Sandale’ i ‘Dnevnik jednog nomada.’ U to je uključen i posljednji tekst Sejranovića koji je napisao prije nego što nas je napustio u svibnju ove godine – ‘130 sati bez sna.’

‘Svetkovina’, Magdalena Blažević

Knjiga za koju vjerujemo da će nam obilježiti dane nakon mora je ‘Svetkovina’ autorice Magdalene Blažević. Ako ste ljubitelji priča iz ženske perspektive i generalno na jedinstven način opisanog ženskog iskustva, ‘Svetkovine’ će vam se sigurno pronaći na polici. Prvijenac autorice sadrži 25 priča koje kroz ženska iskustva govore o temama međuljudskih i obiteljski odnosa, smrti, seksualnosti itd. Različite junakinje i žrtve ove zbirke priča donose pogled na goruće društvene probleme na drugačiji način.

‘Smrtonosne tajne’, Robert Bryndza

Oni kojima police s knjigama većinom vrve trilerima i krimićima kraj kolovoza i ulazak u rujan pamtit će po listanju trilera ‘Smrtonosne tajne’, šestog nastavka izuzetno popularne sage o detektivki Eriki Foster. Motiv više za čitanje posljednjeg djela Robert Bryndza su i izvrsne ocjene trilera i recenzije koje knjiga zadobila. U novom misteriju pratimo detektivku koja se bavi slučajem ubijene žene, mlade plesačice koju jedan detalj povezuje s nizom atipičnih napada koji su se dogodili u južnom Londonu.

‘Potpirivanje’, Jan Carson

Iako nije specificiran točan datum, iz naklade Hena com trebali bismo dobiti hrvatski prijevod djela Jana Carsona ‘The Fire Starters’ odnosno ‘Potpirivanje’, kako je najavljeno iz izdavačke kuće. U pitanju je intrigantna, mračna priča koja miješa stvarnost, društvena pitanja s inspiracijom iz elemenata fantazije. Smještena je u Belfast i prati dva oca koja se boje da njihova djeca nisu tako bezopasna, štoviše, njihova bi narav mogla eskalirati. Grad je u neredima, vlasti gube svaku kontrolu, a postavlja se pitanje koga će očevi zaštititi i kad treba povući granicu prema činjenici da nam je netko obitelj.

‘Grown’, Tiffany D. Jackson

Među knjigama koje ćemo moći naručiti preko stranih nakladnika za oko nam je zapela ‘Grown’ autorice Tiffany D. Jackson. I službeno će biti dostupan od 7. rujna, a žanrovski varira između contemporaryja, young-adult žanra i trilera. Prati priču o Enchanted Jones, pjevačicu u usponu koja se, osim s karijerom, bori i obiteljskim problemima. Sve se promijeni kad uhvati pažnju legendarnog glazbenika Koreyja Fieldsa koji ju uvlači u svoj luksuzni život. No, radnja se komplicira u nedogled kad Koreyja pronađu mrtvog, a Enchanted se budi s krvlju na rukama i bez sjećanja na prošlu noć.

‘Anxious People’, Fredrik Backman

Na našoj je književnoj wish listi novo izdanje romana ‘Anxious People’ Frederika Backmana i predstavlja nam potpuno suludu crnu komediju. Backman nas upoznaje s događanjima koja su uslijedila zbog zločina koji se nikad nije ni dogodio. Pljačkaš upada u apartman koji trenutno razgledava nekoliko ljudi i odluči ih sve držati kao taoce. No, kako pritisak raste sa svih strana, nitko ne očekuje da pljačkaš i nekoliko stranaca koji se međusobno ne poznaju imaju toliko zajedničkog. Dok policija smišlja plan kako spasiti ljude, pljačkašu je jedno na umu; je li strašnije predati se policiji ili ostati zatočen s ovakvom grupom nemogućih ljudi?

Foto: Unsplash, Hena com, Profil, Fraktura, Znanje, VBZ

Učitati još
Zatvori