Danas se priključite novom izdanju Journal Book Cluba – otkrivamo hit naslove za čitanje na plaži

Danas se priključite novom izdanju Journal Book Cluba – otkrivamo hit naslove za čitanje na plaži

Danas je na rasporedu ljetno i malo drugačije izdanje Journal Book Cluba, mjesečnog druženja tijekom kojeg komentiramo nove izvrsne knjige koje čitamo tog mjeseca. Ljetno ruho našeg susreta donosi nam priliku da se naoružamo brojnim preporukama za čitanje na plaži, ali tri naslova koja i vi možete osvojiti bit će u fokusu novog Journal Book Cluba. Ovog nam se puta pridružuju čak tri gošće, a razloga za gledanje imamo i više nego dovoljno…

Journalove top tri ljetne preporuke knjiga

Razgovor u dobrom društvu proći će u znaku ljetnog štiva. Godišnji odmori i slobodni vikendi koje provodimo na obali idealno su vrijeme da nadoknadimo ono što nismo stigle pročitati tijekom godine zbog užurbane svakodnevice. U četvrtom po redu book clubu, komentirat ćemo što uopće tražimo u knjigama koje biramo ljeti, kakve žanrove volimo i koje su nam to omiljene navike čitanja tijekom vrućih mjeseci.

Naše će se gošće prisjetiti odličnih knjiga koje su čitale proteklih godina, a zatim će nam približiti Journalov izbor top tri knjige ljeta koje su imale priliku pročitati ovog mjeseca!

Sumnja, Ashley Audrain

Ekskluzivno vam predstavljamo roman Sumnja koji je svježe izašao u hrvatskom prijevodu u izdanju naklade Profil knjiga. Knjiga Ashley Audrain postala je svjetski bestseller koji je u kratkom roku osvojio publiku, kako ljubitelje drame i trilera, tako i književnu kritiku. Već se dugo nalazi na našoj TBR listi i kad smo je napokon, svježu iz tiskare, dobile u ruke – pročitale smo je u svega nekoliko dana.

Sumnja nas upoznaje s Blythe Connor, ženom koja očajnički želi postati savršena majka, majka kakvu je uvijek i sama priželjkivala i ona koju društvo i očekuje. Međutim, kad počne uočavati nešto neobično kod svoje kćeri Violet, Blythe je suočena s okolinom koja joj ne vjeruje. Posebice njezin suprug Fox koji je uvjeren da Blythe preuveličava zbog čega ova majka i sama počinje sumnjati u vlastiti razum. Dolazak sina na svijet privremeno će Blythe dati osjećaj povezanosti s djetetom koji je toliko željela, ali jedan događaj sve će promijeniti u trenu. Nevjerojatno napeta i emotivna priča danima nam se vrtjela mislima i bit će idealna za one koji vole neizvjesnu radnju koja vas drži prikovanima uz knjigu do samog kraja.

Nevidljivi život Addie LaRue, V.E. Schwab

Knjiga koje je doslovce osvojila sve književne top liste novina poput New York Times i The Washington Post još je jedna naša preporuka za ljeto 2021. Nevidljivi život Addie LaRue autorice V.E. Schwab uskoro će postati i film što nas uopće ne čudi s obzirom na popularnost knjige. O njoj su pisali mediji, book blogeri i YouTuberi, a osvojila je i nas. Sonatina naklada priredila je hrvatski prijevod knjige u koju smo se apsolutno zaljubile.

Bogata priča je smještena u više vremenskih razdoblja, a od samog se početka fokusira na Addie LaRue koju upoznajemo u Francuskoj 1714. godine. Mlada Addie ima jednu želju – pobjeći od života u provinciji i biti svoja. Trenutak očaja dovodi je do sklapanja neobične pogodbe koja će joj zapečatiti sudbinu. Addie će zauvijek ostati mlada, bit će slobodna putovati svijetom, ali pod jednim uvjetom: tko god joj se nađe na putu i upozna je, ubrzo će je i zaboraviti. Tu počinje njezino putovanje u brojna mjesta i gradove u kojima će upoznati razne likove i, unatoč pogodbi, pokušati ostaviti svoj trag. Jednog dana, 300 godina kasnije, sve se mijenja kad Addie ušeta u knjižaru u New Yorku i upozna mladića koji je se – sjeća.

Klara i Sunce, Kazuo Ishiguro

U Ishigurovu književnost zaljubile smo se još 2005. godine po objavi knjige Nikad me ne ostavljaj. U međuvremenu je ovaj svjetski poznati japanski autor postao i dobitnik Nobela za književnost stoga je vijest o njegovoj novoj knjizi dočekana s oduševljenjem. Roman Klara i Sunce izašao je ove godine, a hrvatsko izdanje priredila nam je naklada Mitopeja. U kratkom roku roman je postao predmet komentiranja brojnih ljubitelja knjiga. Ishigurov neobičan svijet ponovno nas je iznenadio i uvrstio se u top tri Journalove preporuke za čitanje ovog ljeta.

Klara i Sunce smještena je svijet u budućnosti u kojem je tehnologija umjetne inteligencije vrlo bliska ljudima. Posebice djeci koja se školuju kod kuće zbog čega se manje socijaliziraju pa im roditelji kupuju androide umjetne inteligencije tzv. Umjetne Prijatelje koji im prave društvo i postaju utjeha u svakoj situaciji. Kroz priču nas vodi upravo takav jedan izum, Klara, koja strpljivo čeka svoj red u trgovini i dijete koje će ju ponijeti kući. Inteligentna je, promatra svijet do najmanjeg detalja i drugačija je od ostalih. Kompleksna i nerijetko duhovita priča tako komentira humanost i ljubav, a Ishigurova Klara naratorica je koju ćemo još dugo pamtiti.

Cool društvo uz koje ćemo uživati sutra

Dio Journal Book Cluba ovog će puta biti Sanja Srdić Jungić, Nives Čavić i Barbara Tolić.

Prvi nam se put pridružuju Sanja Srdić Jungić i Barbara Tolić!

Sanju smo upoznale kao autoricu dva romana, a njezin Instagram volimo pratiti zbog interesantnog book sadržaja koji dijeli. Budući da ima bogato iskustvo rada u knjiškoj branši, uopće ne sumnjamo da će nam na najbolji način predstaviti pročitanu knjigu. Barbaru smo, s druge strane, upoznale preko profila Hrvatski za svaku upotrebu i Književne kritičarije. Njezini su nam projekti privukli pažnju zanimljivostima iz književnosti i pop kulture koje s kolegicom Željkom Jeličanin dijeli s tisućama pratitelja.

U book club se kao gošća vraća Nives Čavić s profila Budi kulturan kojim nam je zapela za oko. Njezine kulturne preporuke škicale i prije nego što nam se pridružila u jednom od prethodnih book clubova. Budi kulturan omiljena je Instagram destinacija za sve kojima je najdraži izlazak iz kuće onaj u kazalište, knjižare, galerije i slično, a ponajviše onima koji žele čuti dobre preporuke knjiga.

Kroz još jedan razgovor vodi nas Journalova kolumnistica Ilina Cenov, jedna od onih kojima čitanje nije tek hobi kojim se bave kad stignu, već konstanta zbog koje i najrazličitija štiva može analizirati do detalja. Baš zato volimo njezine recenzije koje već dugi niz godina piše za Journal i uvijek nas inspirira da posegnemo i za knjigama domaćih i europskih autora.

Kako se možete priključiti i osvojiti jednu od top tri knjige?

Journal Book Club održava se sutra, 29. lipnja od 18 sati, a možete ga pratiti uživo na Journalovom YouTube kanalu, na OVOM LINKU.

Čak 15 čitatelja ili čitateljica moći će osvojiti jednu od ove tri knjige ljeta! Dijelit ćemo po pet primjeraka svake knjige sretnim dobitnicima, a za sve informacije kako se uključiti i osvojiti jedan od romana, pratite naš Journal Book Club uživo i Journal.hr.

Foto: Ilina Cenov, Sanja Srdić Jungić, Barbara Tolić, Nives Čavić, Profil knjiga, Sonatina naklada, Mitopeja

Učitati još
Zatvori