Eurosong 2022.: Ukrajinci na tronu, glasovi gledatelja donijeli im premoćnu pobjedu

Eurosong 2022.: Ukrajinci na tronu, glasovi gledatelja donijeli im premoćnu pobjedu

Ove je subote Torino bio domaćin velikom finalu 66. po redu Eurosonga. Stvari su se krenule zahuktavati već u utorak, kada je na rasporedu bila prva polufinalna večer. U njoj je nastupila Hrvatska, odnosno Mia Dimšić koju nismo imali prilike gledati u finalu. Naime, Hrvatska još od 2017. godine nije uspjela izboriti finale ovog prestižnog natjecanja.

Što se tiče samog natjecanja, Talijani su se itekako potrudili biti dobri domaćini. Kroz dvije polufinalne večeri te veliko finale publiku su vodili talijanski voditelj Alessando Cattelan, pjevačka diva Laura Pausini te obožavani britanski pjevač Mika. Slogan ovogodišnjeg izdanja prestižnog natjecanja bio je The Sound Of Beauty, a Eurosong su u Torin doveli prošlogodišnji pobjednici, talijanska rock skupina Måneskin. Kroz sve večeri natjecanja mogle su se vidjeti snažne poruke podrške Ukrajini od strane svih izvođača, stoga ne čudi konačan rezultat natjecanja, No, krenimo redom.

Avangardna Norveška i favorizirana Španjolska

Finalna večer otvorena je nastupom Laure Pausini, nakon čega su redom krenule sve zemlje koje su izborile svoje mjesto u finalu. Natjecateljski dio večeri otvorila je Češka, nakon koje su redom nastupale Rumunjska, Portugal, Finska, Švicarska, Francuska i Norveška. Za Norvešku bi se moglo reći da je dala možda i najneobičniji nastup ovogodišnjeg izdanja natjecanja. Skupina Subwoolfer svoj je recept za pobjedu tražila u kostimiranom nastupu s pjesmom nazvanom Give That Wolf A Banana, čiji tekst je jednako sulud kao i sami naziv pjesme. Međutim, zarazan ritam pjesme publika je nagradila velikim pljeskom.

Nakon Norvežena na pozornicu je stupila Armenija, a potom i Španjolska koja je proteklih dana više puta bila istaknuta kao jedan od favorita. Pjevačica Chanel u oskudnom je kostimu, uz pratnju plesača, izvela zaraznu latino pjesmu SloMo, a nastup je bio popraćem erupcijom oduševljenja publike. Na pozornicu su potom stupili talijanski predstavnici, za koje se također spekuliralo kako bi mogli biti visoko kotirani, možda čak i konkurirati za pobjedu. Mahmood i Blanco izveli su pjesmu Brividi u kojoj su demonstrirani svoje sjajne vokalne sposobnosti.

Erupcija oduševljenja publike

Kalush Orchestra

Nakon Italije bilo je vrijeme za nastup ovogodišnjih pobjednika, Ukrajine. Kalush Orchestra je i prije samog natjecanja pokupio simpatije publike diljem svijeta, a njihov miks rap i folklor glazbe u pjesmi Stefania pokazao se kao dobitna kombinacija. Baš kao i u polufinalu, pokupili su najveće ovacije, čime je publika jasno dala do znanja kako stoji uz Ukrajinu u ovim teškim vremenima. Nizozemska, Njemačka, Litva i Azerbajdžan te Belgija redom su se nizale na pozornici prije nastupa Grčke, koja je ovogodišnjom baladom i visokim bodovima žirija iz brojnih zemalja možda bila i jedno od većih iznenađenja.

Island se ove godine predstavio nastupom sestara Systur, dok je Moldavija recept za pobjedu također tražila u kombiniranju modernog zvuka uz folk elemente te razigran nastup na pozornici. Švedska je i ove godine pokazala kako uspješno vlada Eurosongom, a Cornelia Jacobs oduševila je svojom izvedbom pjesme Hold Me Closer. Nakon Skandinavije, red je došao na ‘crnu ovcu’ natjecanja, odnosno Australiju koja se od 2015. godine natječe na Eurosongu. Do toga je došlo zbog ogromne popularnosti showa u toj zemlji te su organizatori nakon godina nagovaranja ipak popustili. A činjenica je da Land Down Under zaista redovito ulaže napore u spektakularan scenski nastup. Not The Same je bila pjesma koju je predstavio Sheldon Riley.

Povratak Velike Britanije među elitu

Sam Ryder

Nakon Sheldona, vrijeme je bilo za nastup Velike Britanije i pjevača Sama Rydera s pjesmom Space Man. Odlične vokalne sposobnosti mladog su glazbenika uz zanimljiv tekst pjesme očito su bile dobitna kombinacija za ovogodišnji visoki plasman. Poljska se predstavila nakon Sama, a potom je uslijedio nastup koji se na našim prostorima vjerojatno najviše i čekao. Na scenu je stupila Srpska predstavnica Konstrakta, a cijela je dvorana oduševljeno pljeskala zajedno s njom na taktove pjesme In Corpore Sano. Visoki ovogodišnji plasman definitivno je zaslužila svojim jedinstvenim scenskim nastupom, a zanimljivo je kako je postala prva izvođačica u povijesti Eurosonga koja je u pjesmu uklopila Latinski jezik. Natjecateljski dio večeri zatvoren je nastupom Estonije.

Kada su voditelji označili službeni početak, glasanja, uslijedio je show koji su brojni obožavatelji natjecanja s nestrpljenjem čekali. Jedan od voditelja, Mika, suvereno je stupio na pozornicu i izveo medley svojih najvećih hitova. Scenografija je također bila impresivna, a pjevaču je ovo bio prvi nastup u podosta vremena. Naime, nakon nekih od svojih najvećih hitova, kao što su Grace Kelly, Love Today te Relax, Take It Easy, britanski pjevač se dijelom povukao iz javnosti. Iako je svoj posljednji album objavio 2019. godine, u posljednje vrijeme više ga se moglo vidjeti u ulozi mentora u talijanskim i francuskim talent showovima nego na pozornicama. Nakon Mike, na pozornicu su stupili prošlogodišnji pobjednici Måneskin koji su energičnim nastupom pokazali na čemu su radili posljednjih godinu dana.

Glasovi publike preokrenuli tijek natjecanja

Tada je došlo vrijeme za glasove žirija, gdje su se voditelji uživo javljali iz 40 europskih zemalja kako bi dodijelili svoje bodove natjecateljima. I tu je možda najveće iznenađenje bio upravo predstavik Velike Britanije, budući da je on vodio nakon glasova žirija. Inače, žiri je također bio naklonjen i Španjolskoj, Grčkoj te Švedskoj koje su redovito dobivale najveći broj bodova. Međutim, bilo je jasno kako bi glasovi publike mogli promijeniti sve, a tako je i bilo. Prvi veliki broj bodova publike, preko 200, dobila je upravo Konstrakta koja je odjednom s 11. skočila na prvo mjesto. Visoki broj bodova publike otišao je i Moldavcima, a tada je uslijedio trenutak u kojem je Ukrajina ostvarila suverenu dominaciju. Preko 400 bodova publike odmah je dalo uvid u to tko će ove godine podići trofej.

Tako je i bilo. Ukrajina, Velika Britanija, Španjolska, Švedska, Srbija bio je poredak prvih pet zemalja s kojim je završen 66. po redu Eurosong. Pvim su rezultatom zapravo Europljani još jednom poslali bezrezervnu podršku zemlji koja je zahvaćena ratom, a premoćan broj bodova gledatelja u drugi je plan bacio bodove žirija. Sada nam preostaje tek čekati koja će zemlja iduće godine biti domaćin, budući da je teško da će se natjecanje održati u Ukrajini.

Foto: Profimedia/Facebook

Učitati još
Zatvori