Filmovi za tople ljetne večeri

Filmovi za tople ljetne večeri

A_Good_Year

Ljetne večeri zahtijevaju ljetne filmove. Iako vam se možda čini teško podnositi ljetne vrućine, vjerujte uskoro će vam nedostajati – a za zadržavanje tog prekrasnog, nonšalantnog i laganog ljetnog osjećaja donosimo popis filmova ljetne atmosfere. Bilo bi dobro bookmarkirati ga, čisto kada ćete s nostalgijom prisjećati se ljeta…

A Good Year / Dobra godina

Ridley Scott jedan je od posljednjih velikih režisera koji s jednakom znatiželjom, posvećenošću, kulturološkim znanjem i nadahnućem pristupa svakom filmskom žanru. Zbog toga nije bilo neobično da je napravio i romantičnu komediju kakva je Dobra godina. Glavnu ulogu u filmu glumi Russell Crowe, glumac koji se proslavio 2000. upravo u Scottovu filmu ‘Gladijator’ i s kojim je Ridley Scott radio još tri puta.

U romantičnom filmu Russellu se kao partnerica pridružila Marion Cottilard, a cijeli film o prepuštanju i mijenjanju svojih okorjelih stavova smješten je u divnu Provansu.

UNDER-THE-TUSCAN-SUN-DI-01 slider

Under The Tuscan Sun / Pod suncem Toskane

Film Pod suncem Toskane temelji se na istoimenim memoarima američke pjesnikinje, esejistice i profesorice kreativnog pisanja Frances Mayes, a napisala ga je i režirala Audrey Wells, kojoj je to bio drugi redateljski rad. Film prati uspješnu 35-godišnju njujoršku spisateljicu Frances (glumi ju Diane Lane) kojoj se srušio svijet kad ju je napustio muž zbog puno mlađe žene. Na nagovor najbolje prijateljice Patti, Frances otputuje u Italiju, u čijoj prekrasnoj pokrajini Toskani kupi veliku staru kuću.

My Girl / Moja djevojka

Moja djevojka film je u kojem glavne uloge imaju Macaulay Culkin i Anna Chlumsky i jednostavno vas ne može ostaviti ravnodušnima. Priča o odrastanju i prijateljstvu, životu i smrti, kroz oči djeteta jedan je od dirljivijih filmova ovog žanra.

filmovi-odrastanje-my-girl

Jedanaestogodišnja Vada Sultenfuss kćer je pogrebnika, majka joj je umrla pri porodu i nema baš prijatelja osim Thomasa (Culkin). Zbog svega toga u stalnoj je potrazi za pažnjom i nikako joj se ne sviđa tatina (Dan Aykroyd) nova cura (Jamie Lee Curtis). No tragičan događaj to će sve promijeniti… Film je 1992. godine dobio i nastavak, no prvi dio se u većoj mjeri urezao u kolektivno pamćenje.

filmovi-odrastanje-my-girl-2

Mamma Mia

Nakon šo su ga pogledali desetci milijuna ljudi diljem svijeta, mjuzikl je prenesen na filmsko platno 2008. u režiji Phyllide Lloyd koja je isti posao obavila i na praizvedbi mjuzikla. Osnovni zaplet vrlo je kompatibilan s pjesmama ABBA-e: Unatoč tome što s kćerkom Sophie ima vrlo prisan odnos Donna joj nikad nije rekla tko joj je otac. Nakon slučajnog pronalaska majčinog dnevnika Sophie na svoje vjenčanje na grčkom otoku, gdje majka vodi mali hotel, pozove trojicu mogućih očeva. Unatoč tome što u filmu nastupa više glumačkih zvijezda, koje predvodi Meryl Streep u ulozi Donne, uz trojac ‘očeva’ koji čine Pierce Brosnan, Colin Firth i Stellan Skarsgård, prave zvijezde filma zapravo su ABBA-ini hitovi. Ne toliko zbog minutaže koju zauzimaju, koliko zbog emocionalnosti kojom, više desetljeća nakon nastanka, još uvijek zrače.

mamma-mia-naslovna

mamma-mia

Letters to Juliet / Pisma Juliji

Radi se o prekrasnoj ljubavnoj priči, onoj staroj i novoj, suvremenoj… Kada mlada Amerikanka Sophie (glumi ju Amanda Seyfried) otputuje u Veronu (grad gdje se najljepša ljubavna priča odvijala – ona o Romeo i Juliji)nađe se u situaciji da odgovara na ljubavno pismo napisano prije više od 50 godina što ju odvede u pravu avanturu.

Dirty Dancing / Prljavi ples

dirtydancing-velika

Prije trideset godina svijet je zaludila groznica zvana Prljavi ples. Originalno niskobudžetni film i s relativno nepoznatim glumcima preko noći je postao hit i trenutno vinuo Patricka Swayzeja i Jennifer Grey u zvjezdane visine. Romantična je to i plesna drama koju je režirao Emile Ardolino, a scenarij je napisala Eleanor Bergstein. Kada je film izašao publika je poznavala jedino brodvejskog glumca Jerryja Orbacha koji je u filmu nastupio u sporednoj ulozi. No, bez obzira na to, ovaj film dokaz je da dobra ljubavna priča u kombinaciji s karizmatičnim plesačem, u ovom slučaju Patrickom Swayzejem, recept za uspješan kino hit.

Instantno je postao kino hit, obarajući rekorde na kino blagajnama. Do 2009. godine zaradio je $214 milijuna te je bio prvi film koji je prodao više od milijun primjeraka video kopija. Soundtrack filma dosegao je identičnu slavu, ostvarivši čak dva platinasta izdanja albuma te višestruke singlove – uključujući legendarnu pjesmu ‘(I’ve Had) The Time of My Life’ koja je osvojila i Golden Globe nagradu i Oscara za najbolju filmsku pjesmu te Grammy za najbolji duet.

Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood / Svete tajne sestrinstva Ya-Ya

Godine napetog odnosa između majke i kćeri rješavaju se kada Sandra Bullock otkrije majčin dnevnik i sve avanture koje su članicama ‘Ya-Ya’ sestrinstva dešavale. Svete tajne sestrinstva Ya-Ya je ‘feel good’ film s odličnim glumačkim ostvarenjima Sandre Bullock, Ashley Judd, Ellen Burstyn, Fionnule Flanagan i Shirley Knight.

Svete tajne sestrinstva Ya-Ya

Notebook / Bilježnica

Nicholas Sparks autor je romana ‘The Notebook’ koji donosi ljubavnu priču vojnika, povratnika iz Drugog svjetskog rata koji u nemogućnosti pronalaska svoje velike ljubavi od prije petnaest godina mora prolaziti jedno te isto sjećanje koje ima na nju, romantično ljeto koje su proveli zajedno, sve dok ju iznenada ne ugleda… Knjiga je po mišljenju mnogih kritičara i čitateljstva dobra, no film je taj koji je posve pomeo publiku. Ryan Gosling i Rachel McAdams naprosto su briljirali u filmu pod palicom režisera Nicka Cassavetesa.

The Notebook

Blue Crush / Valovi smrti

Najvažnija stvar u životu Anne Marie (Kate Bosworth) je surfanje na valovima. Zajedno sa svojom buntovnom mlađom sestrom i dvije cimerice živi u kolibi na plaži i ustaje svako jutro u cik zore kako bi vježbala i što bolje se pripremila za veliko natjecanje. Takav život na Havajima jedino je što je željela, no kada profesionalni igrač ragbija, Matt, (Matthew Davis) stigne na otok, Anne počne ‘gubiti tlo pod nogama’ i zaljubljivati se.

Jednostavan zaplet filma ostavio je dovoljno prostora Johnu Stockwellu da se pozabavi vizualnim doživljajem filma te da u tom segmentu potpuno zadivi. Nevjerojatne scene daskanja i ljepote Havaja potpuno će vas očarati, a ako tome pridodamo prelijepu plavušu Kate Bosworth, imamo dva odlična razloga za gledanje Valova smrti. Povrh svega, osim neupitne ljepote, Kate Bosworth je pokazala veliki glumački talent koji će joj priznati i najveći skeptici.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori