Vožnja do Oscara: Koji bi nominirani filmovi osvojili Oscara samo po ocjenama publike?

Vožnja do Oscara: Koji bi nominirani filmovi osvojili Oscara samo po ocjenama publike?

Nominacije za Oscara su izašle što znači da su i nagađanja i predviđanja već punim mahom krenula! Sve detalje dodjele, preporuke i druge novosti ili teme vezane uz mnogima omiljenu filmsku noć donosimo vam u specijal rubrici Vožnja do Oscara. Koga će Akademija ove godine proglasiti najboljim uvijek je neizvjesno do samog kraja, ali situacija je puno drugačija kad se pita publiku.

Stranica OnBuy.com proučila je ocjene na IMDb-ju i Rotten Tomatoesu, dvije najveće platforme za ocjenjivanje i recenziranje filmova, i izračunala koji bi filmovi i glumci po mišljenju publike zasigurno osvojili kipić.

Najbolji izbori za Oscara po mišljenju publike

Konkurencija za najbolji film ove je godine posebno jaka. Tu je toliko hvaljen ‘Nomadland’, Netflixovi aduti ‘The Trial of the Chicago 7’ i ‘Mank’, a zatim i ‘Minari’, ‘The Father’, Promising Young Woman’ i ‘Sound of Metal.’ Međutim, nominirani film ‘Judas and the Black Messiah’ očigledan je izbor većine gledatelja! U drami o Fredu Hamptonu i Crnim panterama 60-ih glume Daniel Kaluuya i Lakeith Stanfield, a film ima ocjenu od prosječnih 89.3 od 100 posto! Sljedeći je filmski miljenik za najbolji film ‘The Father’ u kojem se legendarni Anthony Hopkins vraća u punom zamahu.

Oscari 2021. već su ušli u povijest s gotovo 9 nominiranih glumaca koji nisu bijele rase, ali i nominiranacijama u kategoriji za najboljeg redatelja. Prvi put u 93 godine održavanja, Akademija je nominirala dvije žene – Emerald Fennell (za genijalan ‘Promising Young Woman’) i Chloe Zhao koja ne prestaje osvajati priznanja za ‘Nomadland.’ Međutim, publika zlatni kipić najviše vidi u rukama Leeja Isaaca Chunga za režiju filma ‘Minari.’ Chungov film prati korejsko-američku obitelj koja doseljava na farmu u američkom Arkansasu kako bi pronašla novi početak i onaj klasični američki san. Međutim, kad se u njihov život vrati ekscentrična baka – shvaćaju da ono što su zamislili neće biti nimalo jednostavno.

Glumci i glumice koji su oduševili gledatelje

‘Minari’ bi mogao slaviti i nagradom za Stevena Yeuna u kategoriji najboljeg glumca. Za Oscara se natječe s Anthonyjem Hopkinsom, Rizom Ahmedom, Garyjem Oldmanom i Chadwickom Bosemanom. Iako se najveće priznanje predviđa za preminulog Bosemana i njegovu odličnu izvedbu u ‘Ma Rainey’s Black Bottom’, publika je kao miljenika u ovoj kategoriji odabrala Anthonyja Hopkinsa. Hopkins je odigrao starijeg muškarca koji odbija bilo kakvu pomoć svoje kćeri kako stari. Međutim, promjene s kojima se suočava istovremeno ga tjeraju da počne sumnjati u svoje bližnje, vlastiti um i stvarnost koju živi.

Favorit kritika u kategoriji najbolje glumice svakako je Frances McDormand izvedbom u dirljivom ‘Nomadlandu’, kao i Viola Davis za film ‘Ma Rainey’s Black Bottom.’ Iako je McDormand samo 0.7 posto slabija po ocjenama, prednjači ipak Carey Mulligan (84 posto) u ulozi Cassie u ‘Promising Young Woman.’ Njezina izvedba žene koja traži osvetu zbog traume i seksualnog nasilja oduševila je gledatelje. Mulligan u crnoj komediji, trileru, drami – kako god da je definirate – ponovno postaje glavni pokretač radnje, kao što joj je to pošlo za rukom u filmu ‘Mudbound.’

Olivia Colman mogla bi, po mišljenju široke publike, na pozornicu dodjele zakoračiti po novog Oscara. Njezinu sporednu ulogu u filmu ‘The Father’ gledatelji su ocijenili najboljom s čak 89.1 posto. Kao najbolji sporedni glumac ponajviše očekivanja idu u korist Daniela Kaluuye koji je ranije ove godine za ulogu u filmu ‘Judas nad the Black Messiah’ dobio Zlatni globus. Međutim, brojni filmski kritičari na stranim portalima slažu se da je izvedba Paula Racija u filmu ‘Sound of Metal’ najbolja ove godine.

Sve nominirane filmove, glumice, glumce i druge filmske umjetnike pogledajte ovdje!

Preporuka

Zatvori