Tjedan dana do finalne sezone serije Money Heist – što očekivati za kraj najvatrenije Netflixove serije?

Tjedan dana do finalne sezone serije Money Heist – što očekivati za kraj najvatrenije Netflixove serije?

peta sezona serije La Casa de Papel cover

Nova era španjolskih serija počela je paralelno sa boomom streaming servisa, a kao serija koja je u neku ruku počela predvoditi taj fenomen nametnula se La Casa de Papel odnosno Money Heist. Maske Dalija postali su planetarno popularni simbol, a cijela je priča nadmašila kratkotrajni hype i prerasla u pravi fenomen pop kulture. Eksplozivna priča o zagonetnom Profesoru i njegovoj jedinstvenoj bandi kriminalaca doseže svoj vrhunac ove godine.

Tek nas tjedan dana dijeli od nove, pete i ujedno posljednje sezone, serije. Sezona je podijeljena u dva dijela: prvih pet epizoda izlazi 3. rujna, a preostalih pet tek u prosincu ove godine. Budući da je nastavak priče sve bliže, već smo se počeli pripremati za moguće najžešću sezonu

Što znamo o novoj sezoni?

peta sezona serije La Casa de Papel - Tokyo cover

Četvrta sezona jasno je pokazala da tvorci serije ne poštuju nepisano pravilo da su glavni likovi nedodorljivi. Profesora i ekipu ostavili smo u potpunom rasulu: inspektorica Sierra drži Profesora na nišanu, Raquel se kao Lisabon uspjela vratiti u banku u kojoj ne manjka drame. U petoj se sezoni tako baš svaki scenarij može rasplesti. Međutim, čini se da su one strateške igre zbog kojih smo se zaljubili u samu radnju – gotove.

La Casa de Papel

Alex Pina, tvorac serije, objasnio je kako se “odmiču od igre šaha – čiste intelektualne strategije – prema ratnoj strategiji: ratu i kaosu. Uvijek se trudimo da su protivnici karizmatični i inteligentni. U ovom slučaju, u čistom ratnom žanru, tražimo i likove čija se inteligencija može mjeriti s onom Profesora.”

Nova sezona, dakle, donosi pregršt akcije, pucnjave i eksplozija, a nešto manje Profesorovih taktičkih poteza. Međutim, s glavom čitave pljačke u okovima inspektorice koja je sada i sama na meti policije – što će se dogoditi sa psihički gotovo raspadnutom ekipm unutar banke?

Tko se pridružuje Profesorovoj ekipi?

Serija je uvela intrigantne likove koji su doista pridonijeli razvoju radnje. Među takvima su Palermo, Sierra, Gandia i Julia, a praksa se nastavlja i u petoj sezoni. Iako smo prema novim likovima nerijetko skeptični u serijama s odličnom postavom, promo clipovi s ovim licima izgledaju genijalno!

Radnja pete sezone upoznat će nas s Berlinovim sinom – Rafaelom i pozadinom njihovog odnosa koji će objasniti priču iza najveće pljačke u povijesti. Glumit će ga Patrick Criado (The Aspirant, Plastic Sea, The King).

Ako ste gledali Sense8, zasigurno se sjećate Miguela Angela Silvestrea. U ovu sezonu La Casa de Papel ulazi kao potencijalni antagonist, ali i ljubavni interes za Tokyo.

Ekipi se pridružuje i Jose Manuel Seda koji će utjeloviti, kako neki izvori pišu, možda i najbrutalnijeg lika u seriji čija se okrutnost ne može mjeriti čak ni s onom Gandije. Sagasta je novi zapovjednik vojske koji pod svaku cijenu želi uništiti članove Profesorove bande.

Teorije obožavatelja o novoj sezoni

Teorije obožavatelja dosežu vrhunac kako se bližimo premijeri nove sezone. Među njima je ona da su Berlinova supruga Tatiana koju smo upoznali u flashbackovima u prošloj sezoni i inspektorica Sierra – povezane. Mnogi vjeruju da je u pitanju ista osoba što bi drastično promijenilo dinamiku jer samo je Tatiana, uz Profesora, Berlina i Palerma, znala točne planove za pljačku banke. Pretpostavlja se i da bi se Sierra mogla pridružiti ekipi sad kad je na meti policije i Vlade, ali tu je sasvim suprotan scenarij u kojem će natjerati Profesora da orkestrira pljačku onako kako njoj odgovara, a zatim ga eliminirati.

Međutim, ona najčešća teorija je upravo o preživjelima, a mnogi gledatelji vjeruju da će jedina preživjela biti – Tokyo. Stvorila se čitava priča koja prognozira da je Tokyo jedina izbjegla smrt u banci, a sada kao naratorica mirno i indiferentno priča cijelu priču nakon što je uhićena ili odvedena pred sud. Međutim, ona optimističnija verzija je da odgovara sudu nakon što je uhićena i razvlači čitavu priču kako bi ostalima omogućila dovoljno vremena za bijeg – sve što se uklapa u ideju o tzv. Pariškom planu koji se spominje.

Sve ćemo doznati već sljedećeg petka do kojeg, najblaže rečeno, odbrojavamo!

Foto: Profimedia.hr, IMDb, screenshot / Netflix

Učitati još
Zatvori