Nova era španjolskih serija koje obaraju rekorde gledanosti

Nova era španjolskih serija koje
obaraju rekorde gledanosti

Kad su devedesetih španjolske serije pokrenule totalno ludilo u Hrvatskoj, nitko nije mogao vjerovati da će dvadeset godina kasnije ponovo obarati rekorde gledanosti. Doduše ovoga puta nije riječ o sladunjavim romantičnim komedijama, već o krimi serijama koje na streaming servisima ruše rekorde gledanosti. Maniju je pokrenuo La Casa de Papel i možemo reći ponovo pokrenuo trend serija uz koji smo svi ponovo poželjeli učiti španjolski.

White Lines

Španjolsko-engleska serija je napeta i kičasta priča idealna za bingeanje. Cijela se priča pokreće oko misteriozne smrti Engleza Axela Collinsa, mladića koji nestaje na Ibizi prije 20 godina. To je vrlo jasno na samom početku prve epizode kad u pijesku uočimo gotovo mumificirano tijelo. Kad je Axelovo tijelo konačno, pronađeno njegova sestra Zoe odlučuje napustiti policijske procedure i sama otkriti što se dogodilo i tko je ubio njezinog brata koji je kao mladić s prijateljima otišao u Španjolsku s idejom da će mu taj raskalašeni svijet partijanja omogućiti karijeru DJ-a.

La casa de papel

Španjolska serija La Casa de Papel (eng. Money Heist) je najgledanija serija na Netflixu koja nije na engleskom jeziku i jedna je od najgledanijih uopće. Radnja prati misterioznog i inteligentnog ‘profesora’ (Álvaro Morte) koji okupi grupu talentiranih kriminalaca kako bi zajedno napravili pljačku stoljeća. Prve dvije sezone fokusirane su na pljačku tiskare novca u Madridu (španjolski HNB), dok u trećoj sezoni, koja je prošle godine stigla na Netflix, preživjeli članovi bande planiraju i izvedu napad na Banku Španjolske. Koliko je serija popularna govori i podatak da je talijanska antifašistička pjesma Bella Ciao, koja je svojevrsni zaštitni znak serije, 2018. bila ljetni hit u cijeloj Europi.

Who Killed Sara

Španjolska serija ima 10 epizoda tijekom kojih postepeno razotkrivamo što se dogodilo Sari, sestri Alexa Guzmana koji je proveo posljednjih 18 godina u zatvoru. Osuđen za ubojstvo vlastite sestre koje mu je netko podmetnuo. Međutim, sad kad je konačno izašao zatvora, Alex neće stati dok ne dobije vlastitu osvetu i dokaže da je iza smrti njegove sestre i 18 godina dugog boravka iza rešetaka – upravo destruktivna obitelj Lazcano. U želji da se osveti, Alex nailazi na tajne, ljude i odnose koji će neprestano širiti priču o Sari u nešto potpuno neočekivano. Do te mjere da kao gledatelji nikad nismo sigurni što se sljedeće može dogoditi u svijetu u kojem likovi žive ili što se već, godinama ranije, zbilja dogodilo.

https://www.youtube.com/watch?v=hfikdvpj228

Elite

Elite je TV serija koja je potpuno osvojila zaljubljenike u napete radnje koje ne prestaju šokirati. Naime, riječ je o španjolskoj teen seriji u kojoj se isprepliće kritika društva, sociopatske ličnosti, odnos između bogatih i siromašnih. Netflix je opet oduševio prikazivanjem ove moderne serije s uvrnutom pričom koja već na samom svom početku uvodi ubojstvo koje dodaje težak i opor osjećaj dok pratite radnju serije. Ovdje je misterija, akcija i romantika pomiješana u jednu slojevitu priču koja progovara s čim se sve nose današnji adolescenti. Svi likovi koji su daleko od mainstream profila tinejdžera ovoj su priči dali svoj doprinos i učinili je toliko posebnom, zapravo potpuno drugačijom i fascinantnijom od onih na koje smo navikli. To objašnjava ogromnu gledanost ove serije pa ćete naići na verzije na engleskom, španjolskom, francuskom i njemačkom jeziku za sve one obožavatelje iz zemalja koji nisu navikli na titlove. Red droge, feminističkog seksa, AIDS i brojni drugi društveni fenomeni koji su obično stavljeni na marginu kada su u pitanju teen serije, ovdje su dobili svoje mjesto i u svoj svojoj težini i ozbiljnosti naglašavaju genijalnost ove serije.

Innocent

Netflix posljednjih godina voli izbacivati ponešto šunda, serije i filmove koji možda nisu vrhunac produkcije, ali su upečatljive, lako ih je pogledati u dahu i uz njih se opustiti na kraju dana. Serija The Innocent uspjela je opstati na granici između pohvala kritičara i obožavanja publike: dovoljno je brza i napeta da puštamo streaming servis da epizode vrti automatski jednu za drugom, a istovremeno, kako tvrdi kritika, donosi odlične glumačke izvedbe i inteligentno razrađenu radnju. Španjolska serija zapravo je ekranizacija svjetski poznatog američkog autora Harlana Cobena koji bi na Netflixu trebao dobiti ukupno 14 adaptacija svojih djela. Coben je kralj mlađe generacije autora krimića i na streaming servis već jesu ili stižu serije The Stranger, Safe, The Woods i The Five.

Locked up

Berlin, Tokyo, Rio, Denver, Profesor, Moscow, Helsinki, Oslo – sve su to likovi iz ‘La Casa de Papel’ koji imaju horde obožavatelja, apsolutno opravdano s obzirom na nevjerojatnu karizmu i pozadinske životne priče koje ih čine opipljivima. Međutim, velikoj je većini najdraži lik upravo – Nairobi! Tako smo sigurni da će svi obožavatelji serije pohrliti gledati genijalnu Albu Flores u još jednoj hvaljenoj španjolskoj seriji na Netflixu. ‘Locked Up’ glasi kao kombinacija serije ‘Breaking Bad’ i ‘Orange is the New Black.’ Priča je smještena u zatvor u koji odlazi Macarena Ferreiro osuđena na sedam godina iza rešetaka. Upoznaje nas s mozaikom likova među kojima je kao zatvorenica i Alba Flores. U međuvremenu, njezina obitelj uključuje se u riskantnu bitku za ogromnu svotu novca.

Foto: imdb

Učitati još
Zatvori