Filmski maraton: Neki od najboljih filmova 21. stoljeća na koje ste možda zaboravili

Filmski maraton: Neki od najboljih filmova 21. stoljeća na koje ste možda zaboravili

farfromheaven

Ako nemate inspiraciju, a voljeli bi pogledati dobar film ne morate tražiti dalje od ovog članka. Složili smo listu filmova koji su snimljeni unazad dvadeset godina i već zaslužili visoko mjesto na svim relevantnim svjetskim ljestvicama. Iako je poprilično težak zadatak izdvojiti doista najbolje filmove snimljene u 21. stoljeću, mi smo se potrudili prošarati malo te odabrali neke koji imaju već kultni status, kao i neke na koje ste možda zaboravili.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Čaroban film djelo je Wesa Andersona, a inspiriran je djelima Stefana Zweiga. Film je priča o avanturama jednog legendarnog portira slavnog europskog hotela između dva svjetska rata i Zeroa Moustafe, koji radi kao lobi i postaje njegov najpouzdaniji prijatelj. Priča uključuje i krađu i pronalaženje renesansne slike od neprocjenjive vrijednosti i borbu za ogromno obiteljsko bogatstvo, a sve to u okruženju prekrasnog hotela.

Far From Heaven (2002)

Savršen par koji živi američki san – no sve je to ipak daleko od toga kako se predstavlja. Ova priča redatelja Todda Haynesa s Julianne Moore u glavnoj ulozi, prati ženu kojoj se naoko idealan život urušava nakon što otkrije da joj je muž homoseksualac. Film je otvorio mnoga pitanja, srušio razne predrasuden dok nas je istovremeno emocionalno u potpunosti okupirao.

Mulholland Drive (2001)

Od redatelja Twin Peaksa, genijalnog Davida Lyncha stiže ovaj creepy film koji je prvotno bio zamišljen kao tv serija. Naomi Watts je u ovom filmu veliko glumačko otkriće, a njezina uloga je ona wannabe glumice koja ostavlja svoje snove kako bi pomogla neznanki koja pokušava saznati tko je, nakon što je u prometnoj nesreći doživjela amneziju. Genijalan film, pogotovo ako volite radove ovog redatelja.

Moonlight (2016)

Koja je moja svrha i smisao mog postojanja? Vječno pitanje na koje još nitko nije dao odgovor, a svi smo u vječnoj potrazi za njim. Ova bezvremenska filmska priča osvojila je čak 8 nominacija za nagradu Oscar. Neobičan film po svim mogućim parametrima, specifičan je i po tome što otvara temu LGBTQ zajednice. Snažan, vizualno neodoljiv, ovaj film je jednostavno prekrasan.

12 Years a Slave (2013)

Ova istinita priča o Solomonu Northupu, nastala je prema njegovim memoarima, a koje je u film sjajno prenio Steve McQueen. Solomon je rođen u državi New York kao slobodni Afroamerikanac koji je otet u Washingtonu 1841. godine i prodan u ropstvo. Na plantažama u Louisiani radio je dvanaest godina prije nego što je pušten na slobodu. Potresno, snažno, emotivno – ovaj film odmah je dobio kultni status i urezao se na sam vrh svih relevantnih ljestvica.

Poduža lista

Ovoj listi svakako bi nadodali još neke od filmova na koje smo zaboravili, a svakako su ostavili traga u filmskoj industriji unazad 20 godina.

  • There Will Be Blood (2007)
  • The Royal Tenenbaums (2001)
  • Brokeback Mountain (2005)
  • Paddington 2 (2017)
  • Lost in Translation (2003)
  • Under the Skin (2013)
  • The Great Beauty (2013)
  • Spirited Away (2001)
  • Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)
  • The Tree of Life (2011)
  • Nebraska (2013)
  • Leviathan (2014)

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori