‘Black Widow’ je napokon superhero film za one koji inače izbjegavaju filmove o superjunacima

‘Black Widow’ je napokon superhero film za one koji inače izbjegavaju filmove o superjunacima

Marvelovi filmovi, ali i filmovi o superjunacima općenito – ili su za vas ili nisu. Među nama ima i onih koji svjesno odbijaju gledati takve filmove, upravo zbog hypea nevjerojatnih razmjera koji se vrlo brzo rasplamsa nakon premijera filmova kao što su Avengersi i slično. Iznimke su vrlo rijetke, ali ‘Black Widow’ je, izgleda, jedna od njih. Ovo je i službeno najgledaniji film u kinima diljem svijeta od početka pandemije, ali sudeći po kritikama – to je samo jedan od razloga zašto bismo mu trebali dati šansu.

Scarlett Johansson u spotlightu nakon 11 godina Marvela

Black Widow nije prvi film sa ženskom superjunakinjom. Iza nas je Wonder Woman groznica uzrokovana filmom koji je krajem 2020. postao jedan od najuzbudljivijih filmskih događanja u kinima. Međutim, Scarlett Johansson u liku Natashe Romanoff / Black Widow već se pojavila nekoliko puta, počevši od 2010. godine kad ju je glumila u drugom nastavku Iron Mana. Gledali smo je u više Marvelovih filmova, istaknula se kao jedna od najinteresantnijih ženskih uloga u tom specifičnom filmskom svemiru, ali tek sad, 11 godina nakon pojavljivanja – dobila je svoj prvi film. I odmah apsolutno rasturila sve ljestvice: 218 milijuna dolara u prvih nekoliko dana prikazivanja!

Napeti triler za svačiji ukus

Iako je u pitanju film sa superjunakinjom u fokusu, većina kritika slaže se da je ovo jednostavno neodoljivo napet i zabavan film. Kao svojevrsni prequel, radnja filma prati lik Natashe Romanoff i vraća nas godinama u prošlost na mjesto gdje je sve počelo – elitni KGB-ov program za obuku. U Rusiji su je pronašli još kao dijete i trenirali kao profesionalnu ubojicu i špijunku. Danas, suočena sa silom koja neće prestati dok je ne uništi, Natasha se mora suočiti sa svojom prošlošću, ponovno se dotaknuti obiteljskih i drugih odnosa koje je ostavila iza sebe prije nego što je postala jedna od Avengera.

Film nas vodi kroz intenzivne hororične teme kao što su trgovanje ljudima, nasilje, eksploatacija djece, dok prezentira nevjerojatno zabavnu dozu akcije. Uranja nas u pozadinsku priču Natashe Romanoff u kojoj upoznajemo njezinu mlađu sestru Yelenu. Nakon što ih okrutne prilike razdvoje, njihovo ponovno sastajanje neće biti jednostavno. Jer Natasha, poznatija kao Black Widow, ima sasvim drugačiji pogled na prošlost i događaje od svoje mlađe sestre Yelene (Florence Pugh), koja je godinama prolazila krvavu obuku za ubojicu pod vodstvom zlog masterminda Dreykova.

Super reakcije publike i kritike motiviraju nas na odlazak u kino

Uz Johansson i Pugh, u filmu glume ostala zvučna imena kao što su Rachel Weisz i David Harbour. Međutim, upravo su Pugh i Johansson pobrale ovacije kritike i publike za glumu, kemiju, akcijske scene i dijalog. Strani mediji raspisali su se o tome kako Black Widow napokon predstavlja žensku superjunakinju kakvu su ljubitelji ove franšize dugo čekali. No, prava tajna uspjeha leži upravo u tome što Natasha Romanoff postaje zasebni lik, a njezina priča dovoljno je zanimljiva i napeta i za one koji Avengersima još uvijek nisu dali pravu priliku.

Foto: IMDb, screenshot, Disney +

Učitati još
Zatvori