Za sve one opsjednute ‘The Crown’ i princezom Dianom – najbolji dokumentarci i knjige o Lady Di i kraljevskoj obitelji

Za sve one opsjednute ‘The Crown’ i princezom Dianom – najbolji dokumentarci i knjige o Lady Di i kraljevskoj obitelji

Serija ‘The Crown‘ sasvim je opravdano među najboljim (i najskupljim) Netflixovim projektima. Raskošna scenografija i kostimografija od samog su je početka lansirali u naše omiljene serije, ali četvrtu smo sezonu s posebnim oduševljenjem iščekivali. Prvi se put u njoj Peter Morgan dotaknuo princeze Diane i njezinog ulaska u samu kraljevsku obitelj i odnosa s princem Charlesom, Camillom i kraljicom. Vjerujemo da ste, kao i mi, sezonu već izbingeali, ali i proguglali baš sve o događanjima u seriji. O tome što je fikcija, a što stvarnost već smo pisali ovdje, a sad smo za vas izdvojili novi ‘fix’ serije ‘The Crown’ i princeze Diane. Ovo su najbolji dokumentarci o princezi Diani i kraljevskoj obitelji te knjige o genijalnoj Lady Di.

Što gledati?

  • Diana: In Her Own Words
https://www.youtube.com/watch?v=1EVilrPKTy0

Dokumentarci o princezi Diani su brojni, ali jedan je od najslavnijih filmova o legendarnoj princezi i ikoni pop kulture svakako ‘Diana: In Her Own Words.’ Kako i sam naslov kaže, film nam nudi drugačiji pogled na događanja u kraljevskoj obitelji i Dianin život jer o ključnim stvarima govori upravo ona sama. Dokumentarac se sastoji od intervjua i snimki koje je novinar i biograf Andrew Morton tajno snimao s Lady Di. Vjerojatno je to najosobniji pristup Dianinoj priči, a tijekom dokumentarca se u razgovorima dotiču njezinog statusa u kraljevskoj obitelji, braka s Charlesom i usponom do svjetske zvijezde. Možete ga streamati na Netflixu.

  • Diana, Our Mother: Her Life and Legacy

Dirljivi dokumentarac jedan je od rijetkih u koji su aktivno bili uključeni princ Harry i princ William. Dvadeset godina nakon njezine smrti, Dianini sinovi sudjelovali su u snimanju dokumentarca iz njihove perspektive. Otkrili su brojne detalje iz njihovog privatnog života i sjećanja s majkom, fotografije koje javnost ranije nije vidjela kao i zajedničke snimke. Osvrnuli su se i na njezinu tragičnu smrt 1997. godine kad je princ William imao 15, a princ Harry tek 12 godina.

  • Diana: 7 Days that Shook the World

U isto su vrijeme Harry i William radili na još jednom dokumentarcu u suradnji s BBC-jem. ‘Diana: 7 Days That Shook The World’ fokusira se najviše na posljedice tragedije u kojoj je Diana izgubila život, a ponajviše na tjedan neposredno nakon nesreće u kojem se održao i sprovod. Dane obilježene ogromnom medijskom pažnjom, pismima i tugom, William i Harry komentiraju za BBC-jev dokumentarac i iskreno se osvrću na jedan od najpotresnijih događaja u povijesti britanske kraljevske obitelji. Dokumentarac možete pogledati na Netflixu.

  • The Royal House of Windsor

Ako vas zanima šira povijest kraljevske obitelji onda na svoju bingeing listu ubacite dokuserijal ‘The Royal House of Windsor.’ Sastoji se od šest epizoda po 45 minuta i vodi nas kroz detalje života kraljevske obitelji od vladavine kralja Georgea V. ( djeda kraljice Elizabete II.) i Drugog svjetskog rata pa sve do današnjih članova moderne kraljevske obitelji.

Što čitati?

  • The Day Diana Died

Dokumentarci o princezi Diani odličan su način da otkrijete drugu stranu kraljevske obitelji, ali knjige o legendarnoj princezi zauvijek će krasiti vaše police i uvijek ih ponovno možete prelistati. Christopher Andersen proslavio se svojom biografijom ‘Jackie After Jack’ o Jackie Kennedy pa je s jednakim iščekivanjem bila popraćena njegova knjiga ‘The Day Diana Died.’ Andersen je detaljno opisao i približio posljednje dane, događaje, razgovore i trenutke prije strašne automobilske nesreće. Istražio je Dianina kretanja, ljude s kojima se susretala i njezine izjave, a dotaknuo se i reakcija svih uključenih u tragediju.

  • Remembering Diana: A Life in Photographs

Izdvojili smo i jednu divnu fotoknjigu na kojoj je radila biografkinja Tina Brown i National Geographic. Povodom 20. godišnjice njezine smrti objavili su knjigu koja nam donosi Dianin život u fotografijama. Više od stotinu trenutaka zabilježenih kamerom i to onih ključnih: zaruke s Charlesom, rođenja princa Williama i princa Harryja, njezine fotografije iz mladosti, najslavnije pojave u javnosti i slično. Uz to, knjiga sadrži i mnoštvo izjava Dianinih bliskih suradnika i prijatelja poput Eltona Johna i Nelsona Mandele.

  • Dressing Diana

Drugačiji pogled na društvo, humanitaran rad i status nisu bile jedine stvari koje su isticale Dianu. Uz njezinu se pojavu uvijek vezao poseban modni izričaj kojim se razlikovala od ostalih članica kraljevske obitelji. Knjiga novinara Tima Grahama i modne novinarke Tasmin Blanchard donosi nam sve o Dianinoj modi i načinu odijevanja; od večernjih haljina, odijela, casual modnih favorita i kako su se isti mijenjali tijekom godina.

  • Ninety-Nine Glimpses of Princess Margaret

Nakon podužeg popisa inspiriranog princezom Dianom, ne bismo mogli zaokružiti preporuke za ljubitelje serije ‘The Crown’ bez princeze Margaret. Baš kao Diana, Margaret je oduvijek bila na glasu kao drugačija članica kraljevske obitelji koja se nije uvijek uklapala u njihovu ‘šprancu.’ Upravo smo zato ovu preporuku posvetili njezinom fascinantnom, tragičnom i genijalnom životu i osobnosti. Baš kao Diana, Margaret je oduvijek bila na glasu kao drugačija članica kraljevske obitelji koja se nije uvijek uklapala u njihovu ‘šprancu.’

Upravo smo zato ovu preporuku posvetili njezinom tragičnom i genijalnom životu i osobnosti. Knjiga o jednoj od najkarizmatičnijih osoba u Buckinghamskoj palači donosi iskustva njezinih suradnika, njezine slavne izjave i skandale, odnos s najvećim hollywoodskim legendama tog perioda i slično. Svakako nezaobilazna knjiga za sve zaintrigirane Margaretinom osobnošću i životom.

Foto: Profimedia.hr, Amazon, IMDb

Učitati još
Zatvori