10 najboljih stand up komičara

10 najboljih stand up komičara

Seinfeld

Seinfeld

Stand up je u drugoj polovici 20. stoljeća postao najizvođeniji i najčešći oblik komedije, no korijen seže skroz do Antike i Grčke, sa zapisimo o satiričkim nastupima 400 g. pr.Kr. No, u Velikoj Britaniji i SAD-u pojavio se u 18. stoljeću te je kroz 19. stoljeća postao popularan da bi u drugoj polovini 20. stoljeća procvao kao najčešći oblik komedije i izvodi se po cijelome svijetu. U Engleskoj, Londonu se 1979. otvorio kultni Comedy Store gdje su svoje stand up nastupe izvodili Dawn French i Jennifer Saunders, Alexei Sayle, Craig Ferguson, Rik Mayall i Ade Edmondson.

U Americi je čak Mark Twain izvodio stand up nastupe, da bi u 20. stoljeću od kraja 60.-ih i početka 70.-ih naglo počela rasti stand up komičarska scena i satira je dobila jedan novi zamah. Scena je bujala do te mjere da je 1972. george Carlin bio uhićen na festivalu u Milwaukeeju izvodeći svoj nastup prilično samoobjašnjivog naziva ‘Seven Words You Can Never Say on Television’. Richard Pryor i George Carlin postali su u to doba ikone komedije te se stand up proširio u kafiće, barove, koncertne dvorane, kazališta pa čak i velike sportske arene. Popularizirao ga je i televizijski program jer je ‘ušao’ i u domove gledatelja preko emisija kao što su Saturday Night Live i The Tonight Show. Razni stilovi komedije su nastali i donosimo izbor jednih od najboljih stand upova, od kultnih, povijesnih pa sve do suvremenih. Danas scenom vladaju još uvijek neka starija imena, no u kombinaciji s mlađima i onima koji tek dolaze pokazuju da komedija stvarno nema granice i da na oštrouman i najbolji način spaja ljude – pametnim humorom i smijehom.

Louie

Louie

1. Legendu Georga Carlina mogli bismo stalno i iznova slušati. Oštrouman, pametan humor specifične crne komedije izvodio je sve do svoje smrti 2008. godine. Komičarska i stand up scena tada je izgubila vjerovatno jednog od najboljeg izvođača ikad. Njegovo ime mnogi navode kao uzor i inspiraciju za ono što danas stvaraju i izvode.

2. Eddie Murphy osim što je filmska zvijezda jedan je od najboljih stand up komičara svih vremena. Njegov nastup ‘Raw’ stekao je kultni status da je tijekom turneje punio najveća i najpoznatija mjesta.

3. Louis C.K. je zanimljivi komičar, porijeklom Meksikanac, a zapravo je tipičan njujorčanin. Počeo je kao ‘opening act’ za Jerryja Seinfelda da bi mu se karijera razvila u mnogo smjerova. Osim što je odličan scenarist, režiser, glumac i najviše komičar poznat je i po svojoj poluautobiografskoj seriji ‘Louie’. Serija je bizaran prikaz njegovog privatnog života gdje često koristi iste glumce za različite uloge, tako da se zna dogoditi da ista glumica glumi njegu sestru, no i majku, dok mu brata često glume različiti glumci. No, pod njegovom autorskom palicom prihvaćate zadanu radnju i bivate uvučeni u njegov bizaran, čudan, a opet toliko uobičajen svakodnevni život razvedenog oca dviju djevojčica koji se bori sa surovom svakodnevicom New Yorka.

4. Jerry Seinfeld je legendarno ime američke televizije. Njegova serija je stvarno dosegla kultni status i jedna je od najboljih koje su nam ostale iz 90.-ih godine. Stand upovi su mu jednako, ako ne i više, zabavni. Ako ste ljubitelji njegovog specifičnog, pristojnog humora, uz seriju, instantno ćete zavoljeti i nastupe.

5. Za razliku od Jerry Seinfelda, vulgaran, nepristojan, politički nekorektan, no jednako britak i inteligentan je humor Billa Burra. On je sušta suprotnost Jerryja Seinfelda, no jednako izvrstan. Od samog početka do kraja nastupa smijat ćete se bez prestanka, a ponekad u općoj nevjerici kako je uspio spojiti neke od nezamislivih i svakodnevnih situacija.

6. Još jedan ‘bad boy’ komičarske scene je Australac Jim Jeffries. Izuzetno politički nekorektan, u rangu Billa Burra, rasteže sarkazam i satiru do krajnjih granica. Ponekad ne vjerujete što čujete, još manje ne vjerujete da se smijete tomu što čujete, no kada poentira na kraju svake scene shvatite da se radi o iznimnom i dobro promišljenom inteligentnom humoru.

7. Uz dominantno mušku komičarsku scenu zadnjih godina (a i desetljeća) svjedočimo sve češćim ženskim nastupima i jedna od najpoznatijih komičarki svakako je Sarah Silverman. Njezina komedija bavi se svim socijalnim taboo temama od rasizma, seksizma, šovinizma pa sve do religije. Često nastupa i na Saturday Night Live emisiji gdje sudjeluje i kao spisateljica na sadržaju programa.

8. Druga žena koja dominira komičarskom scenom, holivudskim filmovima, no i društvenim mrežama svakako je Amy Schumer. Pošto se često obraća mlađoj populaciji, njezin humor dolazi do iste te publike, te čak i svojim političkim uvjerenjima pokušava utjecati na mlade danas, posebno mlade žene.

9. Jedan od najboljih britanskih komičara svakako je Ricky Gervais. Ciničan do boli, s karakterističnim samozadovoljnim osmjehom na licu, Ricky svojim nastupima donosi toliko intelektualnog, no nepretencioznog humora da su ga čak četiri puta angažirali da vodi svečanu ceremoniju dodjele Golden Globes nagrada. Nakon svake dodjele uvelike se pričalo o njegovim uvodnim monolozima i urnebesnim dijelovima tijekom vođenja dodijele i najavljivanja prezentera pojedine nagrade.

10. Trevor Noah mlado je ime na američkoj sceni. U SAD je došao iz Južnoafričke Republike i instantno je osvojio američku publiku. Toliko je dobar da je baš on naslijedio legendarnog Jona Stewarta kao domaćina The Daily Showa na Comedy Centralu.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori