Journal Man: Penn Badgley glumi u nekoliko filmova koje gledamo nakon ‘You’

Penn Badgley počeo je plijeniti pažnju još 2007. godine u tada hit tinejdžerskoj seriji Gossip Girl. Iako se tijekom godina njegov lik transformirao u rjeđi favorit nego, recimo, onaj Eda Westwicka, Badgley je do 2012. godine, kad je teen TV opsesija došla svome kraju, već bio popularno ime u svijetu televizijske industrije. Međutim, punih pet godina prošlo je do sljedeće uloge kojom će ponovno postati jedan od interesantnijih glumaca mlađe generacije. Uloga Joea Goldberga vratila ga je u prime-time, ali ovoga ga puta stavila i na mapu kritičara koji su ga dosad nerijetko zanemarivali. U seriji You utjelovio je osobu s narcisoidnog sociopata koji vreba svoje žrtve pod krinkom muškarca u koju bi se upravo te žene voljele zaljubiti.

Trenutno je You najgledanija serija na Netflixu, a ne sumnjamo da su je mnogi među nama već izbingeali proteklog vikenda. Potvrđena je i četvrta sezona pa Penna Badgleyja još neko vrijeme možemo očekivati među najpopularnijim glumcima. Međutim, ako ste pogledali seriju, a žudite za još kojom Badgleyjevom izvedbom, imamo nekoliko prijedloga.

Iako filmovi nisu doživjeli hvalospjeve kritike, neki od njih dobar odabir za večernje opuštanje kad nam treba nešto jednostavno i bez kompleksne radnje.

Indie drame, popularni trileri i komedije

Očekivano, glumac najviše iskustva ima upravo u žanru drame, trilera i horora. Iako je većini filmova nešto nedostajalo kako bi povukli veliku reakciju gledatelja, Badgleyjeva je izvedba najčešće izmamila pozitivne komentare.

Jedan od njegovih najpopularnijih filmova je američka drama Greetings from Tim Buckley koja je u jednu ruku biopic posvećen glazbeniku Jeffu Buckley. Radnja je smještena u 1991. godinu i prati mladog Buckleyja koji se priprema za tribute nastup u čast svom preminulom ocu, glazbenoj zvijezdi Timu Buckleyju. Međutim, teško se nosi s pripremom i nasljeđem svoga oca, a spletom okolnosti upoznaje mladu ženu Allie (Imogen Poots), koja radi na nastupu. Jeff polako počinje shvaćati vlastiti glazbeni potencijal, a budući da se Penn Badgley i sam bavi glazbom u svom indie bendu, film je prepun njegovih odličnih izvedbi.

Još je jedan ovdje indie film u kojem je Badgley ostvario interesantnu ulogu – The Paper Store. U pitanju je filmska adaptacija drame 516 autorice Katharine Clark Gray, a glavne uloge uz Badgleyja su odigrali Stef Dawson i Richard Kind. Radnja filma vrti se oko Annalee Monegan, bivše studentice koja zarađuje pišući eseje. Međutim, kad ‘klijent’ Sigurd Rossdale (Badgley) postane njezin ljubavni, prioriteti će joj se promijeniti, a cijelu će priču uzdrmati profesor (Kind) koji otkriva njihove zajedničke planove.

Glumio je i u filmovima u kojima nije u prvom planu, kao što je Margin Calls. Glumi sporednu ulogu, ali svejedno je u pitanju izvrstan financijski triler koji vrijedi pogledati. Radnja se odvija tijekom 24 sata na Wall Streetu na samom početku velike financijske krize 2007. i 2008. godine, a prati grupu zaposlenika tijekom financijskog kolapsa. Badgley glumi Setha Bregmana, mlađeg zaposlenika u timu Erica Dalea, glavnog čovjeka risk managementa u banci. Ostatak impresivne ekipe čine Zachary Quinto, Stanley Tucci, Demi Moore, Jeremy Irons i danas ozloglašeni Kevin Spacey.

Baš kao i s Margin Calls, Easy A još je jedan gotovo klasik s Pennom Badgleyjem. Glumi sporednu ulogu, ali dovoljno interesantnu da nam se ureže u pamćenje. Protagonistica koju tumači Emma Stone (Olive) je neugledna srednjoškolka koja jednog dana laže kako je izgubila nevinost, i koja zbog toga stekne reputaciju “lake” žene, ali i popularnost među svojim, pretežno muškim kolegama. Radnja prikazuju kako zbog njene laži nastanu komplikacije kada priče o njenom nemoralu dođu do nastavnika, odnosno tada počnu nevolje među prijateljima i poznanicima. Badgley glumi Todda, maskotu sportskog tima i Oliveinu simpatiju iz djetinjstva.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, screenshot

0