Journal Man: Jednostavni recepti za ukusne obroke koji su brzo gotovi

Journal Man: Jednostavni recepti za ukusne
obroke koji su brzo gotovi

Pripremanje hrane može biti dugotrajan i složen proces, što baš i nije praktično tijekom užurbanog radnog tjedna. Zbog toga se češće odlučujemo za brza i jednostavna rješenja poput fast fooda, što će utažiti glad, ali neće baš učiniti puno toga dobroga za naš organizam i zdravlje. Ni odgađanje obroka nije rješenje s obzirom na to da se izgladnjivanjem i neredovitom prehranom usporava metabolizam.

Srećom, postoji puno jednostavnih jela koja možete pripremiti na brzinu, a koja su puna hranjivih sastojaka pa će vas držati sitima. U nastavku donosimo nekoliko recepata koji vam mogu dobro doći kada trebate brz i jednostavan obrok gotov za maksimalno pola sata.

Proteinski shake

Shakeovi su odličan izbor kako za doručak, tako i za popodnevni snack. Napitak pun proteina odličan je izbor i nakon treninga, a ono najbolje do svega – za pripremu vam treba svega nekoliko minuta! Isprobajte peanut butter shake za koji vam trebaju sljedeći sastojci:

  • 1 banana
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka
  • ½ šalice leda
  • 2 žlice proteinskog praha od vanilije

Pomiješajte sve sastojke u shakeru i uživajte u ukusnom napitku! Još recepata za proteinske shakeove pronađite ovdje.

Proteinske američke palačinke

Palačinke većinom jedemo slatke, a najčešće su rezervirane za lijena i usporena jutra vikendom ili za večernja druženja s prijateljima. No, ove proteinske palačinke bit će odličan izbor za zdravi popodnevni snack. Treba vam svega nekoliko sastojaka, a bit će gotove za 15 minuta.

Sastojci:

  • 120 g skyr jogurta
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 4 bjelanjka
  • 1/2 banane
  • 1 čajna žličica stevije

Postupak:

Sve sastojke izmiskajte u blenderu, a dobivenu smjesu pecite kao i obične palačinke. Možete ih čak slagati i kao američke. Kad su gotove, proteinske palačinke prelijte s nekoliko kapi stevije te poslužite s nasjeckanim orasima i bananom. Još recepata za zdrave popodnevne snackove pronađite ovdje.

Keto tortilje od kokosovog brašna

Kokosovo brašno jedno je od najboljih brašna za keto prehranu jer sadrži svega 21 gram ugljikohidrata na 100 grama brašna što je 3.5 puta manje od običnog bijelog brašna. Osim kokosovog brašna, ove tortilje sadrže i Psyllium ljuskice kao zamjenu za jaja. Psyllium ljuskice izvrsne su za probavu, a u ovom receptu tortiljama daju njihovu mekanu teksturu. Količine napisane u receptu dostatne su za 6 tortilja.

Sastojci:

  • 16 grama Psyllium ljuskica
  • 60 grama kokosovog brašna
  • 240 mililitara tople vode
  • 15 mililitara maslinovog ulja
  • 1 gram sode bikarbone
  • 1 gram soli

Postupak:

  • U posudi vilicom dobro pomiješajte kokosovo brašno i Psyllium ljuskice. Smjesi dodajte vodu, maslinovo ulje i sodu bikarbonu te miješajte vilicom dok se smjesa ne ujedini. Dodajte sol i nastavite mijesiti tijesto rukom. Tijesto će biti vlažno, ali bi postupno trebalo početi gubiti vlagu te biste nakon jedne minute trebali moći napraviti kuglu. Ako vam se tijesto nakon jedne minute bude previše lijepilo za ruku, dodajte još malo Psyllium ljuskica i nastavite mijesiti. Nakon što završite mijesiti, ostavite tijesto da odstoji 10 minuta.
  • Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i formirajte kuglu od svakog. Uzmite dva lista papira za pečenje te stavite jednu kuglu tijesta između njih. Pritisnite tijesto rukom te ga nastavite valjati s valjkom ili bocom do promjera otprilike 20 centimetara. Kako biste napravili savršeno okrugle tortilje, uzmite poklopac od lonca te pritisnite tijesto s njim. Uklonite gornji list papira za pečenje i odstranite višak tijesta. Nakon što ponovite postupak sa sva četiri komada tijesta, od viška tijesta koje vam je ostalo trebali biste moći napraviti još dvije tortilje.
  • Zagrijte tavu s malo maslinovog ulja. Pažljivo odlijepite tijesto s donjeg lista papira za pečenje te ga prebacite na tavu. Tijesto pecite s jedne strane 2 do 3 minute, a s druge strane minutu.
  • Tortilje možete jesti odmah ili ih držati do tri dana u zatvorenoj posudi. Napunite ih sastojcima po želji i uživajte u ukusnom i zdravom obroku!

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori