Kako gluten utječe na zdravlje

Često zbog hrane osjećamo posljedice no tome ne pridajemo veliku važnost. Upravo je iz tih razloga celijakija poznata kao “kameleonska bolest” ili “bolest koja se teško prepoznaje”. Ako nakon jela osjećate umor, malaksalost, nadutost ili mučninu velika je vjerojatnost da ćete pomisliti kako ste imali stresan dan, kako ste vjerojatno negdje pokupili prehladu ili ste pretjerali s hranom. Pripazite na te simptome jer upravo su to alarmi kojima vam vaše tijelo šalje poziv u pomoć. To ne znači da imate celijakiju, ali vrlo vjerojatno imate neku vrstu alergije ili intolerancije na gluten. S obzirom da danas postoji toliko informacija o glutenu, u vašoj glavi može nastati prava zbrka, a čak ni testovi na alergije ili intoleranciju vam ne moraju nužno dati pravi odgovor. To je zato što vaše vlastito tijelo ima odgovore koje biste trebali slušati.

prehrana bez glutena

U posljednje vrijeme, gluten je postao krivac za debljanje, probavne probleme, nadutost, neobjašnjivi umor, čak i neke upalne bolesti. Ali ne radi se o tome je li gluten dobar ili loš, nego kako utječe na vas. Procjenjuje se da 9 od 10 osoba ne podnose gluten, a da to i ne znaju.

Dakle, gluten je ljepljiva proteinasta tvar koja je teško probavljiva, a nalazi se u pšenici i ostalim žitaricama poput raži, ječma i pira te čini tijesto elastičnim, a postoje i žitarice koje ga ne sadrže: riža, kukuruz, proso, amaranth, quinoa, heljda… Shvatiti kako utječe na vaše tijelo može biti presudno za vaše zdravlje. Dovoljno je da na par dana izbacite namirnice s glutenom i da osjetite pozitivne promjene.

prehrana bez glutena

Možda ćete primijetiti da vaše tijelo reagira drugačije na različite izvore glutena. Na primjer, komercijalna pšenica je zastupljena u većini današnjih proizvoda koji su još k tome i rafinirani. To je razlog zašto oni mogu izazvati više nadutosti od organskih, cjelovitih žitarica. Moguće je da nećete imati reakciju od drevnih žitarica poput ječma, raži, pira ili kamuta. To bi značilo da ste osjetljivi samo na pšenicu, a ne na gluten u cjelini. Ali uvijek birajte one cjelovite, organski uzgojene.

Ako vam se čini komplicirano, možete voditi dnevnik i zapisivati što ste jeli i koje simptome nakon obroka ste imali. Neki od ovih simptoma su najčešće pokazatelj da imate intoleranciju: bolovi u želucu, nadutost, zatvor, umor, glavobolja, pospanost nakon obroka, emocionalna osjetljivost, osjećaj praznine čak i nakon obroka, žudnja za ugljikohidratima i šećerima…

prehrana bez glutena
Ako vam se i dijagnosticira celijakija ili alergija na gluten, ne morate se brinuti da ćete ostati uskraćeni za velik broj namirnica. Pripremanje hrane dio je našeg života, a vi ćete je samo morati pripremiti na drugačiji način, koristeći posebne namirnice bez glutena. A ako ste od onih koji ne vole provoditi vrijeme u kuhinji postoje i već gotovi proizvodi bez glutena. Primjerice, tvrtka Schnitzer već više od 40 godina proizvodi bezglutensku hranu što njihove mlinove i način proizvodnje stavlja u sami vrh. Schnitzer vam nudi razne vrste kruha (ciabatta, francuz, sa sjemenkama, s maslinama, s rajčicom…), muffine, kekse, grickalice, krekere, tjestenine, slatkiše i još mnogo toga.

prehrana bez glutena

Schnitzer proizvode možete pronaći u svim bolje opskrbljenim trgovinama zdrave hrane u Hrvatskoj, te u Mulleru u Zagrebu (Trg bana Jelačića i Avenue Mall).

Tekst: Barbara Medić, Bio-svijet.hr

0