Strahovi u drugoj trudnoći

Kada ostanete u drugom stanju po drugi puta, muče vas mnoge brige, koliko god mislili da će vam sada biti lakše.

Ipak se radi drugoj trudnoći, što je uvijek velika stvar. Naravno da će mnogo toga biti jednostavno i da već mnogo toga znate iz vlastitih iskustava, ali neke stvari vam se ipak događaju po prvi puta. Pa tako druga trudnoća donosi razne strahove koje niste osjećali u prvoj trudnoći i koji su vam potpuno novi. Jedan od tih strahova, koji i mene trenutno muči s obzirom da sam drugi puta u drugom stanju, jest hoću li jednako voljeti drugo dijete kao i prvo.

Teško je i zamisliti tu neopisivu ljubav koju osjećaš prema jednom biću i može li se ona udvostručiti, ali kažu da kada se rodi drugo malo čudo, da nema razlike, volite oboje jednako, pa jedva čekam to osjetiti.

Drugi strah koji me muči u ovoj trudnoći je koliko ću sada dobiti kila i hoću li moći vratiti svoju liniju nakon poroda. Od kuda mi vremena za vježbanje, kada dođe još jedno dijete. Kažu da se kile nakon druge trudnoće gube brže nego u prvoj, jer ćete biti više u pokretu zbog prvog djeteta, nadam se da je tako.

Strah koji se najčešće provlači kroz prvi dio trudnoće je jeste li donijeli ispravnu odluku kada ste se odlučili za drugo dijete. Pod tim mislim na pitanja tipa, hoćete li i dalje moći sve priuštiti prvom djetetu, bez da mu nešto uskraćujete, te da li ćete vi kao majka moći s dvoje djece. Jeste li donijeli ispravnu odluku? Pa naravno da jeste! Imati dijete je najveće bogatstvo koje imate u svom životu, a sada zamislite koliko ste bogati što ih više imate.

Ono čega se svaka majka najviše boji, pa tako i ja, jest da ne nastane presnažna ljubomora između djece, pogotovo usmjerena od starijeg djeteta prema mlađem. Normalno je da postoji jedna doza ljubomore, posebice na početku, ali svaka mama bi voljela da je prisutna što manje. Ljubomora je normalna u svakodnevnom životu, a posebice među djecom, a na vama je da ju umanjite i održavate pod kontrolom. Vi kao majka možete napraviti puno po tom pitanju, pa bi tako bilo dobro kada bi prvo dijete počeli pripremati na drugo dijete još za vrijeme trudnoće.

I zadnje što me muči je da li će s dvoje djece biti još teže? Imati dijete nije nimalo lak zadatak, pa kako je onda imati ih dvoje? Što se tiče obveza s dvoje djece, te same težine svakodnevnog života, čovjek se navikne i nauči na sve, pa se nadam da je tako i u ovom slučaju.

To su pitanja koja mene muče kroz ovu trudnoću, a i mnoge mame koje će to postati po drugi puta. Kako bi utješila i vas i sebe, oni koji imaju dvoje ili više djece, kažu kako nije teže, nego je samo lakše, te da se sve stvari poslože na svoje mjesto s vremenom. Uživajte u prvom djetetu, kao i u trudnoći, te opušteno i smireno očekujte svoju drugu bebu, jer će se sve posložiti baš onako kako treba. Ja jedva čekam!

Foto: Instagram

1