Janjolinka: Sourdough galette s marelicama i kupinama

Sourdough galette sam prvi puta otkrila jedno ljeto kad sam se počela zabavaljati sa svime u što se može staviti sourdough starter. Bilo je to prije 4 godine i od tada je u mojoj obitelji galette omiljeni ljetni, ali i proljetni desert s voćem. 

Radila sam ga stvarno u različitim verzijama; s borovnicama i  breskvama, samo s jagodama pa s marelicama i lavandom, a ovog sam ljeta odlučila isprobati kombinaciju s marelicama i kupinama. 

Za koju god se vi kombinaciju odlučite, vjerujte mi, nećete pogriješiti. Ali, svakako vas podupirem, čak i ako možda nemate doma svoj sourdough starter, da ga za ovu priliku nabavite (ili napravite) i napravite tijesto za galette sa starterom jer je razlika između ovog tijesta i onog klasičnog stvarno velika.

Sourdough galette s marelicama i kupinama

Sourdough starter:

Nahranite svoj starter u omjeru 1:3:3

  • 40 g startera
  • 120 g vode
  • 120 g brašna

Moj starter jer od Manitoba brašna, ali ovdje se može koristiti starter od bilo kojeg drugog brašna.

Kada vam se starter udvostruči, spremite ga u hladnjak neka se skroz ohladi pa ga tada možete korisititi za tijesto.

Za tijesto:

  • 295 g glatkog brašna
  • 225 g hladnog maslaca narezan na kockice 2×2 cm
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 šalica zrelog, hladnog sourdough startera (oko 200 g startera kojeg ste pripremili na gore spomenuti način)
  • malo hladne vode (cca 2 žlice vode)
  • jaje za premazivanje tijesta
  • Demerara smeđi šećer za posipavanje tijesta

Postupak za koru:

Ohladite svoj zreli starter.

Pomiješajte brašno, sol i šećer pa dodajte kockice maslaca i rukama usitnite maslac tako da se maslac prekrije brašnom. Nemojte dozvoliti da se maslac previše usitni. Možete ga malo i gnječiti prstima, ali ne previše, mora vam ostati i pokoji veći komad maslaca. K tome dodajte rashlađeni sourdough starter, ocat i vodu.

Miješajte sa špatulom dok se sve ne poveže. Dodajte još vode ako mislite da je potrebno – kad stisnete tijesto rukama bitno je da nastane kugla, ali da tijesto ne bude premljecavo i prevlažno.

Prebacite tijesto na radnu površinu i stisnite tijesto iz kugle u oblik diska. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.

Nakon što se tijesto stegnulo lagano pobrašnite površinu i razvaljajte tijesto u obliku kruga promjera 35 cm, bitno je da tijesto bude otprilike iste debljine. Sada odrežite rubove nožem prateći rub razvaljanog tijesta.

Tijesto prebacite na prethodno pripremljen lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje (možete ga peći i u okrugloj keramičkoj posudi za pečenje, ovdje neće biti potreban papir za pečene).

Razvaljano tijesto zatim stavite u hladnjak da se malo stegne (15-20 min)

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Za nadjev:

  • 500 g marelica bez koštica
  • Oko 100 g kupina
  • 1 žlica limunovog soka
  • 3 žlice tapioka škroba ili kukuruznog škroba
  • 60 g smeđeg šećera
  • 30 g bijelog šećera
  • 1 jaje (za premazati tijesto)
  • smeđi šećer za posipati tijesto (Demerara)

Postupak:

U veliku posudu ubacite voće, dodajte šećer, limun i škrob koji koristite pa sve zajedno pomiješajte kako bi se povezalo.

Izvadite rashlađeno razvaljano tijesto iz hladnjaka i na njega stavite nadjev po sredini, svakako ostavite cca 5 cm prazno uz cijeli rub jer će se taj dio tijesta preklopiti.

Galette potom stavite u hladnjak na minimalno 30 minuta da se dobro stegne prije pečenja. Možete ga ostaviti i preko cijele noći jer je ovo tijesto sjajno kad malo duže stoji u hladnjaku.

Kad ste spremni ispeći galette, zagrijte pećnicu na 205°C. Izvadite galette iz hladnjaka, premažite tijesto jajem i posipajte smeđim šećerom.

Pecite oko 40 minuta sve dok ne vidite mjehuriće od voćnih sokova i dok kora ne postane lagano smeđa (ukoliko ste tijesto razvaljali malo deblje, slobodno ga pecite i 45 minuta).

Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Janja Benić

1