Hungry Mile: Čokoladna babka idealna je utjeha u hladnijim danima

Čokoladna babka kolač je koji svoje korijene ima u Poljskoj, a iako se tradicionalno ondje priprema u vrijeme Uskrsa, kod nas na popularnosti dobiva čim dođu nešto hladniji dani. Onda je ova čokoladna štruca idealna utjeha u kojoj uživamo uz čašu mlijeka ili šalicu čaja, kao slatki doručak ili popodnevni desert. Recept za babku čeka vas u nastavku!

Sastojci

Za tijesto:

600 g glatkog brašna
100 g šećera
1 bourbon vanilin šećer
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca
svježe ribana korica jedne naranče
125 g maslaca
200 ml mlakog mlijeka
2 jaja

Za nadjev:

200 g čokolade + 2 velike žlice maslaca
ili neki krem namaz po izboru

Priprema

  • U zdjelicu stavite kvasac, žlicu šećera, žlicu brašna i malo toplog mlijeka, dobro promiješajte, te ostavite na toplom da se kvasac diže.
  • U duboku zdjelu stavite ostatak brašna. Dodajte ostatak šećera, vanilin šećer, sol, koricu naranče i maslac narezan na kockice pa rukama utljajte maslac dok ne dobijete pjeskastu smjesu. Dodajte uzdigli kvasac, razmućena jaja i ostatak mlakog mlijeka pa umijesite glatko i podatno tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna.
  • Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ju u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže na toplom 60 – 90 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
  • Pred kraj dizanja pripremite nadjev: na pari ili laganoj vatri otopite čokoladu s 2 žlice maslaca. Ostavite sa strane da se hladi, pazite da vam se čokolada ponovno ne stegne.
  • Uzdiglo tijesto uz dodatak malo brašna razvaljajte u kvadrat. Tijesto premažite čokoladnim nadjevom pa zamotajte u roladu. Roladu uzdužno prerežite po pola. Uzmite obje polovice, čokoladni dio okrenite prema gore pa ih upletite u šarenu štrucu.
  • U uski kalup za kruh stavite komad papira za pečenje pa prebacite babku. Prekrije je krpom i ostavite da se diže još najmanje 15 minuta.
  • U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C, uzdiglu babku stavite u pećnicu i pecite je 35-40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Foto: Marija Laća

2