Janjolinka: Fraiser torta s diplomat kremom – francuski desert s jagodama

Janjolinka: Fraiser torta s diplomat kremom
– francuski desert s jagodama

Fraiser torta je tradicionalni klasični francuski desert sa svježim jagodama. Ime joj dolazi iz francuske riječi “Fraises” koja u prijevodu znači jagode.

Postoji nekoliko varijacija na temu, a ova se sastoji od Genoise biskvita prerezanog na pola, sirupa od jagoda, diplomat kreme s dodatkom vodice cvijeta naranče, svježih jagoda i listića badema. Diplomat krema joj daje neku lakoću, iako se originalna Fraiser torta radi s Mousseline kremom koja u sebi ima maslaca.

Biskvit za ovu tortu je rađen u kalupu od 26 cm kojem sam rubove kasnije rezala s visokim obručom za slaganje torti pa je torta na kraju bila promjera 23 cm. S obzirom da se pravi Genoise biskvit radi na način da se smjesa ručno miješa na pari, ovdje sam koristila malo pojednostavnjenu verziju.

Sastojci i postupak:

Biskvit

  • 4 jaja
  • 3 žlice mlake vode
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 75 g oštrog brašna
  • 50 g škrobnog brašna
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • Korica jednog limuna

Razdvojite žumanjke i bjelanjke te miksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i mlakom vodom. Prosijajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo pa na to naribajte koricu od limuna.

Suhe sastojke postepeno dodajte smjesi od jaja i šećera. Napravite snijeg od bjelanjaka pa ih umiješajte pomoću špatule u prethodno napravljenu smjesu.

Biskvit se peče oko 25 min na 180°C.

Sirup od jagoda

  • 60 g jagoda (svježih ili smrznutih)
  • 90 ml (1/3 šalice) vode
  • 45 g (3 žlice) šećera

Izblendajte jagode (ako su smrznute prvo ih odmrznite) i procijedite kroz cjedilo.

Stavite u lončić jagode, vodu i šećer te kuhajte na laganoj vatri otprilike 5 minuta. Kad vam je tekućina postala malo gušća, maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Diplomat krema

  • 500 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 30 g brašna
  • 30 g škrobnog brašna
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije (ili 1 mahuna vanilije)
  • 1 žičica vodice cvijeta naranče (opcionalno)
  • 2 žličice želatine u prahu (s malo vode)
  • 125 ml vrhnja za šlag

Stavite želatinu u zdjelicu s malo vode da nabubri. Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješajte brašno i škrobno brašno.

Stavite mlijeko u lonac i neka lagano zavrije. Vruće mlijeko pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izlijete polako kroz cjedilo. Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru. Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne sjajiti, tada je gotova.

Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i vodicu cvijeta naranče. Ukoliko možda koristite mahunu vanilije, nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvaditi ćete ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak. Na kraju dodajte želatinu i miksajte pomoću štapnog miksera.

Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da ista direktno prijanja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme).

Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi. Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u šlag. Slastičarsku kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka. Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu.

Slaganje torte:

  • Pripremite: otprilike 500 g jagoda i 20 g listića badema
  • Dodatno: šećer u prahu

Dio jagoda iste visine prerežite na pola, one će vam trebati za rub torte, a ostalo narežite na manje komadiće – to će vam trebati za sredinu torte.

Prerežite biskvit na dvije polovice. Stavite obruč za slaganje torte na podlogu za tortu pa možete umetnuti i acetatnu foliju uz rub obruča, ali je ovog puta nisam koristila.

Prvi biskvit stavite na dno pa ga premažite sa sirupom od jagoda. Uz rub posložite polovice jagoda, obavezno ih stisnite jednu uz drugu. Diplomat kremu stavite u dresir vrećicu pa pola količine istiskajte uz rub jagoda i preko cijele površine biskvita. U sredinu stavite ostatak jagoda koje ste narezali na manje komadiće i preko njih listiće badema. Stavite ostatak kreme preko jagoda i sve do vrha obruča.

Drugu polovicu biskvita isto premažite sirupom od jagoda samo s unutarnje strane i poklopite tortu.

Stavite u hladnjak minimalno na 3 sata, idealno preko noći. Ukrasite tortu sa šećerom u prahu i svježim jagodama.

Ako želite raditi i kremu za ukrašavanje koja je ujedno i ukusna, ovdje je recept:

  • 50 g bijele čokolade
  • 50 g vrućeg slatkog vrhnja
  • pola listića želatine
  • 50 g hladnog slatkog vrhnja

Listić želatine stavite u hladnu vodu.

Sitno narežite bijelu čokoladu, zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte čokoladu. U toplu rastopljenu čokoladu dodajte listić želatine i promiješajte da se rastopi. Dodajte hladno slatko vrhnje i stavite u hladnjak gdje će morati ostati preko noći (bit će vam tekuće).

Sljedeći dan miksajte do čvrste kremaste teksture i ukrasite vrh torte pomoću dresir vrećice.

Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Janja Benić

Učitati još
Zatvori