Bake me by Nina: Omiljena čokoladna ganache torta

Bake me by Nina: Omiljena
čokoladna ganache torta

Komad dobre čokoladne torte se teško čime može nadmašiti. Zar ne? Jer čokolada je odabir s kojim nikad ne možete pogriješiti, a torta koja je cijela napravljena od čokolade je definitivni must have među slasticama.

Čokoladna ganache torta mi je savršen odabir za obilježiti neke lijepe trenutke, proslaviti rođendane ili za druženje s prijateljima. Bogata čokoladna krema, prozračan biskvit i predivan čokoladni ganache kojim je obložena, ovu su tortu učinili omiljenom. Osim divne čokoladne note, ova torta je obogaćena kavom u biskvitu koji tako lijepo produbi okuse. I ta divna smeđa boja koja dominira cijelom tortom je idealna za ukrašavanje.

Tortu možete ukrasiti svježim cvjetovima, čokoladnom kremom, puslicama od meringue ili čime god želite. Pustite mašti na volju i prilagodite izgled vašim željama. Recept je u nastavku.

Sastojci:

Biskvit:

  • 300 g glatkog brašna
  • 375 g šećera
  • 75 g kakaa
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 150 g ulja
  • 3 jaja L veličine
  • 285 g mlijeka
  • 285 g kipuće vode
  • 7 g instant kave ili jedan espresso

Krema:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g vrhnja za šlag
  • 25 g maslaca
  • 45 g šećera
  • 80 g milerama ili kiselog vrhnja

Čokoladni ganache:

  • 400 g čokolade za kuhanje
  • 200 g vrhnja za šlag

Priprema:

Biskvit:

  • Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  • U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Promiješajte.
  • Dodajte ulje i mlijeko pa mikserom izradite smjesu. Sada dodajte razmućena jaja i sve povežite miksajući na srednjoj brzini minutu do dvije.
  • Dodajte kipuću vodu kojoj ste nadodali instant kavu ili espresso. Mikserom na najlaganijoj brzini kratko povežite smjesu.
  • Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe.
  • Biskvit pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  • Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi. Ohlađeni biskvit poravnajte po potrebi kako bi vam torta bila pravilnog oblika.

Čokoladna krema:

  • Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
  • U manjem loncu pomiješajte vrhnje za šlag, maslac i šećera. Lonac stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok se maslac i šećer ne otope, a smjesa postane kompaktna.
  • Komadićima čokolade dodajte smjesu s vrhnjem. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
  • Sada umiješajte mileram ili kiselo vrhnje koristeći pjenjaču. Pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti.
  • Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne. Ako vam je previše stisnuta, samo je mikserom dobro izradite.

Čokoladni ganache za oblaganje torte:

  • Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
  • Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
  • Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
  • Ganache ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i malo stisne kako bi ga mogli koristiti za oblaganje.

Slaganje:

  • Na pladanj za torte postavite biskvit. Odvojite pola količine kreme i stavite je na biskvit.
  • Sada dodajte drugi biskvit i ponovite isto s preostalom kremom.
  • Postavite i treći biskvit pa cijelu tortu obložite čokoladnim ganacheom.
  • Tortu stavite u hladnjak preko noći.
  • Tortu prije posluživanja ukrasite po želji. Ja sam koristila svježe cvijeće iz ekološkog uzgoja.

Tekst & foto: Bake me by Nina

Učitati još
Zatvori