Culinary Postcards: Uskrsna torta od mrkve

Culinary Postcards: Uskrsna torta od mrkve

Ima li boljeg načina za poslužiti mrkvu na stol nego u torti od mrkve? Ovo je jedna jednostavna torta, više nalik biskvitnom kolaču, koji će odlično prijati uz šalicu čaja ili bijele kave. Iako sam za njenu pripremu koristila brašna bez glutena (i s vama dijelim recept za svoj kućni gluten-free mix!), jako je sočna i mekana, i baš su je puna usta dok ju jedete. Međutim, s obzirom da je riječ o bezglutenskom biskvitu, imajte na umu da će se sa stajanjem dosta osušiti, tako da je najbolje konzumirati ju u roku od dva dana.

Što se tiče glazure, ona je tu samo da ju malo uljepša, a ako vam se ne da gnjaviti s tim, pospite tortu sa šećerom u prahu i/ili usitnjenim orasima. Što god odlučili, bit će to jedan baš fini zalogajčić.

Sastojci:

  • 225g kućne bezglutenske mješavine brašna – recept vidi niže
  • prstohvat soli
  • 4g praška za pecivo bez aluminija (ili sode bikarbone)
  • 1 žličica cimeta
  • ¼ cup (35g) kokosovog šećera
  • 1/3 cup (50g) kokosovog ulja
  • 1/3 cup (80g) sojinog mlijeka
  • ¼ cup (60g) sojinog jogurta
  • 1/3 cup (70g) javorovog sirupa
  • 100g naribane mrkve (3 manje mrkve)
  • komad svježeg đumbira, duljine 2cm, naribanog
  • 60g oraha, krupno sjeckanih

glazura: 25g kakao maslaca, 40g sojinog jogurta, 1 žlica javorovog sirupa

kućna bezglutenska mješavina brašna:

  • 1 cup (160g) rižinog brašna
  • ½ cup (70g) krumpirovog škroba
  • ½ cup (60g) tapioka škroba

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 170C.
  • Kalup za tortu promjera 16cm obložite papirom za pečenje.
  • U većoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, cimet i šećer i promiješajte.
  • U lončiću otopite kokosovo ulje, dodajte mu javorov sirup, mlijeko i jogurt i dobro promiješajte.
  • Mokru smjesu umiješajte u suhu, pa dodajte naribanu mrkvu, đumbir i sjeckane orahe.
  • Izlijte smjesu u kalup i pecite 40 min na 170C.
  • Dok se torta peče, pripremite glazuru: na parnoj kupelji otopite kakao maslac, dodajte javorov sirup i umiješajte jogurt. Miješajte dugo, dok se ne sjedini i ohladi malo. S hlađenjem će se glazura stisnuti.
  • Ohlađenu tortu prelijte s glazurom i ukrasite po želji.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

Učitati još
Zatvori