Cine Society: Najlepši bioskop na otvorenom nalazi se u Lisabonu
Cine Society: Najlepši bioskop na otvorenom nalazi se u Lisabonu

Cine Society: Najlepši bioskop na
otvorenom nalazi se u Lisabonu

Otkako je najavljeno da se ovog leta uvode direktni letovi za Lisabon, u konstantnoj smo potrazi za izgovorima kako bismo kupili karte za iste. Razume se, razloga za posetu ovom mediteranskom gradu ne manjka. Štaviše, avio-kompanije su se verovatno zato i odlučile na ovaj potez, s obzirom da je portugalska prestonica jedna od omiljenih destinacija ovdašnjih turista. Ukoliko se još uvek niste odlučili kuda ovog leta provodite godišnji odmor, a Lisabon vam je oduvek bio na listi želja, možda će ovaj argument presuditi. U gradu se nalazi Cine Society – bioskop na otvorenom, sa kojeg se pruža pogled na pastelne fasade Lisabona, zbog čega smo ga i opisali kao jedu od najlepših bioskopskih „sala“. Ovime, naravno, ne želimo da umanjimo doživljaj gledanja filmova na terasi Novog bioskopa Zvezda, kojoj se nebrojano puta vraćamo čim nam temperature dozvole da tokom dva sata sedimo pod zvezdanim nebom.

Istorijski epicentar kulture

Cine Society počeo je sa radom 2017. godine, a trenutno se nalazi na krovu Carno, nazvanom po starom manastiru u čijem se podnožju nalazi. Bioskop se nalazi u samom srcu lisabonskog naselja Chiado, istorijske četvrti koja vekovima unazad predstavlja kulturni centar grada, pre svega zbog brojnih muzeja i pozorišta koji se tu nalaze. Osim građevina koje datiraju iz 18. veka, mnoge ulice ove četvrti krase radovi istaknutog portugalskog arhitekte Álvara Siza Vieire. Veliki požar koji je izbio 1988. godine zahvatio je mnoga zdanja širom ulica Chiada, izbrisavši sa mape grada čak 18 zdraga, te je Siza Vieira bio je zadužen za obnovu panorame.

Pored brojnih znamenitih lokaliteta, u Chiadu se nalazi i bar A Brasileira, u kojem je često kafenisao i pisao Fernando Pessoa.

Cine Society na svom repertoaru nudi raznovrsna ostvarenja, kako novijeg tako i starijeg datuma. Ukoliko želite da provedete toplo letnje predvečerje gledajući filmove pod zvezdanim nebom, osigurajte mesto na vreme. Karte se mogu kupiti preko njihovog zvaničnog sajta, ali projekcije često budu rasprodate nekoliko dana unapred, zato isplanirajte svoju posetu blagovremenom. Osim bioskopa, na terasi ovog krova nalazi se i bar u kojem možete uživati nakon projekcije, a često su tu organizovane i žurke – nekada čak tematske, kada DJ pušta muziku sa upravo završenog filma.

Foto: Instagram (@wanderingcontigo)

Učitati još
Zatvori