Hidden wine gems: Izdvojili smo vinarije u Srbiji koje su idealne za weekend getaway
Hidden wine gems: Izdvojili smo vinarije u Srbiji koje su idealne za weekend getaway

Hidden wine gems: Izdvojili smo vinarije u Srbiji koje su idealne za weekend getaway

it’s wine o’clock


Weekend getaway destinacije glavno su pitanje tokom prolećnih i letnjih dana. Ukoliko ste se zasitili gradske gužve i ukoliko tražite odmor od urbanog pejzaža, pronašli smo destinacije koje će se idealno uklopiti u vaše potrebe. Za vas smo izdvojili favorite vinarija širom Srbije, u kojima možete uživati u spoju modernosti i tradicije. U svetu gde je urbanost postala ključni element životnog stila, nije iznenađujuće što se vinarije šire i na gradska područja, stvarajući novi trend koji je brzo osvojio srca i čaše ljubitelja vina. Ova nova vinarska revolucija ne samo da je transformisala pejzaž urbanih područja, već je i otvorila vrata za vinarije koje su postale sinonim za kvalitet, inovaciju i autentičnost.

Vinarije imaju ključnu ulogu u promociji vinskog nasleđa i kulture. Kroz proizvodnju vrhunskih vina, vinarije oživljavaju lokalne zajednice, privlače turiste i podržavaju raznolikost kvalitetne turističke ponude. Osim toga, vinarije često pružaju prostor za degustacije, edukaciju i kulturne događaje, što doprinosi promociji vinskog turizma. Kroz svoj rad, vinarije čuvaju tradiciju i umetnost vinogradarstva, čineći ih važnim stubovima u svetu vina.

Vinarija Plavi Perun

U srcu Šumadije, u Topoli, nalazi se vinarija Plavi Perun. Eklektični dizajn enterijera i moderni pristup proizvodnji vina izdvaja ih na vrh must-visit lestvice kada su u pitanju vinarije. Ova vinarija postala je omiljeno odredište među mladim vinskim entuzijastima. Njihova kolekcija vina, od svežih belih do kompleksnih crvenih, odražava duh vinograda i pruža iskustvo koje se pamti. Vinarija Plavi Perun je sebi zacrtala jedan cilj – da svako ko se na ovoj destinaciji nađe oseti užitak u svakom gutljaju vina i predivnim pejzažima koji ih okružuju.

Vinarija Deurić

U potrazi za vinarijom koja spaja bogatu istoriju i viziju vinarstva, naišli smo na skriveni dragulj na Fruškoj Gori – Vinariju Deurić. Ova vinarija se zasniva na stvaranju specifičnih i karakternih vina sa pečatom podneblja. Pored toga što je odgajanje grožđa njihova posao, koji sa velikim uspehom obavljaju, u njemu se krije ogromna strast i ljubav. One ispunjavaju čašu i mogu se osetiti u svakom gutljaju vina. Kako bi i sami za sebe rekli: Pravljenje dobrih vina je veština, pravljenje velikih vina je umetnost.

Matalj Vinarija

Vrhunsko vino locirano u NegotinuVinarija Matalj. Izvrsna vina sa pečatom podneblja nastala su na temeljima viševekovne tradicije vinogradarstva. Posebna pažnja posvećena je odabiru najkvalitetnijeg grožđa, a time i održavanja visokog kvaliteta vina. Filozofija Matalj vinarije se svodi na jednostavnu ideju – da se kvalitet vina zapravo rađa u samom vinogradu. Terasa Chardonnay, Terasa Sovinjon Beli Sauvignon Blanc, Kremen Kamen i Tamjanika su samo neka od vina ove vinarije u kojima možete uživati.

Vinska kuća Erdevik

Vinarija Erdevik nalazi se u selu Erdevik u Sremu na zapadnim obroncima Fruške Gore. Utemeljena na bogatoj istoriji i stacionirana u jednom od najlepših delova Srbije, ova vinarija opravdava svoj veoma dobar glas. Ona predstavlja spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava. Prostrana priroda i njeni zapanjujući pejzaži upotpunjuju doživljaj degustacije kvalitetnih vina. Ukoliko volite vina sa notama limete, kore narandže i herbalnim tonovima, naš favorit je vino Geronimo.

Vinarija Budimir

Vinarija Budimir se nalazi u Aleksandrovcu Župskom, u gradu Veliko Borje. Ceo ovaj wine projekat nazvan je po Budimiru Zdravkoviću, koji se zajedno sa bakom Verom vinarstvom bavi više od 70 godina. Vinarija Budimir neguje vinarsku tradiciju tradiciju svojih predaka i sa sobom nosi bogatu istoriju. Zanimljiva činjenica je da je knez Milan Obrenović odlikovao pretka trenutnih vlasnika ove vinarije 1878. godine za zasluge u oslobodilačkim ratovima. Nagrađen je zbog pomoći u vidu donošenja vina iz porodičnog doma kako bi se vojska pričestila pred veliki praznik – Svetog Nikolu. Sada, vino Budimir spaja savremen pristup proizvodnje vina i negu bogate istorijske tradicije nekim od najboljih vina.

 

Učitati još
Zatvori