Znate li što je to ‘worktation retreat’?

Freelance kao oblik zaposlenja je sve češći, a najveća njegova prednost je činjenica da osoba nije vezana samo uz jedno mjesto jer sve što joj treba za rad su kompjuter, struja i dobra internetska veza. Na ovaj način moguće je otputovati gdje god te nakon odrađenog posla uživati u krajoliku odabrane destinacije jer ponekad je baš potrebno promijeniti scenografiju kako bi kreativnost u radu dobila novi potisak.

coconat2

Upravo je na toj ideji zasnovan koncept ‘worktation retreata’ u blizini Berlina jer spaja posao (‘work’) i odmor (‘vacation’), a sve to u prekrasnoj prirodi. Coconat je zamišljen kao mjesto na koje mogu otputovati freelanceri kao i manje grupe zaposlenika jedne tvrtke kojima je dovoljno da svoj posao obavljaju putem weba. U preuređenom kompleksu mogu spavati, raditi, planirati nove projekte i odmarati prema vlastitom rasporedu zajedno s grupom istomišljenika.

coconat7

coconat5

Tako se ostvaruje i ideja coworkinga u prirodi gdje svi imaju osiguran mir za dovršavanje zadataka, ali nisu usamljeni te vrijeme nakon posla ili u pauzama mogu iskoristiti za razne aktivnosti u prirodi – planinarenje, vožnju biciklom, kupanje u obližnjem jezeru ili jednostavno odmor dok udišu svježi zrak. Coconat svim gostima osigurava internetsku vezu, tri obroka, mjesto za spavanje i slobodno korištenje svih zajedničkih prostorija, a sve je to uključeno u cijenu koja kreće od 35 € po osobi. Opremili su i konferencijske sale za veće grupe koji ovdje mogu doći i na teambuilding te se kroz zajednički rad i odmor bolje povezati.

coconat3

Povezanost s prirodom je korijen ovog projekta pa je u skladu s time uređen i prostor – preko šatora postavljenih ispod krovišta u kojima gosti mogu spavati, preuređene kolibe te glavne zgrade u kojoj se uskoro planira i hotelski smještaj. Uzgaja se vlastiti vrt čije namirnice se zatim služe u obrocima, a boravak u blagovaonici oko dugačkog drvenog stola je vrijeme kada se svi mogu međusobno družiti. Cijeli koncept odiše ‘hipijevskim’ duhom, ali sigurni smo da makar i nekoliko dana punjenja baterija u prirodi, čak i uz puno radno vrijeme, može unijeti velike promjene u ustaljenu rutinu.

coconat8

coconat4

coconat6

Foto: Coconat

Komentari