Zlatna medalja za Hrvatsku na prestižnoj svjetskoj izložbi

Projektu nazvanom Neopipljivo / Intangible u kustoskoj koncepciji Marka Goluba, Nikole Radeljkovića i Igora Ružića, dodijeljena je nagrada Zlatna medalja za korištenje prostora za izvedbu 13. Praškog kvadrijenala!

hdd post 1

Praški kvadrijenale najveća je svjetska i europska manifestacija posvećena scenografiji i svim disciplinama koje se vezuju uz nju i nadopunjavaju je – dizajn (svjetla, kostima, zvuka), arhitektura, vizualne umjetnosti, glazba, humanističke znanosti, pri čemu je svako područje u funkciji istraživanja i proširivanja polja suvremenih scenografskih praksi.

hdd post 2

Tijekom svojih gotovo 50 godina postojanja izložba je prerasla u otvorenu i dinamičnu manifestaciju najsuvremenijih trendova na području scenografije i kazališnog oblikovanja prostora s preko 60 nacionalnih izložbi, brojnim radionicama, urbanim intervencijama, konferencijama, performansima, razmjenama edukativnih sadržaja, rezidencijalnim boravcima.

hdd post 3

Za predstavljanje Hrvatske na Kvadrijenalu odabrano je 9 umjetnika i timova (umjetnika performansa, redatelja, scenografa) čija djela realizirana u razdoblju proteklih šest godina predstavljaju se u formi kratkih filmova. Sami filmovi kombinacija su dokumentarnog video materijala, deskriptivnog pripovijedanja i govora u prvom licu. Filmovi će naknadno moći biti korišteni i izvan konteksta Kvadrijenala.

hdd post 5

Nagrada se specifično odnosi na sve predstavljene radove autora/umjetnika obuhvaćenih ovom izložbenom koncepcijom. Riječ je o 9 kazališnih predstava i umjetničkih performansa ukupno dvanaestero umjetnika, scenografa i redatelja: BADco., Božena Končić Badurina, Boris Bakal & Leo Vukelić, Oliver Frljić & Igor Pauška, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić. Sami predstavljeni radovi prikazani su u formi kratkih filmova u režiji Ane Marije Habjan. Ova nagrada jedna je od dvadesetak koje PQ dodjeljuje za specifična područja. Najvažniju nagradu, Zlatnu trigu za najbolju izložbu, dobila je Estonija.

 

Komentari