4 ideje za malo drugačiju zimnicu

zimnica1

Jeste li već počeli pripremati svoju zimnicu? Kraj ljeta i početak jeseni obično su rezervirani za konzerviranje svih finih plodova prirode i njihovu pripremu za zimu. Uglavnom aktivnost kojoj su se posvećivale samo bake i mame, sve je više prepoznata među mlađom generacijom. No oni traže nove recepte, nešto malo drugačije od uobičajenih pekmeza od šljiva, ajvara, ukiseljenih krastavaca… iako ne možemo reći da klasici nisu dobrodošli, dapače.

Alternativne ideje koje su nama zapele za oko uključuju primjerice pekmez od krušaka, pripremu domaćeg ketchupa ili chutneya, no ima ih i mnogo, mnogo više.

Kuhanje zimnice za neke je zadatak u koji se ne žele upuštati – previše je posla, previše nereda, prenaporno. Ali staklenke u kojima ćete uživati još mjesecima nakon obavljenog velikog posla itekako su toga vrijedne. Recepte donosimo u nastavku.

zimnica2

Domaći ketchup

Nema boljeg priloga uz pečene krumpiriće od domaćeg ketchupa u kojem sami regulirate sve okuse, začine i znate da su rajčice domaće. Sasvim jedna druga priča za razliku od kupovnog. Ovakvu pripremu predlaže Jamie Oliver.

2 kilograma rajčice
1 veliki crveni luk
1/2 komorača
1 štapić celera
2 češnja češnjaka
komadić đumbira
1/2 čili papričice očišćene od sjemenki
šaka svježeg bosiljka
1 žličica sjemenki korijandera
2 klinčića
1 žličica papra
sol
3 žlice šećera
maslinovo ulje
8 žlica octa

Svo povrće osim rajčice stavite u zdjelu s maslinovim uljem, đumbirom, češnjakom, čilijem, korijanderom, klinčićem, soli i paprom. Pirjajte na laganoj vatri 10-15 minuta, dodajte rajčice i 350 ml hladne vode. Kad zakuha smanjite vatru i čekajte da se tekućina reducira za pola. Ubacite bosiljak pa štapnim mikserom izmiksajte i propasirajte smjesu. Prelijte u novu zdjelu, dodajte ocat i šećer te kuhajte dok se ne reducira na konzistenciju ketchupa. Probajte odgovaraju li vam začini i korigirajte po potrebi.

Chutney od jabuka i brusnica

Priprema chutneya običaj je koji podrijetlom stiže iz Indije, a odnosi se na pripremu umaka konzistencije pekmeza. Postoje slatke i slane varijante – mi donosimo jednu slatku koja može biti odličan prilog uz meso ili uz topli sendvič sa sirom.

2 kg jabuka
200 g brusnica
100 g šećera
100 ml vode
2 žlice soka od limuna
ribana korica limuna
1 žlica aceta balsamica
prstohvat soli

U zdjeli pomiješajte jabuke, brusnice, šećer i vodu te kuhajte dok voće ne omekša. Dodajte sok i koricu od limuna, aceto balsamico i sol te miješajte dok se ne reducira i struktura postane sirupasta. Spremite u sterilizirane staklenke.

Pečene rajčice u ulju sa češnjakom

1 kg cherry rajčica
češnjak
peršin
2 žlice kapara
400 ml maslinovog ulja
sol

Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva, cherry rajčice rasporedite na lim, pokapajte maslinovim uljem i posolite. Pecite 1,5 h te pustite da se ohlade prije nego što ih premjestite u staklenke s češnjakom, svim začinima i zalijete maslinovim uljem. Rajčice pripremljene na ovaj način mogu biti super dodatak platama sa sirevima i narescima.

Ljuti pekmez od krušaka

3 kg krušaka
300 g šećera
100 ml vode
sok jedne naranče
sok i korica jednog limuna
1 žličica cimeta
1 žličica kajenskog papra
prstohvat kardamoma
prstohvat muškatni oraščić
ekstrakt vanilije

Oguljene i očišćene kruške, vodu, sok i koricu od limuna stavite kuhati dok kruške ne omekšaju. Štapnim mikserom izmiksajte do glatke strukture te preselite u novu zdjelu zajedno sa šećerom, sokom od naranče i začinima te kuhajte dok ne dobijete strukturu pekmeza.

Foto: Instagram, IKEA

Komentari