2017. počinje super festivalom dizajna

ezgif-com-resize-2

Međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf održava se od 1975. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Zgraf 12 održat će se od 9. do 24. siječnja 2017. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, a temu 12. izdanja ‘Društvene reprize’ potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor.

Nakon nekoliko mjeseci priprema, selekcije i najava, službeno su predstavljeni svi izlagači na 12. izdanju Zgrafa. Izuzev glavne izložbe koja se sastoji od Revije i Teme te Eduzgraf programa, izvršna direktorica Zgrafa 12 Morana Matković najavila je i raspored brojnih popratnih aktivnosti te izložbu švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, dobitnika nagrade Grand Prix 11 koja će se održati u Galeriji ULUPUH od 16. siječnja do 13. veljače 2017.

zgraf-1

Samom Zgrafu prethodit će i program ‘Ususret Zgrafu’ u sklopu kojeg u Zagreb dolazi Diego Vainesman, argentinski dizajner s boravištem u New Yorku gdje je i sjedište njegovog dizajnerskog ureda 40N47 Design. Predavanje intrigantnog naziva ‘Type is Sexy and I know it!’ prilika je za saznati više o Type Directors Clubu, vodećoj dizajnerskoj organizaciji čija je svrha promocija tipografije. Predavanje će se održati 23.11.2016. u 19.00 u Galeriji Permanenta (ULUPUH) na adresi Preradovićeva 44/1.

Na natječaju za izlaganje i ove je godine pristigao iznimno velik broj prijava, iz Hrvatske i inozemstva, a selekcijska komisija u sastavu Boštjan Botas Kenda, Dejan Dragosavac Ruta, Igor Stanišljević, Olivera Stojadinović i Ana Tomić odabrala je 26 radova za izlaganje na Temi i 140 radova za Reviju Zgrafa 12 u u kategorijama: vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija – samostalno, dizajn za film ili elektroničke medije. Odabrani radovi pristigli su iz Australije, Češke, Finske, Francuske, Japana, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švicarske, Turske te Hrvatske.

Lauba

Lauba

 

 

Kao i za svako izdanje dosad, oformljen je i Međunarodni žiri koji će odabrati i dodijeliti 5 nagrada (Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award) i 10 počasnih diploma najboljim radovima predstavljenima na Zgrafu 12. Eduzgraf izložba studentskih radova na temu Zgrafa 12 “Društvene reprize” namijenjena je primarno studentima/icama dizajna i vizualnih komunikacija, te dizajnerima/icama na profesionalnim počecima.

Detalje o ovogodišnjem bogatom programu ZGRAF-a možete saznati na njihovoj službenoj stranici zgraf.hr i prateći objave na Facebook stranici.

Komentari