Žene koje su definirale 90-e

ezgif-com-resize

Devedesete godine u zadnje vrijeme doživljavaju veliki povratak. Od referenci u modi, filmu, televiziji pa i do glazbe. Dovoljno smo se odmakli od njih da im se sada već s nostalgijom vraćamo, birajući samo one dobre trenutke. Tako vidimo lagan, no dosljedan povratak što modnih, glazbenih, no i pop kulturalnih vrhunaca, a posebno vidimo povratak ženskih ikona tog doba – utjecaja njihovog stila, osobnog ili u medijima, ili njih samih. Neke od njih svojim su imidžem zadale pečat određenom čak glazbenom ili filmskom izričaju.

'Reality Bites', Winona Ryder i Ethan Hawke

‘Reality Bites’, Winona Ryder i Ethan Hawke

'Reality Bites'

‘Reality Bites’

Poznata po cijelom nizu filmova iz ’90-ih Winona Ryder je svojim ulogama u filmovima ‘Beetlejuice‘, ‘Edward Scissorhands’, ‘Reality Bites’ i ‘Girl, Interrupted’ stvorila nedjeljivu sliku sebe od uloga ponešto drugačijih, pomaknutih i često problematičnih djevojaka. Nosila je pixie kratku frizuru, vintage odjeću i projicirala je savršeni spoj ženstvenosti i dječačkog imidža. Krhka, a istovremeno tako inatljivo svoja postala je ideal svake samosvjesne djevojke tog doba.

'Pulp Fiction', Uma Thurman

‘Pulp Fiction’, Uma Thurman

Za razliku od Winone Uma Thurman je svoju veliku priliku probijanja u A listu glumica ostvarila u Tarantinovom hitu ‘Pulp Fiction’ iz 1994. godine gdje je glumeći fatalnu mafijašku suprugu zadala neke nove modne trenutke. Devedesete pamtimo kao doba eksperimentiranja i kombiniranja kiča i minimalizma – Uma je potonje dovela do savršenstva. Crni, oštro rezani bob, jednostavna bijela strukirana košulja i crne hlače cropped kroja dobitna su kombinacija naglašena jarkim crvenim ružem. Lik i izgled Mije Wallace, čak i dvadeset godina nakon filma, podjednako nas oduševljava i vječna je inspiracija.

Kraljica modnih pista i tzv. heroin chica, Kate Moss je tijekom devedesetih nosila što god je poželjela i sve je izgledalo savršeno. Oduševljavala je cijelo desetljeće, što je u početku došlo kao iznenađenje posebno jer je bila sve ono što supermodeli prije nje nisu – niža, bez ženstvenih oblina, dječačkog izgleda, no s toliko primamljivim ‘allureom’ da joj stvarno nitko nije mogao odoljeti. Zadala je smjernice stila devedesetih godine, koje se iznova vraćaju i postaju sada već klasični modni momenti.

calvin-klein-kate-moss-mark-wahlber-ad-1992

Kate Moss i Mark Whalberg, Calvin Klein 1992.

Časopis New Yorker Chloë Sevigny je proglasio ‘the coolest girl in the world’ kada je imala samo 19 godina i kako stvari stoje drži taj status i dan danas u svojim ranim četrdesetima. Njezin nonšalantni stil inspiracija je svim modno osviještenim djevojkama i ženama koje vole bezvremenski stil s osobnim pečatom, no koji i dalje prati trendove prilagođavajući ih u potpunosti svom izričaju. Ono što njezin stil, bilo u modi ili u filmu, ističe  jest apsolutna dosljednost sebi bez ikakvih kompromisa.

'Boys don't Cry', Cloe Sevigny

‘Boys don’t Cry’,  Chloë Sevigny

'The Last Days of Disco', Kate Bckinsale i Cloe Sevigny

‘The Last Days of Disco’, Kate Beckinsale i Chloe Sevigny

'The Last Days of Disco', Kate Beckinsale i Chloe Sevigny

‘The Last Days of Disco’, Kate Beckinsale i Chloe Sevigny

PJ Harvey kraljica je dark scene. Od glazbe pa do svojim modnih trenutaka, uvijek i iznova iznenađuje i opčinjuje svojim glazbenim izričajem i stilom. Vječni je podsjetnik koliko mračna i tajnovita strana može biti poželjna, intrigantna i iznimno ženstvena. Mnogo baršuna, kože, crne i bordeaux nijanse crvene, mnogo crvenog ruža, crnog eyelinera… Sve to se apsolutno nadopunjuje s njezinom glazbom, bojom glasa, lirikom i dubokim, baršunastim, ponekad mračnim zvukovima.

PJ Harvey

PJ Harvey

Foto: Screenshot, Maria Mochnacz

Komentari