Zelene alge za zdravlje i ljepotu

Spirulina i klorela spadaju u najpoznatije vrste algi i definitivno su jedne od nutritivno najbogatijih namirnica na Zemlji. Spirulina je bogat izvor proteina koji čine do 67% njezine ukupne mase, a koji doprinose rastu mišićne mase, održavanju mišićne mase i zdravih kostiju. Proteini u spirulini se sastoje od svih osam esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo ne može samo sintetizirati te se u moraju unositi s hranom.

klorelaspirulina3

Također sadrži visoku razinu beta karotena, koji se pretvara u vitamin A u našem organizmu. Vitamin A doprinosi normalnom vidu, normalnom funkcioniranju imuniteta, održavanju normalne kože i membrana sluznica, te doprinosi metabolizmu željeza i procesu specijalizacije stanica. Ostali vitamini, poput B1 i B2, su također prisutni u spirulini te imaju važnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava i metabolizma stvaranja energije. Osim vitamina, spirulina sadrži i brojne minerale, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, željezo, cink, mangan, bakar i selen. Željezo doprinosi redukciji umora i iscrpljenosti, normalnoj proizvodnji crvenih krvnih stanica i hemoglobina, normalnom prijenosu kisika u organizmu, normalnoj funkciji imuniteta i normalnoj kognitivnoj funkciji.

klorelaspirulina2

Intenzivno zelena boja spiruline je karakteristična zbog prisutnosti pigmenata, od kojih osim klorofila i fikocijanina, sadržava i karotenoide poput luteina i zeaksantina. Spirulina vam može pomoći u suzbijanju alergija i upala, smanjiti rizik od raka i prijevremenog starenja, povećava razinu energije, ubrzava metabolizam, odlična je za krvnu sliku, može pomoći u smanjenju celulita i kurama mršavljenja, poboljšava koncentraciju i pamćenje te čisti organizam od toksina! Ako još niste, svakako isprobajte, jer je odlična za sve dobne skupine, uključujući djecu, trudnice i dojilje.

klorelaspirulina4

Chlorella spada u rod jednostaničnih zelenih algi koje žive u vodama stajaćicama, bogatim organskim tvarima. Njezin naziv dolazi od latinske riječi ‘chloros’ koja znači ‘zeleno’ i opisuje intenzivnu zelenu boju koju klorela ima zahvaljujući visokom udjelu klorofila u njoj. Također zahvaljujući klorofilu, klorela fotosintezom može sama proizvesti nutrijente uz prisutnost vode i sunčeve svjetlosti. Njezina sposobnost da se reproducira brzo i učinkovito čini ju savršenom algom za kultivaciju, ali i njezinu sposobnost da veže teške metale u okolišu moramo uzeti u obzir. Samo organska klorela predstavlja pravilan izbor ukoliko njome želimo pružiti našem organizmu nutrijente koje sadržava. Chlorella sadrži 60-72% proteina, esencijalnih aminokiselina, veliku količinu vitamina B, E i C, magnezija, cinka, željeza, kalcija i jedinstveni faktor rasta, a jako malo masnoće. Alkalizira organizam, čisti od toksina i teških metala, pomaže kod neugodnih tjelesnih mirisa i poboljšava probavu.

klorelaspirulina1

Ove dvije vrste algi posebno se preporučuju u periodu prelaska iz ljeta u jesen, kada je organizmu potrebno više energije i podrška imunitetu. Ako ste u potrazi za najkvalitetnijim organskim algama poput spiruline i klorele, možete ih pronaći na web shopu trgovine Bio svijet po promotivnoj akciji -15% do 30.rujna! Akcija se odnosi na Spirulinu i Klorelu u tabletama.

Tekst i foto: Barbara Medić, Bio svijet, Planet bio

Komentari